Gravid kvinde skal prøve terminsberegner
Find din terminsdato med vores terminsberegner.© Getty Images

Er du gravid? Beregn hvornår du har termin med Womans terminsberegner

Prøv vores nemme terminsberegner i artiklen

26. juni 2019 af Simone Overgaard Aaberg

Graviditetstesten var positiv, og nu er du garanteret drønnysgerrig på, hvornår I kan forvente det nye familiemedlems ankomst. Du har måske prøvet at tælle dagene fra din sidste menstruation, og hvornår var det præcis, at I sidst havde sex? 

Der er flere faktorer i spil, når du skal beregne din terminsdato, og hvis du ikke kan vente med at få det at vide af lægen, når den tid kommer, så kan du finde ud af det gennem vores terminsberegner. 

Hvad betyder termin?

Når du er gravid, så er din termin den dato, som det forventes, at dit barn fødes. Med det sagt, er det sjældent, at du rammer den præcise dato, der er sat. Det sker faktisk kun i fire procent af tilfældene, viser en undersøgelse fra Perinatal Institute.

Til gengæld kan din terminsdato give en indikation på, hvornår baby melder sin ankomst, og du skal have bleerne klar. 

Kvinde skal bruge terminsberegner efter postivt testresultat
Du kan i de fleste tilfælde beregne din terminsdato, så snart du finder ud af, at du er gravid.© Getty Images

Hvad bestemmer din terminsdato?

I realiteten afhænger din terminsdato af, hvornår du sidst havde din menstruation eller i nogle tilfælde, hvornår din sidste ægløsning var – stopper du på prævention, kan du godt blive gravid, før du har fået din første menstruation. Det er nemlig din ægløsning, der kommer før din menstruation.

Du kan bruge en terminsberegner til at finde din terminsdato, men det er i sidste ende din læge, der sætter din termin. Den endelige terminsdato bliver sat efter scanningen i uge 12.

Du er gravid i 40 uger

Det tager cirka 38 uger fra den dag baby bliver undfanget, til du kan forvente at føde (sådan cirka). Men faktisk er du gravid i 40 uger – graviditeten starter nemlig allerede to uger før selve undfangelsen på første dagen for din menstruation.

Forvirrende? Det forstår vi godt! Men det hænger blandt andet sammen med din ægløsning, som du kan læse meget mere om her

Hvad er en terminsberegner?

En terminsberegner kan, som navnet lægger op til, bruges til at beregne, hvornår din forventede termin er. Det vil sige, at du ved at indtaste tre forskellige tal, kan få din terminsdato. Du skal indtaste:

  • Den første dag i din sidste menstruation (altså den dag, din menstruation startede)
  • Det antal dage din cyklus er (antallet af dage, der går mellem dine menstruationer)
  • Antallet af dage fra din ægløsning til din menstruation 

Nogle kvinder har en kortere cyklus, mens andre har en længere cyklus – det kan være meget individuelt. Hvis du er i tvivl om, hvor lang din cyklus er, kan du alternativt indtaste den gennemsnitslige længde på 28 dage. 

Beregn, hvornår du har termin 

Kærestepar bruger terminsberegner på computeren
Vores terminsberegner kan give dig din forventede terminsdato.© Getty Images

Hvor præcis er en terminsberegner?

En terminberegner giver dig ikke nødvendigvis den helt præcise terminsdato. Den bliver, som vi nævnte længere oppe, først endeligt fastsat efter din 12-ugers scanning. 

Men hvis du har de specifikke informationer, som der skal bruges til en terminsberegner, så kan du få en ret fin indikation på, hvornår du har termin.  

Hvorfor er det vigtigt at kende sin termin?

Din terminsdato har blandt andet betydning for, hvornår du skal gå fra på barsel. Desuden bruges din terminsdato af læger, jordemodere og andre fagfolk, du støder på i forbindelse med din graviditet, til at orientere sig og planlægge dit forløb.

Den dag, du har termin, har også betydning for dit barns fødsel. Den kan nemlig få indflydelse på, hvornår du vil få igangsat din fødsel, hvis ikke du selv har født inden for det forventede tidsrum.

Omvendt terminsberegner

Hvis du har store drømme om et sommerbarn, eller hvis du synes, at det kunne være helt fantastisk at få et barn, der havde fødselsdag i december, så kan du benytte dig af en såkaldt ‘omvendt’ terminsberegner. 

En omvendt terminsberegner kan fortælle dig, hvornår du skal gå i gang med lagengymnastikken, hvis du ønsker at få et barn indenfor en bestemt periode. Du indtaster blot den dato, du gerne ville have som terminsdato, og så fortæller den omvendte terminsberegner dig, hvilken dato undfangelsen ideelt set skulle ske. 

Du kan også bruge den til at få en idé om, hvornår du selv er undfanget. Men husk, at det i sidste ende handler om, hvornår du har ægløsning, og det kan derfor være svært (vist ikke nærmest umuligt) at planlægge terminsdatoen ned til mindste detalje.

Prøv den omvendte terminsberegner her

Kilder: Den Danske Ordbog, Babyinstituttet.dk, Healthline.com

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.