Kvinde, som er gravid i uge 36, står ude i naturen
Fødslen nærmer sig for alvor her i uge 36 af din graviditet. © Getty Images

Gravid uge 36: Er du klar til at gå på barsel?

Fostret producerer nu antistoffer selv

4. august 2023 af Henny Müller Dahl

Tillykke med at være nået helt til uge 36 af din graviditet! Meget snart kan du kalde dig for mor (og måske du allerede er det i forvejen – uanset hvad bliver det helt sikkert en af de største oplevelser i dit liv).

En af de ting, der venter her omkring uge 36 af din graviditet er, at det er blevet tid til at gå på barsel. I Danmark kan gravide nemlig gå på barsel cirka fire uger inden den forventede fødsel. Nogle gravide kan dog – hvis de har været meget plaget af gener – blive sygemeldt fra arbejde og dermed gå på barsel før tid. Her i artiklen gør vi dig meget klogere på, hvad du kan forvente som gravid i uge 36. 

Fakta: Kort om uge 36 af din graviditet

  • Dit trimester: Tredje trimester
  • Antal gravide dage: 252 til 258 dage (36+0 – 36+6)
  • Fostrets alder: 35 uger ved udgangen af uge 36
  • Fostrets størrelse: En papaya

Læs også: Bliv klogere på uge 35 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, der er gravid i uge 36, ser på en bamse
Når du er gravid i uge 36, venter din barsel lige om hjørnet. © Getty Images

Gravid uge 36: Det sker der med fostret i maven

Når du er gravid i uge 36, vejer fostret i maven omkring 2800 gram og måler cirka 47 centimeter. Du bærer nu altså rundt på næsten tre kilos kærlighed, og der bliver hele tiden mindre plads i livmoderen. Det kan betyde, at du måske ikke længere føler lige så meget aktivitet i maven – men bare rolig, for det er helt naturligt. Det skyldes, at fostret simpelthen ikke har så meget plads, som det plejede at have. Bevægelserne er dog stadig bestemte, og du kan faktisk ofte se, om det er en arm eller et ben, der rammer maven indefra. 

Fostret producerer nu antistoffer selv, men lige efter fødslen er immuniteten ikke særlig stærk. De antistoffer, som fostret har arvet fra moren, er med til at beskytte barnet i de første seks måneder af dets liv. Antistofferne stiger til et normalt niveau ved 12 til 20-månedersalderen. En af årsagerne til, at Sundhedsstyrelsen anbefaler amning de første seks måneder af barnets liv, er blandt andet for at styrke barnets immunforsvar. 

Kvinde, der er gravid i sofaen, sidder med veninde eller partner i sofaen
Når du er gravid i uge 36, har fostret ikke længere så meget plads som tidligere. © Getty Images

Gravid uge 36: Det sker der med dig og din krop

Fødslen er lige rundt om hjørnet, men der kan gå op til seks uger endnu, før den går i gang. Her i uge 36 af graviditeten kan du højst sandsynligt mærke tegn på, at fødslen ikke er så langt væk. Du har sikkert stadig en del plukveer, og meget snart vil de udvikle sig til nogle lidt mere regelmæssige (og mere smertefulde) sammentrækning, der opstår ved kortere mellemrum – altså rigtige veer. 

Selvom der måske – eller måske ikke – går nogle uger endnu, inden du føder, så er din indre mælkerproduktion i fuld gang. En nybagt og ammende mor producerer omkring halvanden liter mælk om dagen, og når du om lidt skal til at amme (hvis du skal det), anbefales det af sundhedsmyndighederne, at du tager kalktilskud og multivitaminpiller på daglig basis. Da så mange vitamener går over i mælken og bliver givet videre til barnet, kan det nemlig betyde, at du som mor selv kommer til mangle vitaminerne. Modermælken indeholder desuden også antistoffer, der beskytter mod infektioner og bakterier. 

Kvinde, som er gravid i uge 36, sidder med sit barn i sofaen
Når du er gravid i uge 36, er fødslen kun få uger væk. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 37 af din graviditet

Når du er gravid i uge 37, kan du faktisk ikke længere føde for tidligt. Du er nu så langt henne i din graviditet, at dit barn trygt kan fødes. Du er nok ved at finde dig til rette i din barsel, og selvom du ikke har hænderne fulde endnu med bleskift og nye døgnrytmer, så føler du muligvis, at der er en masse ting, du skal nå at få styr på. Husk at tage vare på dig selv – det er klart det vigtigste for både dig og dit kommende barn! 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.