Gravid uge 10, gravid uge for uge
I graviditetsuge 10 har du ikke et embryo men et foster i maven. © Getty Images

Gravid uge 10: Først nu har du officielt et foster i maven

Alle de store organer er nu dannet!

17. november 2022 af Henny Müller Dahl

Når du rammer den 10. uge af din graviditet, har du ikke længere et embryo i maven men et foster. I embryo-fasen dannes alle de store organer, mens de i foster-fasen vokser sig større. Det betyder altså også, at den lille guldklump i maven begynder at ligne en baby mere og mere for hver dag. Du går dermed ind i et nyt stadie af din graviditet, selvom du stadig befinder dig i dit første trimester lidt endnu. 

Som gravid kan du i denne periode opleve, at du plages en smule af smerter og ømhed i kroppen – men det går heldigvis over igen! Du kan blive meget klogere på at være gravid i uge 10 i artiklen her. 

Fakta: Kort om uge 10 af din graviditet

  • Dit trimester: Første trimester
  • Antal gravide dage: 70 til 76 dage (10+0 – 10+6)
  • Fostrets alder: Ni uger ved udgangen af uge 10
  • Fostrets størrelse: Et jordbær

Læs også: Bliv klogere på uge 9 af din graviditet, som du lige har overstået.

Gravid uge for uge, gravid uge 10
I graviditetsuge 10 er fostret i maven på størrelse med et jordbær. © Getty Images

Gravid uge 10: Det sker der med fostret i maven

Som nævnt har du nu officielt et foster i maven her i uge 10 af din graviditet. Nu har guldklumpen fået dannet både hjerne, hjerte, lunger, arme og ben, og disse centrale organer begynder nu at vokse sig større og stærkere. Det samme gælder øjne, næse og mund. 

Fingernegle og hår begynder at titte frem, og den lille ny er ved at vænne sig til at synke og sparke i maven. Om ikke alt for lang tid bør du derfor kunne mærke de første spark! Hjernen begynder nemlig at kontrollere fostrets bevægelser på dette stadie af graviditeten. Kønsorganerne er også ved at udvikle sig, men det er stadig lidt for tidligt at se fostrets køn. 

Gravid uge for uge, gravid 10
Når du er gravid i uge 10, kan du begynde at glæde dig til at mærke de første spark. © Getty Images

Gravid uge 10: Det sker der med dig og din krop

Din mave er stadig ikke særlig synlig, men der går ikke længe, før du vil få svært ved at skjule den lille nye mave. I dette stadie af din graviditet kan du begynde at mærke, at du skal tisse noget oftere end før, hvilket især skyldes både hormoner, og at den voksende livmoder begynder at trykke på blæren. 

Fra uge 10 af din graviditet og frem anbefales det, at du begynder at tage jern som kosttilskud. Uanset om du har haft det godt eller skidt i din graviditet indtil nu, så vil du højst sandsynligt begynde at opleve flere og flere graviditetssymptomer fra nu af. De kan bestå af øget smerte i kroppen, morgenkvalme, ømme og voksende bryster, humørforandringer og træthed. 

Det er meget normalt, at du skiftevis vil være fascineret eller træt af de ændringer, der sker i din krop! 

Gravid uge for uge, gravid uge 10
Efter uge 10 af din graviditet vil det snart blive svært at gemme den nye, gravide mave. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 11 af din graviditet

Når du befinder dig i uge 11 af din graviditet, er der snart ikke meget mere tilbage af det første trimester. På et tidspunkt mellem uge 11 og uge 14 af graviditeten skal du til nakkefoldsscanning, som er en ultralydsscanning, der måler størrelsen på fostrets nakkefold. Har fostret en nakkefold, der er større end et vist, er der også større sandsynlighed for Downs syndrom.

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.