Tre generation af kvinder
Der er masser af nye spørgsmål, der melder sig på banen, når du bliver mor.© Getty Images

Den garvede mor svarer på 4 spørgsmål, du måske har som nybagt mor

“Må jeg amme alle steder?”

14. januar 2022 af Ida Storm Frøslev Hansen

Er du for nyligt blevet mor? Kæmpe stort tillykke! Vi kan forestille os, at hverdagen nu ser helt anderledes ud, og dine google-søgninger er gået fra “opskrift Espresso Martini” og “gode idéer til Tinder tekst” til “hvor længe skal baby sove?”, “hvad er kolik?” og meget andet i den dur. 

Spørgsmål er der nok af som ny mor, og derfor har vi allieret os med nogle af de mest garvede mødre vi kender: Veninder, vores egen mor, bedstemor, svigermor og andre mødre i vores netværk, der har haft mor-kasketten på i lang tid efterhånden. I denne artikel vil de hjælpe os med at svare på fem spørgsmål, du måske sidder med som ny mor.

Denne artikel er udtryk for subjektive holdninger. Du skal altid lytte til din egen mavefornemmelse og gøre det, du synes er det rigtige for dig og din baby. 

1. “Må jeg amme alle steder?”

Det korte svar er: JA!

I Danmark er der ingen lovgivning, der forbyder amning nogen steder – gudskelov, for det er jo faktisk bare det samme, som når du hiver din madkasse frem i frokostpausen på kontoret, bare for babyen. 

Dog er der heller ikke lovgivning, der beskytter den ammendes ret til at amme alle steder. Derfor kan du godt blive bedt om at stoppe med at amme, hvis du for eksempel er på en café eller lignende, men vores panel af garvede mødre fortæller, at det har de aldrig oplevet og anbefaler dig bare at give den gas med amningen!

Hvis du ikke er så tryg ved at amme offenligt, anbefaler de garvede mødre, at du skriver steder ned, der ligger tæt på dig, hvor du ved, du har det godt med at amme. For eksempel har de en babylounge i mange storcentre, hvor du kan sætte dig og amme i fred – smart!

Kvinde amning cafe
I Danmark er der ingen lovgivning, der forbyder amning nogen steder.© Getty Images

2. “Hvornår er det almindeligt at have sex igen efter fødslen?”

Hvornår er det almindeligt at gå på toilettet? Hvornår er det almindeligt at gå en tur? Det vi prøver at sige er bare, at det er der præcis lige så mange svar på, som der findes mennesker i denne verden. Det er enormt individuelt og afhænger af SÅ mange faktorer. For nogle går der et par uger, for andre går der over et år, og begge dele er helt okay og helt normalt.

En ting, der dog er vigtigt at huske, er, at hvis du er blevet syet efter fødslen, anbefales det at vente i i hvert fald 14 dage med penetrationssex. 

Et tip fra den garvede mor er at være meget verbale omkring jeres følelser om sex efter fødslen. Det kan føles lidt mærkeligt i starten og være sådan: “Hej, jeg har overhovedet ikke lyst til at knalde dig, for alt jeg tænker på er min baby”, men det vil uden tvivl hjælpe begge parter at forstå, hvad der sker i hovedet på den anden. 

Par med baby
For nogle går der et par uger, for andre går der over et år, før de har sex efter fødslen.© Getty Images

3. “Må jeg drikke kaffe, mens jeg ammer?”

Har du hørt, at du ikke må drikke kaffe, mens du ammer? Så er du ikke alene, for det rygte lever i bedste velgående, selvom det altså ikke er helt rigtigt. I følge Sundhed.dk må du faktisk drikke helt op til tre kopper kaffe om dagen i ammeperioden, så længe det ikke ser ud til at påvirke barnet.

Den garvede mor fortæller, at allerede det sekund, hun blev gravid, oplevede hun, at rigtig mange havde en holdning til, hvad hun spiste og drak. Selvfølgelig er der nogle officielle råd og retningslinjer, der er gode at rette sig efter, men udover det, er det dig, der kender din krop og din baby bedst, og derfor er det dig, der absolut bedst kan mærke, hvad du kan spise og drikke, mens du er gravid og ammer. 

Kvinde drikker kaffe med baby
Drik du bare din kaffe færdig – det behøves ikke være en fordring i amningen.© Getty Images

4. “Er det okay, jeg ikke kan lide, andre holder min baby?”

En lille baby med rosenfarvet hud, mikro små negle og den dejlige ny-baby-duft er en magnet for venner og familie. Lige så dejligt som det kan være, at det er tydeligt, at folk er vilde med jeres baby, lige så grænseoverskridende kan det også være, at se sin baby gå fra arm til arm til arm til arm. 

Derfor er det selvfølgelig okay, hvis I som forældre nogle gange kan mærke, at baby skal være ved dens mor eller far og ikke i favnen på tante Gerda (igen i dag). Dog siger den garvede mor, at det kan være vigtigt at mærke efter inde i sig selv, om det er en irrationel angst? 

Det er for mange meget naturligt, at der bliver skruet lidt op for de ængstlige tanker, når I bliver forældre, men hvis det bliver for ubehageligt, eller måske holder jer fra at tage ud, have gæster eller lignende, fordi I ikke vil have, at nogen skal holde jeres baby, kan det være en god idé at tale med jeres sundhedsplejerske om at få nogle redskaber til at blive mere tryg ved, at andre holder jeres baby.

Mor, baby og bedstemor
Hvordan har du det med, at andre holder din baby?© Getty Images

Kilde: Babyinstituttet.dk, Sundhed.dk, Slyngebarn.dk, “Overlevelsesguide til Mødre” af Maren Uthaug

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.