Kvinde, der er gravid i uge 27, står i en blomstermark
Graviditetsuge 27 markerer den sidste uge i andet trimester. © Getty Images

Gravid uge 27: Fostret begynder nu at åbne øjnene

Din stemme kan nu også få fostrets hjerte til at banke hurtigere

1. august 2023 af Henny Müller Dahl

Her i uge 27 af din graviditet befinder du dig i den sidste uge af andet trimester. Lige om lidt går du ind i det tredje og sidste trimester af graviditeten. Fostret udvikler sig hastigt, så det om en del uger er klar til at komme ud i verden. 

Her i artiklen kan du læse meget mere om, hvad du kan forvente dig af at være gravid i uge 27. Hvad sker der med fostret, og hvilke ændringer vil du selv kunne mærke i kroppen? Læs med her og bliv klogere. 

Fakta: Kort om uge 27 af din graviditet

  • Dit trimester: Andet trimester
  • Antal gravide dage: 189 til 195 dage (27+0 – 27+6)
  • Fostrets alder: 26 uger ved udgangen af uge 27
  • Fostrets størrelse: Et salathoved

Læs også: Bliv klogere på uge 26 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, som er gravid i uge 27, står foran bygninger og rulletrappe
Uge 27 af din graviditet er den sidste i andet trimester. © Getty Images

Gravid uge 27: Det sker der med fostret i maven

Når du er gravid i uge 27, har du et foster i maven, som vejer omkring 1100 gram og er cirka 35 centimeter langt. Vægten er altså steget til over et kilo, og den større størrelse betyder også, at fostret nu er så veludviklet, at det nu er i stand til at klare sig markant bedre, hvis det skulle blive født for tidligt. Dette skyldes ikke mindst, at lungerne nu er så veludviklede, at de kan trække vejret. De vil dog stadig have brug for hjælp, fordi produktionen af surfaktant stadig er lav – dette protein er nødvendigt for at kunne trække vejret optimalt. Nogle børn, der er født meget tidligt, har brug for respiratorhjælp den første tid. 

I uge 27 af graviditeten begynder øjnene at åbne sig. Fostret bliver nu i stand til at blinke, men inde i den mørke mave er den lille ny stadig meget lysfølsom. Fostret har allerede fået øjenvipper og en bestemt øjenfarve – dog kan øjenfarven faktisk ændring sig op til seks måneder efter fødslen. 

Fostret bliver tykkere og rundere på dette tidspunkt af graviditeten, smagsløgene er udviklede, og morens stemme kan få fostrets hjerte til at banke hurtigere – sødt! 

Kvinde, som er gravid i uge 27, holder om sin mave
Når du er gravid i uge 27, har fostret bedre chancer for overlevelse ved for tidlig fødsel. © Getty Images

Gravid uge 27: Det sker der med dig og din krop

I uge 27 af graviditeten begynder dit hjerte at skulle pumpe en større mængde blod gennem livmoderen – helt konkret øges tallet med 30-40%. 

Dette er dog ikke det eneste tal, der stiger her, hvor du er på grænsen til tredje trimester. Typisk er det nemlig også på dette tidspunkt i graviditeten, at vægten for alvor stiger hos mange gravide. Anbefalingen lyder, at gravide bør tage mellem 10 og 15 kilo på undervejs i graviditeten, men dette skal helst ske jævnt fordelt gennem månederne. For nogle gravide kan det være nok kun at tage seks til ni kilo på. Uanset hvad anbefales det altid, at gravide for så vidt muligt forsøger at spise sundt og dyrke moderat motion, da en sund livsstil under graviditeten også kan gøre efterfødselsforløbet lettere. 

Kvinde, som er gravid i uge 27, holder et billede fra skanning op, mens hendes mand holder om maven
For mange gravide øges vægten for alvor, når uge 27 af graviditeten er passeret. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 28 af din graviditet

Når du rammer uge 28 af graviditeten, er du langt om længe inde i det sidste trimester, nemlig tredje trimester. Slutspurten af graviditeten starter nu altså for alvor. Du kan begynde at føle dig tungere, få lidt sværere ved at trække vejret, når du anstrenger dig fysisk, og det er helt naturligt at blive mere spændt eller mere nervøs, nu hvor fødslen nærmer sig endnu mere. Det er altid en god idé at tale med din læge eller jordemoder, hvis du har alt for mange bekymringer omkring det, der venter forude. 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.