Kvinde, som er gravid i uge 28, holder i sin mave i skoven
At være gravid i uge 28 betyder, at du nu træder ind i tredje trimester. © Getty Images

Gravid uge 28: Nu er du officielt i dit tredje og sidste trimester

Nu begynder du måske at flere smerter i ryg og bækkenet

1. august 2023 af Henny Müller Dahl

Tillykke! Du er nu gravid i uge 28 og officielt i dit tredje trimester. Det betyder altså, at du nu er gået ind i den sidste del af din graviditet, og det er kæmpestort. Det kan være, du føler, at din krop nu for alvor begynder at blive tung, men inde i maven har du på også et ret stort foster, der stadig vokser med hastige skridt og forbereder sig på at komme ud i verden. 

Her kan du læse meget mere om, hvad du kan forvente som gravid i uge 28. Hvad sker der med fostret, og hvad sker der med din krop? Bliv klogere herunder. 

Fakta: Kort om uge 28 af din graviditet

  • Dit trimester: Tredje trimester
  • Antal gravide dage: 196 til 202 dage (28+0 – 28+6)
  • Fostrets alder: 27 uger ved udgangen af uge 28
  • Fostrets størrelse: En aubergine

Læs også: Bliv klogere på uge 27 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, som er gravid i uge 28, står med sin mand foran spejlet
Her i graviditetsuge 28 er fostrets vægt nu oppe på cirka 1200 gram. © Getty Images

Gravid uge 28: Det sker der med fostret i maven

Når du er gravid i uge 28, begynder fostret i maven at kunne regulere egen kropstemperatur. Størrelsesmæssigt måler fostret nu omkring 36 centimeter, og vægten er steget til 1200 gram. Fostrets evne til at sutte og synke er forbedret, samtidig med at lungerne snart er færdigt udviklede. 

Her i uge 28 af graviditeten producerer fostret en halv liter urin i døgnet. Det hænger sammen med, at fostret nu drikker store mængder fostervand. Mave- og tarmfunktionen er ved at være helt på plads, og der sker ikke den store videreudvikling fra nu af og frem til fødslen. Med andre ord begynder fostret at minde mere og mere om det nyfødte barn, du snart kommer til at sidde med i favnen. 

Kvinde, som er gravid i uge 28, sidder hos lægen
Bekymrer du dig meget, nu hvor du er gravid i uge 28? Så tal med din læge eller jordemoder. © Getty Images

Gravid uge 28: Det sker der med dig og din krop

Som tidligere nævnt er det meget naturligt her i uge 28 af graviditeten, at du føler, at din krop er blevet markant tungere sammenlignet med ugerne før. Du kan samtidig også have en fornemmelse af, at der begynder at blive mindre plads i maven og brystkassen, fordi fostret nu har den størrelse, det har. 

Det kan blive sværere at trække vejret – især når du forsøger at være aktiv. Både du og fostret har brug for mere ilt, og den mindskede plads i mellemgulvet kan gøre vejrtrækningen besværligere. Det føles måske hårdere at bevæge dig, og du kan opleve øget ubehag i benene og ryggen. Gener som disse er faktisk svære helt at undgå for de fleste gravide. Det forholdsvis store foster tynger og trækker din krop fremad, og disse belastninger kan give rygsmerter. Derudover oplever mange gravide smerter i bækkenet, og nogle får endda bækkenløsning, som kan være meget smertefuldt. Det er vigtigt, at du prioriterer at hvile dig en hel del, hvis du oplever mange af disse gener. 

En anden ændring, der sker i kroppen her i uge 28 af graviditeten, er, at du for første gang begynder at producere råmælk. Den indeholder flere antistoffer, vitaminer, mineraler og proteiner end normal modermælk, og råmælken er det første, barnet får at spise, når det er født. 

Kvinde, som er gravid i uge 28, er på arbejde
Det kan føles tungt at bevæge dig, når du er gravid i uge 28. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 29 af din graviditet

Når du er gravid i uge 29, er fostret cirka på størrelse med et lille græskar. Det skaber endnu mindre plads for dine organer, og ligesom i graviditetsuge 28 kan du opleve bækkensmerter, eller at det er svært at trække vejret. Det bliver måske endnu sværere at sove, og hvis du er nervøs for fødslen, mærker du måske en øget mængde af tankemylder. Det kan være en god idé at tale med din læge eller jordemoder, hvis du ikke får sovet nok eller døjer med meget nervøsitet. 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.