Gudmor med hendes gudbarn
For mange ligger der en store ære i at blive udvalgt som gudmor eller gudfar.© Getty Images

Skal du være gudmor? Det siger du ‘ja’ til i kirken

Blive klogere på, hvad det egentlig vil sige at være gudmor

9. oktober 2019 af Simone Overgaard Aaberg

Er du blevet spurgt, om du vil være gudmor til din venindes, søsters, kusines eller en helt fjerdes lille vidunder? Så er du garanteret pavestolt – og det forstår vi godt! 

Der er nemlig noget ganske særligt over at blive betroet en titel, som kun DU vil få til lige det menneske. Men én ting er, at du med det samme skreg ‘JA’, da du blev stillet det store spørgsmål – en anden ting er, hvad det egentlig er, du har sagt ja til. 

Hvad er en gudmor?

Du har sikkert en klar idé om, at du skal være en gudmor a la den gode fe-gudmor i Askepot. Hende, der altid forkæler og sørger for, at Ella-Louise har det helt fantastisk (Du har muligvis ikke en tryllestav, der kan forvandle hendes gamle kjole til en balkjole, meeen du har da lært at tråde en nål...). 

Men udover at du, og formentlig også dit kommende gudbarns forældre, har en forhåbning om, at du skal være en del af barnets liv, så er der også en mere officiel del af selve gudmor-titlen, og den har – som navnet antyder – at gøre med Gud. 

En gudmor er oftest en af fadderne

Til at starte med bør vi slå fast, at gudmor-titlen i mange tilfælde gives til en af barnets faddere. Dit barn kan få mellem to til fem faddere, og de har i realiteten alle den samme opgave: Nemlig at hjælpe til, at barnet vokser op i den kristne tro (og at være vidne til selve dåben).

Det at være fadder ses derfor også af mange som en ret ærefuld titel. Det der i mange tilfælde adskiller en gudmor eller gudfar fra de resterende faddere er turen hen til alteret.

Gudmor med sit gudbarn
Når du siger ‘ja’ i kirken, så svarer du på barnets vegne. © Getty Images

En gudmor bærer barnet til dåben

Som gudmor er du ofte den person, der bærer barnet til dåben og på hans eller hendes vegne svarer på de spørgsmål, som præsten stiller.

Det du egentlig siger ‘ja’ til i kirken er – som vi kort var inde på – at hjælpe til at opdrage barnet i den kristne tro gennem hele barndommen. Derfor skal en gudmor (eller gudfar) også selv være døbt for at kunne påtage sig rollen.

Der er mange, der tror at en gudmor påtager sig ansvaret at tage sig af barnet, hvis der skulle ske forældrene noget – men det er altså ikke en del af den officielle opgave. 

Hvis forældrene ønsker, at gudmoren også skal være den, der skal passe på barnet, hvis de en dag ikke længere er her, så skal de notere det i et børnetestamente.

Hvordan har du det med at skulle være gudmor?

Mange forbinder det som en ret stor ære at blive udnævnt som gudmor, for det betyder, at forældrene har lige præcis dig i tankerne til den særlige titel. Men det kan også være, at du er lidt skræmt ved tanken – eller egentlig ikke er helt overbevist om, at du er den rette til opgaven.

Hvis det er tilfældet, så tag en snak med barnets forældre. Det er ingen skam at være ærlig og fortælle dem, hvordan du har det. Du kan lægge vægt på, at du stadig ønsker at være en stor del af barnets liv, men at du ikke kan forene dig med det, som gudmor-rollen i virkeligheden indebærer. 

Det vil de med stor sandsynlighed sagtens kunne forstå.

Kilder: Folkekirken.dk

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.