Kvinde, der er gravid i uge 19, rører sin mave, mens hun sidder i en seng
Maven er rimelig stor, når du er gravid i uge 19. © Getty Images

Gravid uge 19: Strækmærkerne bliver måske flere, og maven klør lidt mere

Det lille foster er nu på størrelse med en mango

19. juli 2023 af Henny Müller Dahl

I uge 19 af din graviditet er du godt inde i andet trimester, og du oplever med al sandsynlighed en lang række bemærkelsesværdige forandringer i din krop – for der sker selvsagt stadig ting og sager med fostret i maven. Du begynder muligvis at få lidt sværere ved at sove, fordi maven fylder mere og mere, men energi har du alligevel stadig meget af, hvis du er blandt de mange gravide, som føler sig allerbedst i andet trimester.

Her i artiklen kan du blive meget klogere på, hvad der venter dig i uge 19 af graviditeten. Bliv klogere på, hvad der sker med fostret og med din krop herunder. 

Fakta: Kort om uge 19 af din graviditet

  • Dit trimester: Andet trimester
  • Antal gravide dage: 133 til 139 dage (19+0 – 19+6)
  • Fostrets alder: 18 uger ved udgangen af uge 19
  • Fostrets størrelse: En mango

Læs også: Bliv klogere på uge 18 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, der er gravid i uge 19, sidder i en seng og rører sin mave
Du får måske mere tissetrang og mindre appetit som gravid i uge 19. © Getty Images

Gravid uge 19: Det sker der med fostret i maven

I uge 19 er dit foster på størrelse med en mango og vejer cirka 250 gram. Fostret er cirka 21 centimeter langt – så lidt længere end den gennemsnitlige lineal, der lå i dit penalhus i folkeskolen. Den lille spire kan nu bruge sine øjenmuskler og flere af de andre helt små muskler. 

Udseendemæssigt har det lille foster ret rød og tynd hud, da blodårerne stadig er rimelig synlige, og her i uge 19 af graviditeten har den lille krop et fint lag af hår kaldet lanugo, der dækker hele kroppen. Lanugo hjælper med at holde fostret varmt i fostervandet, men det forsvinder før fødslen. Ud over lanugo har fostret også et fedtlag – eller talg – der skal hjælpe med at regulere kropstemperaturen. 

I uge 19 af graviditeten vil testiklerne hos et lille drengefoster være dannet, men først senere vil de bevæge sig nedad for at lægge sig nede i pungen før fødslen. Hos pigefostre er ægceller blevet dannet på dette tidspunkt i graviditeten. 

Kvinde, der er gravid i uge 19, står med et glas mælk
Når du er gravid i uge 19, vejer fosteret omkring 250 gram. © Getty Images

Gravid uge 19: Det sker der med dig og din krop

Som gravid i uge 19 vil presset på dine indre organer øges – det gælder både lungerne, tarmen, mavesækken og blæren. Som du måske kan regne ud, betyder det som regel, at du får behov for at tisse oftere, at du bliver lettere forpustet, og at du måske ikke har så meget appetit eller plads til mad i maven. Samtidig har du måske svært ved at sove igennem om natten, fordi maven gør det svært at blive helt komfortabel i sengen. 

Det er muligvis også nu, at du for alvor begynder at kunne spotte de første strækmærker, og måske føler du, at din mave klør mere end normalt, men her kan en fugtgivende creme hjælpe lidt. Udover strækmærker kan du også opleve, at brystvorterne bliver mørkere, og at du får flere modermærker og fregner – det skyldes alt sammen graviditetshormonerne og den øgede produktion af melanin. Alle disse nye mærker på din krop vil blive lysere efter fødslen. 

Kvinde, som er gravid i uge 19, smører sin mave ind med creme
En god fugtighedscreme kan hjælpe dig, hvis din mave begynder at klø som gravid i uge 19. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 20 af din graviditet

Måske har du allerede været så heldig at høre fostrets hjertelyd til de skanninger, du har været til indtil nu. Hjertelyd kan sommetider høres allerede fra uge 14, men fra uge 20 af din graviditet kan du glæde dig til, at din jordemoder vil kunne opfange hjertelyden til hver skanning. Derudover lyder uge 20 jo som en milepæl i sig selv! Og det er det faktisk også, fordi de fleste graviditeter varer 40 uger – plus minus nogle uger – så meget snart er du halvvejs igennem graviditeten. Det er stort! 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.