Kvinde, der er gravid i uge 23
Hvordan er det at være gravid i uge 23? © Getty Images

Gravid uge 24: Fostret begynder nu at kunne drømme

Inde i maven oplever fostret lydende fra dine tarme og dit hjerte som høje men beroligende

21. juli 2023 af Henny Müller Dahl

Uge 24 af graviditeten er nu begyndt, og fostret i maven bliver bedre til at genkende din stemme og bedre til at trække vejret. På dette tidspunkt i graviditeten vil der blive holdt nøje øje med, om din mave vokser, som den skal, så at læger og jordemødre kan træffe en beslutning om, hvad der skal gøres, hvis det viser sig, at din mave er for stor eller for lille. 

Her i artiklen kan du blive meget klogere på uge 24 af din graviditet. Hvad sker der inde hos fostret i maven, og hvad kan du forvente at føle i din krop? Læs mere herunder. 

Fakta: Kort om uge 24 af din graviditet

  • Dit trimester: Andet trimester
  • Antal gravide dage: 168 til 174 dage (24+0 – 24+6)
  • Fostrets alder: 23 uger ved udgangen af uge 24
  • Fostrets størrelse: En Cantaloupe melon

Læs også: Bliv klogere på uge 23 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, som er gravid i uge 24, leger med sin familie
Efter uge 24 af graviditeten er der ikke lang tid endnu til familieforøgelsen. © Getty Images

Gravid uge 24: Det sker der med fostret i maven

Her i uge 24 af graviditeten er fostret blevet cirka 29 centimeter langt, mens vægten er steget til 700 gram. Det er nu primært musklerne og knoglerne, der er med til at skabe den øgede vægt. Der begynder snart at blive trængt i livmoderen. 

I fostret bliver der nu udviklet hvide blodlegemer, som er med til at bekæmpe infektioner og sygdomme. Åndedrætssystemet udvikles også stadig, så den lille får nemmere ved at trække vejret. I de uger, du allerede er kommet igennem, har fostret udvikler en høresans, som er så god, at den lille kan høre både lyde inde i din krop og udenfor kroppen. Lydene fra dine tarme og dit hjerte er ret høje for fostret – men alligevel beroligende. Når du snakker og synger for fostret nu, bliver det i stand til at kende din stemme efter fødslen. Virkelig sødt! 

En anden fascinerende ting, der sker her i uge 24 af graviditeten er, at fosteret nu bliver i stand til at drømme. Gad vide, hvad det drømmer om? At spise ærter måske? 

Kvinde, som er gravid i uge 24, står i døråbning
Når du er gravid i uge 24, forbedres fostrets åndedrætssystem stadig. © Getty Images

Gravid uge 24: Det sker der med dig og din krop

Det kan være, at du begynder at blive lidt utålmodig på dette tidspunkt i graviditeten. Du oplever måske stadig en hel del gener, såsom ømhed i kroppen, men nu har du også været gravid så længe, at du begynder at blive virkelig spændt på at møde den lille (hvis du altså ikke var enormt spændt i forvejen). Det er helt naturligt! Du har dog stadig fire måneder endnu, så der kræves (desværre) lidt tålmodighed endnu. 

På dette stadie i graviditeten vil der ved hver graviditetskontrol udføres nogle målinger, der skal afgøre, om maven vokser, som den skal. Hvis det viser sig, at maven ikke vokser, som den skal, vil du blive henvist til en skanning, der skal klarlægge barnets størrelse. 

Gravid kvinde i uge 24 ligger i sengen
Når du er gravid i uge 24, har din mave typisk en vis størrelse. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 25 af din graviditet

I uge 25 af din graviditet er den lille typisk ret aktiv i sine bevægelser – de er nu endnu mere intense og hyppige. Du kan i højere grad komme til at opleve, at fostret reagerer på bestemte lyde og berøringer på maven, og det kan være virkelig sjovt at opleve. Det er helt normalt, hvis du begynder at føle dig mere træt og tung, for din mave er ved at vokse sig større og større. Husk at tage den med ro, hvis du har brug for det – lyt til din krop! 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.