Gravid uge for uge, gravid uge 0, gravid uge 1
Du er ikke rigtigt gravid i uge 0 og i uge 1. © Getty Images

Hvad sker der i kroppen, når du er gravid i uge 0 og uge 1?

Faktisk er du slet ikke gravid endnu!

17. oktober 2022 af Henny Müller Dahl

En graviditet deles op i tre trimestre, og typisk er du gravid i omkring 40 uger – hvis du altså føder omkring din terminsdato. I de allerførste uger af din graviditet er det hele dog lidt forvirrende, for faktisk bliver du ikke rigtigt gravid før uge 2. Det betyder, at du egentlig “kun” er gravid i 38 uger. 

Hvordan hænger det sammen? Det kan du blive klogere på her, hvor vi gennemgår, hvad der sker i uge 0 og uge 1 af din graviditet. 

Det første trimester af din graviditet

I det første trimester af din graviditet sker der virkelig meget inde i din krop, selvom du her er helt i starten af din graviditet. For eksempel udvikles det kommende barns vigtigste organer allerede i denne periode. 

Første trimester strækker sig over de første 12 uger af din graviditet, og det er i disse uger, at både du og din lille spire i maven er ekstra sårbare. Det er i de første uger af graviditeten, at du har størst sandsynlighed for at få en spontan abort, og længere og længere du når i graviditeten, desto mindre sandsynlighed er der for at miste. I Danmark er det også tilladt at få en provokeret abort frem til udgangen af uge 12. 

Gravid uge for uge, gravid uge 0, gravid uge 1
De første 12 uger af din graviditet begynder du dig i dit første trimester. © Getty Images

Gravid uge 0: Du har din sidste menstruation

Som allerede nævnt er du faktisk ikke gravid, før du rammer uge 2 af graviditeten. ‘Hvorfor tæller vi så graviditet fra uge 0?’ tænker du måske. Der er faktisk god grund til at beregne det hele på denne måde. I uge 0 har du nemlig din menstruation på samme måde, som du normalt har. For at kunne beregne os frem til terminsdato, er det vigtigt at kende den første dag i din sidste menstruation. På den måde er det muligt at regne sig frem til den mest sikre dato for, hvornår du kan forvente at føde. 

For at finde din terminsdato kan du notere den første dag af din sidste menstruation, tælle ni måneder frem og lægge syv dage til – så har du din terminsdato! Du kan også benytte Womans terminsberegner

Da du ikke er rigtigt gravid endnu, har du ingen graviditetssymptomer. 

Opfør dig, som om du er gravid i uge 0

Selvom du reelt ikke er gravid endnu, så er der nogle gode vaner, du kan få dig, mens du planlægger at blive gravid. Du kan med fordel begynde at tage folinsyre som tilskud for at undgå rygmarvsbrok, ligesom du kan undgå alkohol og cigaretrøg. Tager du medicin til dagligt, kan du høre din læge ad, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan fortsætte med din medicin under en graviditet. 

Gravid uge for uge, gravid uge 0
Et godt råd er at opføre dig, som du er gravid i uge 0, selvom du ikke er det. © Getty Images

Gravid uge 1: Du har snart ægløsning 

Ligesom i uge 0 er du heller ikke gravid i uge 1. I denne uge er din menstruation overstået (og du kan vinke farvel til den i lang tid, hvis du bliver gravid). Omkring 14 dage efter den første dag i din sidste menstruation vil du få ægløsning, og det er her i slutningen af uge 1, at du har nemmest ved at blive gravid – hvis du har en regelmæssig menstruationscyklus. 

Ægget befrugtes, efter at det er blevet frigivet fra livmoderen. For at have størst chance for at blive gravid skal du have samleje i dagene op til din ægløsning eller på dagen, hvor den starter. Hvis du har taget p-piller i lang tid, kan der gå lidt tid, før din ægløsning igen bliver normal. Husk også, at for nogle par kan det tage lang tid, før den ønskede graviditet lykkes. Der er omkring 20% chance for at bliver gravid ved hver ægløsning. 

I uge 1 har du stadig ingen graviditetssymptomer, da du endnu ikke er rigtigt gravid. 

Gravid uge for uge, gravid uge 1
I uge 1 af din graviditet begynder din ægløsning. © Getty Images

Hvad sker der ved befrugtningen? 

Når I har samleje og forsøger at blive gravide, svømmer omkring 300 millioner sædceller op gennem din livmoderhals og op til æggelederen, men mindre end 1000 når reelt frem til ægget. Herefter bevæger det befrugtede æg sig fra æggelederen til livmoderhulen. 

Allerede ved befrugtningen, hvor 23 kromosomer fra mor og 23 kromosomer fra far smelter sammen, bestemmes køn, hårfarve, øjenfarve og højde. Alt dette sker altså, inden du rammer uge 2 af din graviditet

Du kan blive meget klogere på både fostret og din krop under hele din graviditet i denne artikel: Gravid uge for uge.