Kvinde, som er gravid i uge 22, drikker vand i køkkenet
Gravide i uge 22 kan opleve lidt flere gener end tidligere. © Getty Images

Gravid uge 22: En tid med flere lægkramper og hyppigere toiletbesøg

Fostret i maven er nu i stand til at gribe ting

21. juli 2023 af Henny Müller Dahl

Som gravid i uge 22 går du rundt med en mave, som efterhånden er blevet temmelig stor. Fostret vokser hastigt, og du kan måske opleve, at den lille er mest aktiv på bestemte tidspunkter af dagen, såsom når du lægger dig ned for at slappe af om aftenen. At mærke disse bevægelser er ofte med til at skabe et tættere bånd til spiren i maven, og det er sjovt at opleve, hvordan bevægelserne tager til uge for uge. 

Her i artiklen kan du læse mere om, hvilken udvikling dit foster går igennem her i uge 22 af graviditeten. Bliv også klogere på, hvad der sker med dig og din krop i denne periode. 

Fakta: Kort om uge 22 af din graviditet

  • Dit trimester: Andet trimester
  • Antal gravide dage: 154 til 160 dage (22+0 – 22+6)
  • Fostrets alder: 21 uger ved udgangen af uge 22
  • Fostrets størrelse: En kokosnød

Læs også: Bliv klogere på uge 21 af din graviditet, som du lige har overstået.

Gravid kvinde i uge 23 rører sin mave i sengen
Som gravid i uge 23 kan du opleve, at den lille er mere aktiv på nogle tidspunkter. © Getty Images

Gravid uge 22: Det sker der med fostret i maven

Her i uge 22 af din graviditet har fostret nu vokset sig til at være omkring 27 centimer langt. Vægten er på dette tidspunkt oppe på 450 gram. De mange lanugo-hår, som startede med at vokse for flere uger siden, dækker nu hele kroppen. Og det er ikke de eneste hår, som der er blevet flere af, for øjenbryn og hårene på hovedet bliver nu også mere synlige. 

Navlestrengen er blevet tykkere, og fostrets hjerte vokser hurtigere og hurtigere. Det lille væsen er dækket af rynker, og dets hænder er nu endelig i stand til at gribe ting (men der bliver nok ikke kastet mange bolde inde i maven). Alle organer og systemer er snart ved at være fuldtudviklede. 

Kvinde, som er gravid i uge 23, står ved et toilet
Gravide i uge 23 kan opleve en øget tissetrang. © Getty Images

Gravid uge 22: Det sker der med dig og din krop

På dette tidspunkt i graviditeten kører hormonændringerne for fuld skrue. Du bør være ekstra påpasselig med at være for meget i solen, for selvom du som gravid kan blive hurtigere brun, har du også højere risiko for at få varige pigmentpletter. 

Din livmoder vokser hurtigt her i uge 22 af graviditeten, og det kan ofte mærkes, for der kommer mere “tyngde” omkring maven. Det kan vises sig som stikkende smerter i siderne, kramper i læggene og ikke mindst halsbrand og flere toiletbesøg end normalt. Mange af generne kan forstyrre nattesøvnen, for ligesom at flere gravide må op for at tisse flere gange om natten, så kommer lægkramperne også typisk om natten. Hele 40% af gravide har dem, men små strækøvelser af lægmusklerne kan hjælpe (også før sengetid). 

Sovende kvinde, som er gravid i uge 23
Mange gravide i uge 23 kan døje med lægkramper. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 23 af din graviditet

I uge 23 af graviditeten er fostret stadig i rivende udvikling, og en af de ting, der sker nu, er, at der udvikles brystvorter på fostret. Hørelsen bliver bedre og bedre, og mens den lille i starten kun kunne høre din stemme, kan fostret nu høre biler, hunde og andre lyde fra omverdenen. Du er nu så gravid, at du den næste tid kan opleve flere ledsmerter, åreknuder og andre gener, men det er ikke sikkert, for hver graviditet er forskellig. 

Spiren i maven bliver mere og mere aktiv, og du vil måske snart kunne genkende nogle mønstre, når det kommer til, hvornår den lille er mest i gang. 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.