gravid uge 9, gravid uge for uge
Din lille spire er på størrelse med et kirsebær i uge 9.© Getty Images

Gravid uge 9: Hormonerne kører rundt

Måske du har bemærket, at dine stramme bukser ikke lukker så nemt, som de plejer

15. november 2022 af Maria Dalby Kamper

Du er næsten nået slutningen af det første trimester, og den lille spire i maven er nu den dobbelte størrelse af det, den var i starten af graviditeten. Det svarer altså til, at embryoet er på størrelse med et kirsebær. 

Du er i en tid, hvor dine hormoner cirkulerer helt vildt rundt i kroppen, hvilket kan få dig til at føle dig virkelig dårlig tilpas, men det er helt normalt i uge 9 af din graviditet, da dit lille mirakel nu er ved at få ansigtstræk og udvikle sig. 

I uge 9 kan det være, at du selv opdager, at dine helt stramme bukser er begyndt at passe en smule dårligt på grund af den (meget) lille mave, som er begyndt at vise sig! Det begynder at være tydeligt, at nogen er på vej, og snart vil andre også kunne se det. 

Fakta: Kort om uge 9 af din graviditet

  • Dit trimester: Første trimester
  • Antal gravide dage: 63 til 69 dage (9+0 – 9+6)
  • Embryoets alder: Otte uger ved udgangen af uge 9
  • Embryoets størrelse: Et kirsebær

Læs også: Bliv klogere på uge 8 af din graviditet, som du lige har overstået.

gravid uge 9, gravid uge for uge
Det kan være, at dine stramme bukser ikke vil lukke, som de plejer.© Getty Images

Gravid uge 9: Det sker der med spiren i maven

Der er i uge 9 sket en masse med embryoet, og den lille guldklump begynder at få ansigtstræk, da øjne, næse, mund og øreåbninger nu bliver synlige. Der vil så småt være en antydning af fingre på håndfladen, men ellers så består armene på dette tidspunkt primært af skulder, overarm, albue, underarm og den førnævnte håndflade. Armen vil nu også være bukket ved albuen, hvilket giver nogle virkelig gode forudsætninger for, at det lille liv kan opbygge nogle gode muskler.

Det er omkring nu, at det nogle gange kan være muligt at opfange et hjerteslag fra det lille liv, da hjertet lige straks er fuldstændigt udviklet med hjerteklapper og skillevæg i mellem de fire allerede færdigudviklede hjertekamre. 

Embryoets ben er lidt langsommere om at blive udviklet, så der er ikke sket så meget endnu på den front. Alligevel laver den lille spire sine første bevægelser, men der er stadig længe til, at bevægelserne er kraftige nok til, at du som mor vil mærke dem.

gravid uge 8, gravid uge for uge, graviditet
Den lille laver sine første bevægelser i uge 9, men du kan ikke mærke det endnu.© Getty Images

Gravid uge 9: Det sker der med dig og din krop

Hormonerne i din krop cirkulerer på det højeste i uge 9 af din graviditet, og derfor vil dine graviditetssymptomer være på et af de mest ubehaglige niveauer – men du er så sej, så hold ud! Der er ikke mange uger til, at du føler dig mere som dig selv igen!

Nogle af de symptomer, som du kan opleve i uge 9 af din graviditet er humørsvingninger, hyppige vandladninger, træthed, hovedpine, stoppet næse og morgenkvalme (som desværre for mange ikke kun er om morgenen). Faktisk er graviditetsugerne 8-12 dem, der er værst, når det kommer til netop kvalme. Nogle få heldige har slet ikke de store symptomer endnu, men det kan være en god ide at nævne dette for din læge. 

Din livmoder er nu på størrelse med en appelsin. Den er stadigt voksende, og det er grundet den stigende produktion af østrogen, som moderkager producerer. 

gravid uge 9, gravid uge for uge
Du kan opleve hovedpine og træthed i uge 9 af din graviditet, men hold ud!© Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 10 af din graviditet

I den kommende uge 10 af graviditeten bliver den lille spire i maven til det, som betegnes som et foster – indtil nu har den lille spire være et embryo. De store organer er nu dannet, men i foster-fasen vokser og udvikler organerne sig. 

Fosteret bliver i uge 10 på størrelse med at jordbær. Det er desuden den tid, hvor fosterets negle samt hår udvikles, og det øver sig på at sparke og synke. Din krop kan i uge 10 føles mere øm, men det er, fordi der netop sker så meget.  

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.

Kilder: sundhed.dk, thebump.com, sundhed.dk