Kvinde, som er gravid i uge 32, holder om sin mave
Når du er gravid i uge 32, er der ikke mange uger tilbage inden fødslen. © Getty Images

Gravid uge 32: Nu skal du til (endnu) en lægeundersøgelse

Det er tid til at tale med din læge om, hvordan du har det

2. august 2023 af Henny Müller Dahl

Når du rammer uge 32 af din graviditet, er der kun knapt to måneder tilbage, før du sidder med dit nyfødte barn i favnen. Her i uge 32 er du måske blevet træt af at vente, og det kan også være, at du gruer for den kommende fødsel. Der sker ting og sager i din krop, og fostret vokser sig stadig større og større. 

I denne artikel kan du læse meget mere om, hvad du kan forvente, når du er gravid i uge 32. Bliv klogere herunder. 

Fakta: Kort om uge 32 af din graviditet

  • Dit trimester: Tredje trimester
  • Antal gravide dage: 224 til 230 dage (32+0 – 32+6)
  • Fostrets alder: 31 uger ved udgangen af uge 32
  • Fostrets størrelse: En squash

Læs også: Bliv klogere på uge 31 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, som er gravid i uge 32, spiser morgenmad
Du er mor om under to måneder, når du er gravid i uge 32. © Getty Images

Gravid uge 32: Det sker der med fostret i maven

Her i uge 32 af din graviditet måler fostret omkring 42 centimeter, mens vægten er oppe på 2000 gram. Du går altså rundt med hele to kilos kærlighed inde i maven! Det er ret stort at tænke på. 

På dette stadie i graviditeten, fungerer fostrets tarm bedre end nogensinde før. Den første afføring er ved at blive dannet, men bare rolig, den kommer selvfølgelig først ud, når barnet er født. Fostret indtager alle mulige vitaminer, for det har brug for lige så mange eller endda flere vitaminer end et voksent menneske. 

Fostret kan nu se skygger, og det øver sig stadig i at åbne øjnene. Det lytter til de ting, der sker, og der er masser af hjerneaktivitet i både vågen og sovende tilstand. Fostret sover stadig for det meste. 

Kvinde, som er gravid i uge 32, ser på skanningsbilleder af sin baby i sofaen
Inde i maven vejer dit foster knapt to kilo, når du er gravid i uge 32. © Getty Images

Gravid uge 32: Det sker der med dig og din krop

Når du er gravid i uge 32, skal du til en konsultation hos egen læge, hvor formålet er at vurdere din trivsel. Du vil blive målt og vejet, og lægen vil kontrollere dit blodtryk. Her kan I sammen drøfte forventninger til fødsel, og det er også relevant at komme ind på amning. Det kan være svært at få amningen til at fungere, og nogle kvinder vælger at give modermælkserstatning i stedet for modermælk. Sundhedsstyringen anbefaler amning i de første seks måneder af barnets liv. Hvis du er nervøs for at amme, eller ønsker du at undgå amning, bør du drøfte dette med din læge. Har du tidligere lidt af fødselsdepression, eller kan du mærke, at du generelt er lidt nedtrykt, er det også vigtigt at italesætte dette, så du kan få den rette hjælp. 

I uge 32 af graviditeten bliver du også tilbudt at få en vaccination mod kighoste, da fostrets arvede antistoffer ikke beskytter nok i barnets første måneder.

Snart er der ikke længe til, at du skal på barsel. I 2022 blev der i Danmark indført nye barselsregler, som har haft indflydelse på, hvor meget barsel hver forælder kan tage. 

Kvinde, som er gravid i uge 32, holder om sin mave, mens hun sidder ved computeren
Nu hvor du er gravid i uge 32, er der ikke lang tid til, at du kan tage barsel. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 33 af din graviditet

Når du er gravid i uge 33, vil du måske begynde at lægge mærke til, at dine brystvorter skifter farve og bliver mørkere, end de ellers er. Inde i maven er fostrets knogler ved at blive meget stærkere, end de har været hidtil. Det kan være, du føler, at det enormt tungt at varetage dine daglige opgaver, og måske glæder du dig til at holde barsel lige om lidt. 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.