Smilende kvinde, der er gravid i uge 12
Mange har det godt i kroppen, når de rammer uge 12 af graviditeten. © Getty Images

Gravid uge 12: Endelig er du i den sidste uge af første trimester

Du kan nu begynde at opleve øget sexlyst

12. maj 2023 af Henny Müller Dahl

Den 12. uge i din graviditet markerer afslutningen på det første trimester. Når du rammer uge 12, har fostret gennemgået en hel masse forandringer, og gennem resten af graviditeten vil det mest af alt “bare” vokse sig større. Samtidig er din krop i fuld gang med at tilpasse sig og understøtte det voksende foster. Uge 12 er en spændende tid, fordi graviditeten begynder at blive mere synlig, og du måske føler dig mere forbundet med det lille vidunder i maven. 

Du kan også glæde dig til at se frem mod den periode af graviditeten, som de fleste siger er den bedste. Snart vil du – forhåbentlig – ikke længere opleve de samme ubehageligeheder, som mange mærker i første trimester, og der er stadig lang tid til tredje trimester, hvor kroppen føles tungere. Læs mere om uge 12 af din graviditet herunder. 

Fakta: Kort om uge 12 af din graviditet

  • Dit trimester: Første trimester
  • Antal gravide dage: 84 til 90 dage (12+0 – 12+6)
  • Fostrets alder: 11 uger ved udgangen af uge 12
  • Fostrets størrelse: En blomme

Læs også: Bliv klogere på uge 11 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, der er gravid i uge 12, sidder med kop og kigger ud ad vinduet
Graviditetsuge 12 er den sidste uge i første trimester. © Getty Images

Gravid uge 12: Det sker der med fostret i maven

I graviditetsuge 12 er fostret cirka på størrelse med en blomme og vejer omkring 14 gram. På dette tidspunkt er alle fostrets organer og systemer dannet, og de er ved at modnes og forfine sig. Fostret kan åbne og lukke sin mund, bevæge sine tæer og fingre og endda producere urin. Den lille hjerteklappe, der er blevet dannet tidligere, fungerer nu fuldt ud, og hjertet slår med en hastighed på omkring 160 slag per minut. Fostret begynder også at trække vejret, selvom der ikke er nogen luft i livmoderen. Flere andre ting – såsom tunge og stemmebånd – er nu også udviklet. 

I løbet af denne uge vokser hjernen hurtigt og begynder at danne milliarder af nerveceller. Fostret kan også begynde at bevæge sig mere aktivt, men disse bevægelser vil sandsynligvis heller ikke blive mærket af moderen endnu. Fordi du er ved at have passeret første trimester, er risikoen for spontan abort nu lavere end tidligere. 

Hånd på mave, der er gravid i uge 12
Der går stadig lidt tid, før du mærker liv, når du er gravid i uge 12. © Getty Images

Gravid uge 12: Det sker der med dig og din krop

Når du er gravid i uge 12, har du måske allerede oplevet flere af de almindelige, tidlige graviditetssymptomer, såsom kvalme, træthed og ømme bryster. Det er ret almindeligt, at disse symptomer er ved at aftage på dette tidspunkt i graviditeten, men nogle kvinder kan dog stadig opleve disse symptomer – især kvalme, opkast, svimmelhed og hovedpine. 

Din livmoder vokser stadig i størrelse, og du kan begynde at føle dig mere oppustet eller have en følelse af tyngde i bækkenområdet. Maven ser dog stadig lille ud. De mange hormoner i kroppen kan også påvirke dit humør og følelser, hvilket kan føre til humørsvingninger og irritabilitet, men mange kvinder vil modsat opleve mere stabilitet, fordi kroppen omsider har vænnet sig til graviditeten. 

Som gravid i uge 12 kan du også opleve forskellige positive ændringer. Dit hår og dine negle kan vokse hurtigere og se sundere ud, og din hud kan se mere strålende ud. Du kan også begynde at opleve en øget sexlyst på dette tidspunkt.

Kvinde, der er gravid i uge 12, ligger på mand i seng
Når du er gravid i uge 12, kan du opleve en øget sexlyst. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 13 af din graviditet

Når graviditetsuge 13 går i gang, er du officielt inde i andet trimester af graviditeten. Ligesom hidtil vil din livmoder fortsat vokse, og fostret vil fortsætte med at udvikle sig hurtigt. Ligesom i uge 11 og uge 12 oplever mange kvinder et fald i kvalme og træthed på dette tidspunkt, men andre kan stadig have nogle af disse graviditetssymptomer.

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.