Kvinde, som er gravid i uge 20, ser sig i spejlet
Tillykke! Du er nået igennem halvdelen af graviditeten i uge 20. © Getty Images

Gravid uge 20: Fostret får nu søvnfaser og sover lige så meget som en nyfødt

Og tillykke – du er nu halvvejs gennem graviditeten!

20. juli 2023 af Henny Müller Dahl

Først og fremmest: Tillykke! Du er faktisk nået halvvejs i din graviditet, nu hvor du befinder dig i uge 20. En gennemsnitlig graviditet varer nemlig 40 uger, men der kan selvfølgelig gå lidt flere eller færre uger. Som udgangspunkt kan du godt begynde at fejre, at fostret i maven er halvbagt, og før du ved af det, sidder du med din lille guldklump i armene. Det er da næsten til at få tårer i øjnene over! 

Her i artiklen gør vi dig meget klogere på, hvad du kan forvente som gravid i uge 20. Hvad sker der med fostret, og hvad sker der med din krop? Læs med herunder, hvor du får svaret på det hele. 

Fakta: Kort om uge 20 af din graviditet

  • Dit trimester: Andet trimester
  • Antal gravide dage: 140 til 146 dage (20+0 – 20+6)
  • Fostrets alder: 19 uger ved udgangen af uge 20
  • Fostrets størrelse: En banan

Læs også: Bliv klogere på uge 19 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, der er gravid i uge 20, kysser sit barn
I uge 20 af graviditeten er du nået halvvejs igennem. © Getty Images

Gravid uge 20: Det sker der med fostret i maven

I uge 20 af graviditeten er fostret på størrelse med en banan og cirka 25 centimeter langt. Vægten er ved at være oppe på 325 gram, så den lille klump kærlighed vejer nu lidt mere end de Maltesers-pakker, du kan købe i lufthavnens Tax Free-afdeling. Allerede i uge 18 af graviditeten kunne fostret høre lyden af din stemme og andre eksterne lyde, men hørelsen forstærkes stadig her i uge 20. Fostret er stadig lille i størrelsen, men det begynder mere og mere at ligne et barn, som det ser ud, når det fødes. Hårvækst er der efterhånden nok af, ligesom negle på fødder og fingre dannes. 

En anden forandring, der sker med fostret i løbet af graviditetsuge 20, er, at fostret nu får rigtige søvnfaser og faktisk sover lige meget som en nyfødt. Men hvis du tror, at fostret sover, når du forholder dig i ro, så er det faktisk omvendt – fostret sover mest, når du er aktiv, mens det vågner, når du hviler dig. 

Kvinde, der er gravid i uge 20, ser på sin mave
I uge 20 af graviditeten får fostret søvnfaser. © Getty Images

Gravid uge 20: Det sker der med dig og din krop 

Du er som nævnt nu kommet halvvejs igennem din graviditet. Fostret i maven fylder mere og mere, og de fleste gravide kan nu mærke mange bevægelser. Men er du førstegangsfødende, kan det være svært at vide, hvad du helt nøjagtigt skal mærke. 

Med den større mave kan der medfølge nogle gener, såsom svimmelhed, forstoppelse, hævelse og ømhed i maven og ryggen. Det er også normalt at tage på i vægt. For at gøre tilværelsen så behagelig som muligt kan du vælge at lægge dig med flere puder, når du skal sove. Husk at passe på dig selv derhjemme og på arbejdspladsen – undgå at stå for længe op, hvis du oplever gener og forsøg at gøre dagligdagen så nem som muligt, hvis du kan. 

Kvinde, som er gravid i uge 20, rører sin mave og smiler
Forsøg at gøre dagligdagen så nem som muligt, når du er gravid i uge 20. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 21 af din graviditet

Når du rammer uge 21 af graviditeten, er det lille foster i maven på størrelse med en stor gulerod. Du vil stadig mærke en masse spark, og de lettere gener i ryg, mave og andre kropsdele fortsætter muligvis. Fostret er fortsat i rivende udvikling, og en af de ændringer, der forekommer i graviditetsuge 21, er, at fostret nu kan smage forskel på den mad, du spiser. Det er jo den perfekte undskyldning for at spise en masse saftige frugter og andre lækkerier! 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.