søskende smiler og krammer
© iStock

Sådan får du et endnu bedre forhold til din søster

Din søster kan blive din bedste veninde – hvis I vil

20. december 2017 af Andrea Boesgaard

Da I var små, var du og din søster sikkert sammen stort set hver dag. I legede sammen, I var på ferie sammen, I holdt fødselsdag sammen. I delte bedsteforældre og kusiner, legetøj og tøj. I rottede jer sammen mod jeres forældre, lavede ulykker og gik på eventyr sammen, og I skændtes eller sloges sikkert også...

Og så blev I voksne, flyttede hjemmefra og jeres dagligdag sammen holdt op. Men selvom I ikke længere bor sammen, behøver din søster ikke bare være en, du ser af pligt eller til familie-tam-tam – hun kan sagtens blive en god og nær veninde. 

Ja, hun kan endda komme til at stå dig endnu mere nær end de veninder, du selv har valgt, fordi I er vokset op sammen, og I deler en masse historie. Og uanset om du kan lide at tænke tanken eller ej, så bliver din søster en dag dit sidste led til din barndom, når jeres forældre er væk... Så der er masser af gode grunde til at investere i dit forhold til din søster, hvis I ikke allerede er perlevenner.

Løs jeres problemer – sammen

Er du vokset op i skyggen af din smukkere, klogere, mere populære søster – eller har din søster altid været jaloux på dig? Følte du, at dine forældre elskede din søster mere? Er I blevet uvenner over et eller andet, eller irriterer I bare hinanden? Hvis der er problemer i dit forhold til din søster, så beslut dig for, at du vil gøre en indsats for at løse dem.

Erkend problemet: Start med at definere problemet og find ind til roden af det: Hvad kom problemet af? Og er det overhovedet aktuelt længere? Måske vil du opdage, at problemet i virkeligheden ikke betyder det store længere, men at mange års nag eller vane har gjort det til en indgroet del af jeres indbyrdes forhold.

søskende kærlighed krammer hinanden
© iStock
Tal om problemet: Måske har du ikke lyst til at fortælle din søster, at du er jaloux eller gal på hende, men gør det alligevel. Det kan skabe en forståelse og nærhed mellem jer, når I begge ved, hvorfor jeres forhold er anstrengt – og så kan det også give dig et nyt perspektiv på sagen (hvem ved – måske er din søster lige så jaloux på dig, som du er på hende?)


Undskyld og tilgiv: Hvis din søster har oplevet, at du har gjort hende ondt, så prøv at sætte dig i hendes sted, tag dit ansvar på dig og undskyld, hvis du har været tankeløs. Hvis du har oplevet, at din søster har gjort dig ondt, så gør dit bedste for at forstå, hvorfor hun gjorde, som hun gjorde, og lær at tilgiv hende.

Start på en frisk: Når I har fået talt ud om jeres problemer, er det på tide med en frisk start. Forsøg at se hinanden for de mennesker, I er. Gør nogle ting, I ikke har gjort før – gå i byen sammen, mød din søsters veninder, tag del i hendes interesser. Du opdager sikkert, at din søster faktisk er et ganske behageligt menneske...

søskende holder i hånden
© iStock

Bliv gode venner fremover

Prioritér din søster: Det er let at tage hinanden for givet, når I altid har været i hinandens liv, og I uværgeligt ses til jul og familiefødselsdage. Hvis jeres forhold skal være godt, skal I gøre en indsats for at holde det i live – du skal med andre ord gøre plads til din søster i din kalender.

Hold kontakten: Og nej, det er ikke nok med et julekort og et fødselsdagskort. Tal sammen, så ofte I kan – det behøver ikke være lange, dybe samtaler, det kan bare være en lille update via telefonen, sms, chat eller Facebook. Prøv også at ses fra tid til anden, og ikke bare i familiens skød: Tilbring noget tid sammen kun jer to – uden forældre og kærester – så I også har tid til de dybe samtaler, der bringer jer lidt tættere på hinanden.

Brug hinanden: Ikke bare til rent praktiske ting som for eksempel når du skal flytte eller have hjælp til noget, hun er god til. Del jeres oplevelser med hinanden, enten ved at fortælle om dem eller ved at tage del i dem (tag på ferie sammen, gå på museum sammen eller noget andet, I synes er spændende). Lær af hinanden, også selvom I er helt forskellige steder I jeres liv. 

Husk at jo mere du åbner dig og giver, jo mere får du også tilbage.

Tag problemer i opløbet: Begynder det at blive en udfordring mellem jer? Så tal om problemerne, inden de vokser sig store. Lad være med at vente på, at din søster tager initiativet, også selvom du synes, at det er hendes ansvar. Tag selv initiativet til at åbne samtalen, så I kan bevare jeres gode forhold.

Behandl altid din søster ligesom du ville behandle dine veninder: Påskøn jeres venskab. Respektér hinanden. Lyt til hinanden med åbent sind og prøv at forstå hinanden.Vær ærlige overfor hinanden. Støt hinanden.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori