Bryllupstale, tale til bryllup
Mangler du idéer til, hvordan du skal skrive en bryllupstale? © Getty Images

7 gode råd: Sådan skriver og holder du en god bryllupstale

Hold talen kort og præcis!

14. marts 2023 af Henny Müller Dahl

Til bryllupper hører der selvfølgelig bryllupstaler til. De fleste brudepar nyder at høre søde taler fra både venner og familiemedlemmer (måske lige ved undtagelsen af talen fra den alt for fulde onkel), og mange brudepar vælger også selv at holde bryllupstaler for – blandt andet – at takke gæster for at deltage i den store dag. 

Det kan dog være en rigtig stor udfordring at skrive en god bryllupstale. Hvis du selv skal til at skrive en bryllupstale, tænker du nok over, hvad du skal sige, hvor længe du skal snakke, hvor meget du skal øve dig og meget andet. Lyder det som din situation? Bare rolig – vi kommer dig til undsætning. Her kan du nemlig finde syv rigtig gode råd til, hvordan du både skriver og holder en god bryllupstale. Læs med herunder. 

Bryllupstale
Vi guider dig til, hvad du skal huske på, når du skriver og holder en bryllupstale. © Getty Images

1. Forbered dig og planlæg din bryllupstale på forhånd

Det kan tage lidt tid at skrive en rigtig god bryllupstale. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at du forbereder dig i god tid og rent faktisk planlægger, hvad du har tænkt dig at sige i talen til brylluppet. Omvendt kan det også være, at du er en meget spontan person, som ikke kan lide at planlægge alt for meget, og i så fald skal du selvfølgelig også bare slappe lidt af og stole på, at du sagtens kan holde en lettere uforberedt tale. 

For det fleste er det dog en fordel at tænke over, hvad de vil sige i bryllupstalen, og hvordan de vil gøre det. Skriv derfor gerne talen ned eller lav en liste med punkter over, hvad du vil komme ind på. Når du har en færdig tale, er det en god idé at øve dig flere i gange i at sige den højt. 

2. Udvælg historier til bryllupstalen 

Men hvad skal du så rent faktisk sige? En god bryllupstale består ofte af en række personlige anekdoter eller sjove historier, som publikum kan grine lidt af. Det er også en god måde at vise, hvor godt du kender bruden eller gommen. Du kan komme ind på, hvordan I har mødt hinanden, hvad du tænkte, da brudeparret kom sammen, hvad det nye ægtepar skal være opmærksomme på eller sjove historier fra fortiden. Dette er med til at gøre talen langt mere mindeværdig. 

Du kan også holde talen lidt mere generel og komme ind på, hvorfor kærligheden er vigtig og den slags. 

3. Begræns dig og hold bryllupstalen kort og præcis 

Når du først kommer i gang med at brainstorme, hvilke historier fra fortiden eller hvilke gode råd, du vil lægge vægt på i din tale, kan du hurtigt komme til at stå og skulle vælge imellem flere punkter, som du har lyst til at tage med. Det er her vigtigt at huske på, at en bryllupstale aldrig må blive for lang. Det er de færreste, der orker at sidde og lytte til én lang, talestrøm i 25 minutter. 

Sørg for, at talen er kort og præcis og prøv så vidt muligt at undgå at gentage dig selv. En bryllupstale bør ikke vare længere end 10 minutter, og allerhelst skal den gerne være mellem fem og otte minutter. Det værste ville være, hvis du tydeligt kan se, at dem, der lytter, begynder at miste interessen. 

4. Sørg for at holde en positiv bryllupstale og tænk på dit publikum

Det er meget vigtigt, at den bryllupstale, du holder, er en hyldest til brudeparret. Du må selvfølgelig gerne drille eller endda grille lidt, men det er vigtigt at holde den gode tone og ikke være alt for grov. Stemningen kan blive meget akavet, hvis talen bliver alt for pinlig eller for negativ. Hyld kærligheden og undgå kritik og for tunge emner. 

Husk også på, at din tale primært er til brudeparret, men at den også er for de andre gæster, som er til stede. Find derfor er god balance mellem humor alvor. 

Bryllupstale
En bryllupstale bør altid være positiv. © Getty Images

5. Vær ærlig og oprigtig i din bryllupstale 

Det er vigtigt, at du taler fra hjertet, når du holder en tale til et bryllup. Du bør lade dine følelser komme til udtryk – og husk på, at det er meget normalt, at både du selv og dem, der lytter, bliver rørte af talen. Det gør bare talen endnu bedre – og igen mere mindeværdig. 

6. Forsøg at holde øjenkontakt under bryllupstalen 

Hvis du bliver meget nervøs under talen, kan du hurtigt komme til at kigge meget ned i bordet eller på dit talepapir, hvis du har sådan et. Men prøv så vidt muligt at holde øjenkontakt med brudeparret og gerne også skiftende med de øvrige gæster. Dette er med til at skabe en dybere forbindelse, og dem, der lytter, vil engagere sig mere i talen. 

7. Slut af på en god og rørende måde – og nyd øjeblikket

Det er god stil at sige tak til dem, der har lyttet til din bryllupstale og at udbringe en skål for brudeparret. Du bør slutte talen af med en rørende note, der virkelig viser din støtte til det nye brudepar. Du kan for eksempel sige, at du glæder dig til at følge med i deres liv sammen, og at du håber, at de vil få al lykke i verden. 

Nyd øjeblikket, hvor du holder din tale – det kan lyde lettere sagt end gjort, hvis du har tendens til at være nervøs. Men brudeparret vil synes, at det er meget sødt af dig at holde en tale for dem, og de korte minutter går så hurtigt. 

Bryllupstaler, tale til bryllup
Det er meget normalt, at både gom og brud også holder egen bryllupstale. © Getty Images

Bryllupstaler holdes oftest i en særlig rækkefølge 

Når det kommer til taler til et bryllup, er der en helt traditionel talerække, som mange brudepar gerne vil holde fast i. Denne talerække til brylluppet starter med, at brudeparret byder velkommen, og at toastmasteren herefter siger nogle ord. Turen går videre til brudens far, gommen, forloveren, gommens far og til sidst bruden, før talerækken brydes, og alle andre gæster kan byde ind med taler. 

Det er dog ikke alle brudepar, der ønsker at holde et så traditionspræget bryllup, men uanset hvad bør du kontakte aftenens toastmaster, hvis du ønsker at holde en bryllupstale. Det er nemlig toastmasterens opgave at sørge for, at tidsplanen holder, og at holde styr på hvem der skal tale til brylluppet. Vi håber, du her har fået lidt inspiration til, hvad din egen bryllupstale skal indeholde. Held og lykke!