Kvinde, som er gravid i uge 35, holder om sin mave
Du er nu gravid i uge 35, og der er ikke meget tilbage af graviditeten. © Getty Images

Gravid uge 35: Fostret begynder for alvor at se ud som en nyfødt baby

Det er vigtigt, du ikke overbelaster dig selv her i slutningen af graviditeten

3. august 2023 af Henny Müller Dahl

Du er nu for alvor inde i slutspurten af graviditeten, når du rammer uge 35 af din graviditet. Måske føler du dig endda en lille smule stresset over de mange ting, du skal nå at klargøre, inden den lille guldklump melder sin ankomst? Her i de sidste uger af graviditeten er det lige så vigtigt som altid, at du ikke overbelaster dig selv – de sidste uger af graviditeten kan være tunge på grund af den store mave, så det er vigtigt at tage vare på dig selv. 

Herunder kan du læse meget mere om, hvad du kan forvente, når du er gravid i uge 35. Bliv klogere på, hvad der sker med din krop og med fosteret her i artiklen. 

Fakta: Kort om uge 35 af din graviditet

  • Dit trimester: Tredje trimester
  • Antal gravide dage: 245 til 251 dage (35+0 – 35+6)
  • Fostrets alder: 34 uger ved udgangen af uge 35
  • Fostrets størrelse: En ananas 

Læs også: Bliv klogere på uge 34 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, som er gravid i uge 36, sidder i sin sofa
Vær forsigtig, så du ikke overbelaster dig selv her i uge 35 af din graviditet. © Getty Images

Gravid uge 35: Det sker der med fostret i maven

Fostret i maven vejer nu 2600 gram og er omkring 46 centimeter langt her i uge 35 af din graviditet. Der skal helst gå nogle uger endnu, inden du går i fødsel, men hvis du skulle føde for tidligt her i uge 35, så er der alligevel gode chancer for, at fostret kommer til at klare sig fint. Dette skyldes ikke mindst, at fostret nu kan trække vejret rimelig godt selv, da lungerne er mere modne. Faktisk overlever hele 99% af fostre, der fødes i uge 35 af graviditeten. 

Her i uge 35 af graviditeten begynder fostret for alvor at se ud som en nyfødt baby – det har det gjort i noget tid, men proportionerne mellem de forskellige kropsdele er nu mere som ved fødslen. Samtidig ser ansigtet nu mere “rigtigt” ud, da fostret nu begynder at få mere fedt på kinderne. Dog er knoglerne stadig ret bløde, hvilket bidrager til, at hovedet kan have en lidt special facon ved fødslen. 

Kvinde, som er gravid i uge 35, står ved en tremmeseng
Fostrets ansigt begynder at se ud som ved fødslen her i uge 35 af graviditeten. © Getty Images

Gravid uge 35: Det sker der med dig og din krop

Når du er gravid i uge 35, er fostret begyndt at finde sig til rette i bækkenet, og det betyder ofte to ting: På den positive side bliver det nok lidt nemmere at trække vejret, men på den lidt mere negative side bliver trykket mod blæren lidt højere, fordi fostret bevæger sig nedad. Det kan betyde, at du bliver nødt til at tage lidt flere toiletbesøg (og det kan være lidt irriterende, hvis du i forvejen har haft problemer med vandladningen). 

Når du rammer graviditetsuge 35, vil der blive holdt endnu bedre øje med fostret og dig som gravid. Gennem graviditetskontroller vil der blive kigget på, om fostrets hoved vender nedad, som det bør. Hvis dette ikke er tilfældet, vil der blive lavet en vurdering af, hvad der bør gøres. Du kan få en udvendig vending af fostret, så det kommer til at vende den rigtige vej – men det kan også være, at du tilbydes et kejsersnit. Cirka 20 procent af alle fødsler foregår ved kejsersnit, og det er muligt for dig som fødende at have din partner eller en anden person til stede – ligesom ved en vaginal fødsel. 

Kvinde, der er gravid i uge 35, sidder på sofa med sin partner
Din krop er tæt på at være klar til fødslen, når du er gravid i uge 35. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 36 af din graviditet

I uge 36 af din graviditet er der kun ganske få uger – lidt over en måned – til fødslen. Det kan også være, at der går lidt længere tid eller lidt kortere tid. En graviditet kan dog ikke vare længere end 42 uger. Men af de livsændrende ting, der sker for mange gravide i uge 36, er, at barselsperioden typisk starter her – omkring fire uger inden fødslen. Når du om lidt går på barsel, har du også bedre tid til at overveje, om du har bestemte ønsker til fødslen. 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.