Kvinde, der er gravid i uge 26, sidder ude i naturen med en drikkedunk
Der er ikke mange uger tilbage af graviditeten, når du er gravid i uge 26. © Getty Images

Gravid uge 26: Fostret i maven minder nu udseendemæssigt om en nyfødt

Andet trimester lakker for alvor mod enden

31. juli 2023 af Henny Müller Dahl

Som gravid i uge 26 er du ved at være til vejs ende med andet trimester, som officielt starter fra uge 28 af graviditeten. Nu hvor du er på vej ind i det tredje og sidste trimester, kan det være, at du begynder at føle dig tungere og trættere, end du har gjort i andet trimester, som ofte omtales som det bedste i mange graviditeter. 

Her i artiklen kan du læse om, hvad du som kommende mor kan forvente, når du er gravid i uge 26. For der sker fortsat store ændringer i din krop og med fostret i maven. Bliv klogere herunder. 

Fakta: Kort om uge 26 af din graviditet

  • Dit trimester: Andet trimester
  • Antal gravide dage: 182 til 188 dage (26+0 – 26+6)
  • Fostrets alder: 25 uger ved udgangen af uge 26
  • Fostrets størrelse: Et grønkål

Læs også: Bliv klogere på uge 25 af din graviditet, som du lige har overstået.

Gravid kvinde i uge 26 står i naturen
Du er snart igennem hele andet trimester, når du er gravid i uge 26. © Getty Images

Gravid uge 26: Det sker der med fostret i maven

Når du er gravid i uge 26, er fostret i maven typisk cirka 34 centimeter langt. Samtidig har det en vægt, som nu siger 900 gram. Allerede nu er det lille vidunder i maven næsten som en nyfødt, når det gælder udseendet – selvfølgelig stadig i en mindre størrelse. Dog mangler modningen stadig, så både immunsystem, lunger og lever er stadig ved at blive færdigudviklet. 

Hjernen udvikles også stadig med fuld hastighed, men den når ikke at blive fuldt udvokset inde i maven. Det er der en god grund til, for hjernen er faktisk ikke færdig med at vokse før omkring fem til syv-års alderen. Fostretes reflekser bliver også bedre og bedre. 

Kvinde, som er gravid i uge 26, løfter sit barn op ved havet
Fostret modnes stadig, når du er gravid i uge 26. © Getty Images

Gravid uge 26: Det sker der med dig og din krop

Det, at du er ved at nærme dig det tredje og sidste trimester af graviditeten, begynder nok at kunne mærkes her i uge 26. Din krop føles muligvis lidt tungere, men hvis du er en af de heldige, vil du fortsætte med at have det ret fint gennem resten af graviditeten. Mange kan dog opleve gener som hovedpiner, hukommelsesbesvær, hævelser og lignende, som kan gøre den sidste del af graviditeten lidt svær at overskue. 

Nu hvor den sidste del af graviditeten nærmer sig her i uge 26, så betyder det jo også, at målet om familieforøgelsen snart er ved at være nået. Med andre ord: Der er ikke lang tid tilbage før fødslen. Det er helt normalt, hvis du begynder at tænke mere og mere over, hvordan det kommer til at gå – og det er endnu mere normalt at være nervøs og ængstelig. En ting, der kan hjælpe på nerverne, er at gå til fødselsforberedelse, hvor du kan blive klogere på selve fødslen, forskelligt smertestillende medicin, og hvad du kan forvente på hospitalet. Dette er især relevant for førstegangsfødende, men alle fødende kan have glæde af fødselsforberedelse.

Hvis du ønsker at føde hjemme, er det også nu, at du bør tage snakken med jordemoderen. 

Kvinde, som er gravid i uge 26, holder om sin mave foran kirsebærtræer.
I uge 26 af graviditeten begynder mange at tænke mere og mere over fødslen. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 27 af din graviditet

Når uge 27 af graviditeten rammer, befinder du dig pludselig i den allersidste uge af andet trimester. Måske føler du, at graviditeten er gået hurtigt, eller også kan det være, at du føler, at det hele er gået alt for langsomt. Uanset hvad går der ikke lang tid, før du sidder med den lille ny i favnen. En af de store forandringer, der sker i uge 27 af graviditeten, er, at der for alvor begynder at komme hjerneaktivitet inde i forstrets lille hoved. 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.