Graviditet uge for uge, gravid uge 16
Hvis du er gravid i uge 16, er fostret på størrelse med en avokado.© Getty Images

Gravid uge 16: Fostret kan nu holde sig selv i hånden

Fostret kan også vifte med tæerne

17. maj 2023 af Rie Kirkebjerg

Fakta: Kort om uge 16 af din graviditet

  • Dit trimester: Andet trimester
  • Antal gravide dage: 112 til 118 dage (16+0 – 16+6)
  • Fostrets alder: 15 uger ved udgangen af uge 16
  • Fostrets størrelse: En avokado

Læs også: Bliv klogere på uge 15 af din graviditet, som du lige har overstået.

Graviditet uge for uge, gravid uge 16
Som gravid i uge 16 har du nu været gravid i op til 118 dage!© Getty Images

Gravid ude 16: Det sker der med fostret i maven

Selvom fostret kun vejer 140 gram, er udviklingen af fostrets organer mere eller mindre gennemført. Når du har været gravid i fire måneder, vil fostrets organer faktisk være næsten som ved fødslen. 

Celleudviklingen er derimod ikke færdig, og de næste måneder er afgørende for, at babyen får normale organfunktioner. 

Den lille guldklump, der vokser sig større og større i din mave, bliver også bedre og bedre til at koordinere sine bevægelser. Faktisk kan fostret i uge 16 holde sig selv i hånden og vifte med tæerne! Ret vildt at tænke på.

Noget andet, der er virkelig vildt at tænke over, er, at fostret synker fostervand og tisser det ud igen. Inde i dig! Derudover er du er begyndt at overføre antistoffer til din lille spire – simpelthen for at beskytte fostret mod infektioner.

Sidst, men ikke mindst, begynder din lille guldklump også at udvikle brunt fedt her i uge 16. Det gør det for at kunne holde varmen, når det er blevet født. Som nyfødt kan du nemlig ikke selv holde varmen, og forbrænding af det brune fedt, som starter ved halsen, urinrøret og brystbenet, gør det nemmere for fostret at holde varmen. 

Graviditet uge for uge, gravid uge 16
Fostret danner brunt fedt i uge 16 for at kunne holde varmen ved fødslen.© Getty Images

Gravid uge 16: Det sker der med dig og din krop

Måske du har vænnet dig til at være gravid – måske ikke. Vi er dog ret sikre på, at graviditeten fylder meget for dig. Og det er helt forståeligt! Du er jo ved at bygge en baby, og det er altså ret vilde sager. 

Hvis dine veninder eller kæreste har svært ved at sætte sig ind i, hvordan du har det, kan du med fordel tilmelde dig en terminsgruppe på Facebook. Søg efter “termin, måned, årstal” på Facebook – her kan alle, der har termin i samme måned som dig, tilmelde sig, og dele deres tanker om alt fra fødselsforberedelse til voksende mave. 

Ingen er ens, og det kan være utroligt forskelligt, om din babybule er tydelig for andre eller ej. Dog nærmer vi os dog også tiden, hvor den snart kunne poppe frem. Spændende!

Graviditet uge for uge, gravid uge 16
Måske er din babybule poppet frem som gravid i uge 16 – måske ikke. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 17 af din graviditet

I uge 17 af din graviditet vil der fortsat ske mange ændringer i din krop, fordi fosteret vokser og vokser. Du er i uge 17 (vi krydser fingre!) helt fri for morgenkvalme, men i stedet kan tankerne om, at du snart er halvvejs i graviditeten fylde. 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.