Kvinde, der er gravid i uge 25, krammer sin hund i sengen
Hvad kan du forvente, når du er gravid i uge 25? © Getty Images

Gravid uge 25: Din familie kan nu mærke sparkene i maven

Indtil nu har det nærmest kun været dig selv, der kunne fornemme bevægelserne

31. juli 2023 af Henny Müller Dahl

At være gravid i uge 25 lyder som en milepæl, og det er det på mange måder også. Du er nu inde i slutspurten af andet trimester, for lige om lidt – i graviditetsuge 28 – starter det sidste og tredje trimester. Der er altså ikke så forfærdelig meget tilbage af graviditeten, og hvis du er typen, der virkelig elsker at være gravid, så er det nu for alvor på tide til at nyde den sidste tid med den lille guldklump i maven. Hvis du derimod ikke er helt så stor fan af at være gravid – måske fordi du har kastet meget op eller haft andre gener undervejs – så kan du nu begynde at glæde dig over, at rejsen er slut om ikke alt for mange uger. 

Her i artiklen kan du blive meget klogere på, hvad du kan forvente, når du er gravid i uge 25. Vi forklarer dig, hvad der sker med fostret i maven og med din krop i denne uge. Læs med herunder. 

Fakta: Kort om uge 25 af din graviditet

  • Dit trimester: Andet trimester
  • Antal gravide dage: 175 til 181 dage (25+0 – 25+6)
  • Fostrets alder: 24 uger ved udgangen af uge 25
  • Fostrets størrelse: Et blomkål

Læs også: Bliv klogere på uge 24 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, som er gravid i uge 25, er ude i naturen
Maven er blevet ret stor her i uge 25 af graviditeten. © Getty Images

Gravid uge 25: Det sker der med fostret i maven

I uge 25 af graviditeten har fostret fået en vægt på 800 gram, og den lille ny er allerede cirka 32 lang. Hvis du skulle gå i fødsel i uge 25, ville barnet stadig være født meget tidligt, men chancerne for overlevelse er større nu, og de fortsætter med at øges uge for uge frem mod terminsdatoen. En af årsagerne er, at fostret nu hele tiden øver sig i at trække vejret og fra nu af bliver bedre og bedre til det. 

Fostrets hud er rynket men ikke så gennemsigtig som tidligere i graviditeten. Huden er stadig tynd, fordi der ikke er udviklet underhudsfedt endnu. Fostret begynder at ligne en nyfødt baby mere og mere, for nu har det både fået øjenvipper og længere negle på hænder og fødder. Den lille forsøger nu selv at søge kontakt og skabe et stærkere bånd til moderen – og derfor reagerer fostret nu endnu mere på lyde og berøringer på maven. Selvom der er meget aktivitet i maven i perioder af dagen, så kan du også opleve, at der er så godt som fuldkommen stilhed i 12-14 timer. 

Gravid kvinde i uge 25 holder om sin mave
Fostret bliver bedre og bedre til at klare sig udenfor livmoderen her i uge 25 af graviditeten. © Getty Images

Gravid uge 25: Det sker der med dig og din krop

Når du er gravid i uge 25, har du garanteret allerede mærket en stor mængde spark inde i maven. Fostret har nemlig typisk bevæget sig en hel del i tidligere graviditetsuger, men indtil nu kan bevægelserne måske været svære for andre end dig selv at observere. Dog bevæger fostret sig nu så meget her i uge 25, at andre faktisk også vil kunne se de små spark og slag. Og dette kan være en stor oplevelse for din partner, din familie eller dine veninder, som garanteret alle venter spændt på at møde det lille vidunder. 

Det anbefales også, at du som gravid begynder at træne din bækkenbund, så du med større sandsynlighed kan undgå urininkonsistent her i slutningen af graviditeten og efter fødslen. Urininkonsistens betyder ufrivilligt tab af urin – altså ufrivillig vandladning. Prioritér derfor øvelserne, for du behøver kun at knibe nogle få gange om dagen for at opleve en effekt. 

Som gravid i uge 25 skal du til en lægeundersøgelse, hvor lægen undersøger livmoderens størrelse, vejer og måler dig, og tager dit blodtryk. Herefter skal du også til en lægeundersøgelse som gravid i uge 32

Kvinde, som er gravid i uge 25, er sammen med mand og søn
Når du er gravid i uge 25, vil andre omkring dig kunne mærke sparkene i maven. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 26 af din graviditet

I uge 26 af graviditeten ændrer fostrets størrelse sig fra et blomkål til et grønkål. Fostrets vægt er meget snart oppe på et helt kilo, og det må siges at være endnu en milepæl. Det kan meget vel ske, at du som gravid i uge 26 vil opleve, at din hukommelse begynder at drille lidt, og at du får lidt flere gener igen, nu hvor tredje trimester nærmer sig – det kan blandt andet vise sig som hovedpine. 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.