Smilende kvinde, som er gravid i uge 15, ligger i sengen og holder om sin mave
Som gravid i uge 15 begynder bukserne måske at stramme lidt. © Getty Images

Gravid uge 15: Du kan måske begynde at mærke liv inde i maven

En øget energi vil give dig mere overskud til at nyde din graviditet

17. maj 2023 af Ida Hagsholm Jonassen

I uge 15 er der fart på inde i maven. Den lille spire er i fuld bevægelse og kan både lave ansigtstræk, slå kolbøtter og sutte på sine fingre. Da fosterets kræfter stadig er svage, og fostervandet tager en del af bevægelserne fra den lille, er det dog ikke sikkert, at du opdager al den aktivitet, der foregår inde i maven. 

Du vil måske opleve, at du får mere energi, og at de værste graviditetssymptomer har lagt sig. Så nu er det tid til at nyde din graviditet og forkæle dig selv – det fortjener du! Læs med her og bliv klogere på, hvad du ellers kan opleve som gravid i uge 15.

Fakta: Kort om uge 15 af din graviditet

  • Dit trimester: Andet trimester
  • Antal gravide dage: 105 til 111 dage (15+0 – 15+6)
  • Fostrets alder: 14 uger ved udgangen af uge 15
  • Fostrets størrelse: En appelsin

Læs også: Bliv klogere på uge 14 af din graviditet, som du lige har overstået.

Smilende kvinde, som er gravid i uge 15
I uge 15 af graviditeten kan fosteret bevæge munden. © Getty Images

Gravid uge 15: Det sker der med fostret i maven

Den lille guldklump inde i maven begynder nu at blive meget aktiv her i uge 15 af graviditeten. Fosterets bevægelser, der førhen har været sporadiske, er nu begyndt at blive mere harmoniske og koordinerede.

Bevægelser i hænder, fingre, ankler og tæer aktiveres, og flere ansigtsudtryk viser sig – for eksempel en lille åben mund eller sammenpressede læber. Og så kan den lille blyp nu også sutte på sin tommelfinger inde i maven, hvilket er ret cute at tænke på. 

Derudover har det lille foster i livmoderen nu taget form som en miniature-baby, der hurtigt vokser sig større og større. 

Kvinde, som er gravid i uge 15, rører sin mave
Du kan måske mærke aktivitet i maven som gravid i uge 15. © Getty Images

Gravid uge 15: Det sker der med dig og din krop

Selvom det lille foster i maven er begyndt at blive meget aktivt, så kan du måske endnu ikke selv mærke bevægelserne her i uge 15 – blandt andet fordi at fostervandet lægger en dæmper for de kraftigste bevægelser. Dog er det ikke umuligt, at du mærker liv inde i maven på dette tidspunkt i din graviditet. Det kan beskrives som følelsen af små bobler eller vingeslag fra en sommerfugl i maven. Er du førstegangsfødende, vil det dog ofte først være omkring uge 18 til 20, at du begynder at kunne mærke de små bevægelser. Fleregangsfødende vil typisk mærke disse bevægelser tidligere, da de ved, hvad de skal mærke.

Din livmoder har nu vokset sig så stor, at dine bukser strammer om livet, og du begynder at ane en bule på maven. Er du fleregangsfødende, vil denne begyndende bule typisk være lidt større. 

Du er nu forhåbentlig inde i det, der kan kaldes for honeymoon-fasen af din graviditet, hvor de mest ubehagelige graviditetssymptomer har lagt sig. Du vil opleve, at du har fået mere energi, og det kan betyde, at din sexlyst stiger. Med alle de graviditetssymptomer, du kan have, når du er gravid i uge 15, er det dog fuldt forståeligt, hvis du ikke har lyst til sex – det er også helt normalt. Føler du lysten, vil det hverken påvirke graviditet eller foster, at du dyrker sex. Så længe din læge ikke har givet dig nogen aktivitetsrestriktioner, kan du bare slå dig løs. 

Oplever du maveproblemer, så kan du skyde skylden på hormonerne i din krop. Det kan være en god ide at være opmærksom på hvilke fødevarer, der udløser symptomerne og forsøge at undgå at indtage dem. Du kan også snakke med din læge om, hvilke midler mod maveproblemer du kan tage som gravid. 

Kvinde, som er gravid i uge 15, drikker et glas vand og kigger ud ad vinduet
Der er meget forskelligt, du kan forvente som gravid i uge 16. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 16 af din graviditet

I uge 16 af din graviditet vil der fortsat ske mange ændringer i din krop, i takt med at det lille foster udvikler sig. Den lille spire får nemmere ved at høre din stemme på grund af de små knogler, der er ved at blive dannet i ørene, så nu kan du med fordel begynde at hviske en kærlig sætning i ny og næ eller spille din yndlingssang lidt oftere. 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.