Kvinde, som er gravid i uge 30, sidder i naturen og holder om sin mave
Tillykke – du er nu gravid i uge 30! © Getty Images

Gravid uge 30: Fostret begynder at lægge sig med hovedet nedad i livmoderen

Din krop begynder nu for alvor at gøre sig klar til fødslen

2. august 2023 af Henny Müller Dahl

Nu er du i uge 30 af din graviditet. Det er et dejligt rundt tal, som også markerer, at du nu kun har omkring 10 uger tilbage af graviditeten, hvis du føder til tiden på din terminsdato (men som du nok ved, er der også mange, der føder før tid eller efter terminsdatoen). 

Her i artiklen kan du blive klogere på, hvad der sker i din krop, når du er gravid i uge 30. Hvor stort er fostret på dette tidspunkt, og hvordan udvikles det i uge 30? Læs mere herunder. 

Fakta: Kort om uge 30 af din graviditet

  • Dit trimester: Tredje trimester
  • Antal gravide dage: 210 til 216 dage (30+0 – 30+6)
  • Fostrets alder: 29 uger ved udgangen af uge 30
  • Fostrets størrelse: En squash

Læs også: Bliv klogere på uge 29 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, som er gravid i uge 30, laver graviditetsyoga
Hvad sker der i din krop, når du er gravid i uge 30? © Getty Images

Gravid uge 30: Det sker der med fostret i maven

Når du er gravid i uge 30, bærer du et foster, der nu vejer 1600 gram og er omkring 39 centimeter langt. 

Fostret i maven ligger i fostervandet, som på dette tidspunkt i graviditeten består af 70-80% urin fra fostret, som det begyndte at udskille allerede i andet trimester. Urinen produceres i nyrerne, som stadig ikke er færdigt udviklede. 

Er du gravid om sommeren, og lægger du dig ud i solen, vil fostret kunne reagere på den store mængde lys omkring dig. Det kan det, fordi pupillerne nu er så veludviklede, at fostret er bedre til at se lys. Fingernegle og tånegle vokser stadig, hjernen udvikles, huden bliver mindre rynket, og de mange lanugo-hår, som tidligere har dækket hele kroppen, forsvinder bort. 

Her omkring uge 30 af graviditeten begynder fostret at lægge sig med hovedet nedad i livmoderen – det vil sige fødselsstillingen. Det er dog ikke alle fostre, der gør det af sig selv, men det vil din jordemoder og læge holde nøje øje med. 

Kvinde, som er gravid i uge 30, står med sin kvindelige partner
I uge 30 af din graviditet måler fostret cirka 39 centimeter. © Getty Images

Gravid uge 30: Det sker der med dig og din krop

Som gravid i uge 30 vil du i højere grad kunne mærke, at kroppen begynder at gøre sig klar til den fødsel, der venter nogle uger forude. Du kan blive mere forpustet, da din vejrtrækning bliver hurtigere på grund af en øget vægt og en stigende forbrænding. Det bliver sværere at trække vejret på grund af mindre pladsen i mellemgulvet, samtidig med at du har brug for mere ilt. 

Området omkring bækkenet begynder nu at blive løsere, så fostret får plads nok til at komme gennem fødselskanalen, når du om nogle uger går i fødsel. Denne ændring kan gøre, at det bliver endnu sværere end tidligere at holde på vandet. Nogle oplever også at få bækkenløsning, som kan være meget smertefuldt – især hvis du overbelaster dig selv. 

Kvinde, som er gravid i uge 30, har hænderne på ryggen
Omkring uge 30 af din graviditet er det meget almindeligt at opleve bækkenløsning. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 31 af din graviditet

Når du går ind i uge 31 af din graviditet, begynder fostrets fem sanser at være helt færdigudviklede. Den lille ny er altså snart helt klar på at komme ud i verden, og meget snart er du helt i slutspurten af din graviditet. Det kan være, at du allerede nu har overvejet, hvad du gerne vil have i tasken til fødslen, men hvis ikke du er nået dertil endnu, kan det være en rigtig fin idé at begynde at tænke i disse baner nu, selvom der stadig er nogle uger tilbage, før du rammer din terminsdato (som du i øvrigt kan udregne ved hjælp af denne terminsberegner). 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.