© Getty Images

5 ting, du som gravid kan opleve i underlivet (og som du IKKE skal panikke over)

Lad os liiige tale om alt det udflåd – og fire andre ting, som er ret fede at være forberedt på.

21. oktober 2020 af Benjamin Creative for Always

Hvis du er gravid, vil din krop naturligvis ændre sig på mange skønne og dejlige måder (for hey, der gror et lille menneske i din mave). Der kan dog også opstå nogle ændringer nede omkring dit underliv, der måske kan overraske dig en hel del, hvis du ikke lige er blevet advaret forinden.

I samarbejde med Always forbereder vi dig derfor på fem ting, du med stor sandsynlighed vil kunne opleve omkring underlivet, så du ikke har grund til panik.

1. Det er ok svært at holde på tisset

Det er ganske normalt, at du som gravid oplever "ufrivillig vandladning". Det kan være alt fra få dryp til store lækager, og det sker helt naturligt, fordi den voksende livmoder lægger pres på blæren. Det kan særligt glippe, hvis du griner, hoster eller nyser eller faktisk bare ved alt, der giver en ekstra belastning på blæren.

Det kan du gøre: 

En af nøglerne til at mindske sjattisseriet er ved at træne din bækkenbund (som du formentlig er blevet instrueret i). Derudover kan det være en god idé at være forberedt med enten bind eller trusseindlæg, så du ikke skal gå rundt med følelsen af, at du har tisset i bukserne – eller er på vej til det.

2. Du kan have meget udflåd

Hvorfor er der sjældent nogen, der taler om, hvor crazy meget udflåd du pludselig kan opleve? Det er altså bare en ting, som mange bliver overraskede over. Østrogen øger nemlig dit udflåd under graviditeten, og det kan være ret så van(d)vittigt.

Det kan du gøre: 

Udflåd er underlivets naturlige måde at rense sig selv på og holder både dig og din baby sund. Du kan altså ikke stoppe eller mindske det, for det er kun godt, at det er der. Men thank God for trusseindlæg, så du ikke skal skifte trusser 32 gange i timen. Always Dailies er eksempelvis specialdesignede til at absorbere udflåd, og så er de dermatologisk testet.

Oplever du ændringer, som gør, at dine trusser ikke føles super lækre at gå rundt i, eller er du bekymret for, om du pludselig vil lække, er det en god idé at bruge trusseindlæg for at føle dig frisk og tryg.

© Procter and Gamble

3. Du kan have meget forskelligt udflåd

Ligesom du kan opleve ændringer i mængden af udflåd, kan du også opleve ændring i farve og konsistens. Normalt vil udflåd være klart eller mælkehvidt, men i løbet af din graviditet kan det sagtens blive tykt eller vandet. Og så kan du støde på både lyserødt, gult eller brunligt udflåd – oftest helt harmløst. 

Det kan du gøre:

Du bør først og fremmest ikke panikke. Gult udflåd er ret normalt, og der kan være mange naturlige grunde til, at dit udflåd bliver brunt eller rødligt – for eksempel at din slimhinde er blevet irriteret af sex eller et gynækologisk besøg. Det er dog en god idé at konsultere din læge, hvis dit udflåd er usædvanligt, særligt hvis du samtidig oplever smerter, dårlig lugt, kløe eller irritation. Hvorfor ikke være på den sikre side?

4. Du har større risiko for at få svamp

Det er desværre meget udbredt at døje med svampeinfektioner som gravid, fordi der sker så store ændringer i hormonniveauet. Symptomerne er som regel, at dit udflåd ændrer sig til at være mere grynet, og du kan opleve, at det kløer, lugter eller gør ondt. Der er dog heldigvis intet at bekymre sig om som sådan, da det relativt nemt kan behandles.

Det kan du gøre:

Hvis du har en mistanke om, at du har fået svamp, skal du ringe til din læge. Her vil du få noget medicin, som hurtigt kan hjælpe. Husk, at det er helt normalt og ikke noget, som er farligt for dig eller din baby – det skal nok blive helt fint igen.

5. Du kan opleve pletblødning

Det er helt forståeligt, at du som gravid bliver urolig, hvis du oplever blod i trussen eller efter, du har tørret dig. Det er bare godt lige at være forberedt på, at det kan være helt normalt. Mange gravide oplever nemlig, at de pletbløder en lille smule i løbet af deres graviditet, som sagtens kan have en helt naturlig forklaring, som for eksempel en irriteret livmoderhals.

Det kan du gøre:

Ring altid til din læge – just in case. I skal selvfølgelig bare sikre jer, at alt er ok, men der er altså ingen grund til at panikke.

Del dine oplevelser med andre

Det kan selvfølgelig være langt nemmere at tale højt om dine ændrede spisevaner end om dine gennemblødte trusser. Ikke desto mindre kan det være sundt og rart at dele, hvordan dit underliv reagerer i løbet af graviditeten – særligt hvis det generer dig. Det er nemlig helt naturligt, og du vil opleve, at du langt fra er den eneste, som oplever det. 

Og så kan du måske lige forberede dine ikke-gravide veninder på, hvad der venter dem, så de heller ikke behøver at panikke, når det bliver deres tur ...