Kvinde, som er gravid i uge 34, står med sin telefon
Nu er du nået hele vejen til uge 34 af din graviditet. © Getty Images

Gravid uge 34: Du begynder måske at få mere hævede hænder og fødder

Din store mave gør det også svært at få nok med søvn

3. august 2023 af Henny Müller Dahl

Her i uge 34 af din graviditet er du garanteret begyndt at glæde dig mere og mere til at møde din lille guldklump, som stadig hygger sig inde i din mave. Det har du garanteret gjort hele tiden, men hvis du føler, at det hele bliver mere virkeligt nu, så giver det god mening – der er nemlig ikke særlig mange uger tilbage af graviditeten. 

I denne artikel kan du læse meget mere om, hvad du kan forvente, når du er gravid i uge 34. Din krop forbereder sig stadig til fødslen, ligesom det lille foster – som nu faktisk ikke er så lille længere – er ved at klargøre sig til at møde verden. Læs med herunder. 

Fakta: Kort om uge 34 af din graviditet

  • Dit trimester: Tredje trimester
  • Antal gravide dage: 238 til 244 dage (34+0 – 34+6)
  • Fostrets alder: 33 uger ved udgangen af uge 34
  • Fostrets størrelse: Et moskusgræskar

Læs også: Bliv klogere på uge 33 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, som er gravid i uge 34, står med sin kæreste og ser på blomstertræer
Når du er gravid i uge 34, er det naturligt at begynde at glæde sig for alvor. © Getty Images

Gravid uge 34: Det sker der med fostret i maven

Her i uge 34 af din graviditet måler fostret cirka 45 centimeter, mens vægten er steget til 2400 gram. Det er 200 gram mere end i graviditetsuge 33, og generelt stiger fostrets vægt nu med cirka 200 gram per uge.  

Du har nu været vant til at mærke liv i flere uger, og her i uge 34 af graviditeten vil du typisk føle, at bevægelserne bliver langsommere men alligevel kraftigere. Dette skyldes, at fostret nu er blevet så stort, at det ikke længere kan flyde ubesværet rundt i fostervandet. Den lille guldklump har nu så lange fingernegle, at det er muligt for fostret at kradse sig selv, og de små øjne er nu åbne i fostrets vågne tilstand, mens øjnene lukkes, når det sover. 

En anden ændring, der sker her omkring graviditetsuge 34, er, at fostret nu begynder at danne egne antistoffer, som det skal bruge for at klare sig uden for livmoderen. Indtil nu har det været antistoffer fra dig som mor, der har bidraget til fostrets immunforsvar. 

Kvinde, som er gravid i uge 34, står med en tekop over maven
Omkring uge 34 af din graviditet begynder fostret at danne egne antistoffer. © Getty Images

Gravid uge 34: Det sker der med dig og din krop

Din mave vokser stadig i takt med, at fostrets vægt øges her i uge 34 af din graviditet. Dn store mave kan føre til endnu flere gener, og det er meget normalt at få en øget mængde væskeophobning i kroppen. Dette viser sig ved hævede hænder og fødder, og det kan være ubehageligt at gå rundt. Din vejrtrækning kan også blive påvirket, da luftvejene bliver presset yderligere. Derudover kan du opleve at skulle endnu oftere på toilettet fra nu af. 

Her i uge 34 af din graviditet øges blodmængden i din krop også, så din krop er forberedt, hvis du skulle miste en del blod under fødslen – dette sker nemlig for mange kvinder. 

Hvis du føler, at det bliver sværere og sværere at få søvn og generelt bare at ligge ned, er du bestemt heller ikke den eneste. Din mave er nu så stor og tung, at det kan være svært at gennemskue, hvordan du overhovedet skal kunne ligge ned. Det kan også være, at du bliver direkte forstyrret af de kraftige bevægelser, du nu mærker fra fostret. Husk at hvile dig, hvis du ikke får nok med søvn. 

Kvinde, som er gravid i uge 34, står med veninder, der holder på maven
Det kan være svært at få nok med søvn her i uge 34 af din graviditet. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 35 af din graviditet

Når du rammer uge 35 af din graviditet, bliver fostrets hørelse færdigudviklet. Endnu en sans er altså på plads. Det kan være, at du begynder at føle dig en smule småstresset, fordi du gerne vil have styr på mange ting, inden din kommende baby melder sin ankomst. Husk ikke at stresse dig selv for meget – og bed om hjælp fra din partner, din familie eller dine veninder, hvis du har brug for det. 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.