Kvinde, som er gravid i uge 38, står ved blomstertræ
Du er nu snart ved vejs ende i graviditeten, når du er gravid i uge 38. © Getty Images

Gravid uge 38: Fostret har ikke længere særlig meget plads i maven

Der er ikke lige så mange bevægelser som tidligere

7. august 2023 af Henny Müller Dahl

Du er nu gravid i uge 38, og fødslen kan ske når som helst. Det er ikke de store ændringer, der sker med fostret nu og i de resterende uger af graviditeten – mest af alt er den lille bare ved at vokse sig større og større. Nu hvor du har passeret uge 37 af graviditeten, kan du nemlig ikke længere føde for tidligt, og barnet vil klare sig fint ude i verden, hvis det fødes nu. 

Herunder kan du læse meget mere om at være gravid i uge 38 – bliv klogere på, hvad der sker med din krop og guldklumpen i maven her. 

Fakta: Kort om uge 38 af din graviditet

  • Dit trimester: Tredje trimester
  • Antal gravide dage: 266 til 272 dage (38+0 – 38+6)
  • Fostrets alder: 37 uger ved udgangen af uge 38
  • Fostrets størrelse: Et voksgræskar 

Læs også: Bliv klogere på uge 37 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, som er gravid i uge 39, står inde på børneværelse
Du er måske ved at have de praktiske ting på plads, når du er gravid i uge 39. © Getty Images

Gravid uge 38: Det sker der med fostret i maven

Fostret er virkelig blevet stort nu, og der er ikke meget plads tilovers i maven. Helt nøjagtigt er vægten nu oppe på omkring 3200 gram, mens længden siger hele 49 centimeter. På grund af den store størrelse er der ikke lige så mange bevægelser i maven som tidligere, og det er helt normalt. Nogle knogler er stadig bløde, mens andre er blevet hårde. Når barnet fødes, har det 300 knogler i kroppen, men flere af dem vokser sammen. Voksne har nemlig “kun” 206 knogler. 

Inde i fostrets mave samles nu flere grønsorte affaldsstoffer, som skal udskilles efter fødslen. Sker det inden, bliver fostervandet grønt, og det kan betyde, at fostret har været stresset før eller under fødslen. 

Kvinde, som er gravid i uge 39, laver yoga
Fostret er klart til at komme ud i verden, når du er gravid i uge 39. © Getty Images

Gravid uge 38: Det sker der med dig og din krop

Som tidligere nævnt kan du nærmest føde når som helst, når du er gravid i uge 28. Du har muligvis mange plukveer på nuværende tidspunkt, men uden at de er blevet smertefulde. Når først de bliver smertefulde, er der tale om rigtige veer. Disse kan have forskellig varighed og styrke, men de bliver mere regelmæssige og kraftige senere. Går der kun omkring fem minutter mellem veerne, bør jordemoderen kontaktes. 

Hvis du er meget nervøs for smerter under fødslen, er det vigtigt at vide, at smerten vil opleves værre, hvis du holder vejret under veen. En god og dyb vejrtrækning er derfor vigtig. Det er meget forskelligt, hvor smertefuldt gravide mener, at en fødsel er. Hvis der pludselig vurderes, at fostret eller du som mor er i fare, vil der ofte blive foretaget et akut kejsersnit. Det kan også være, at der allerede er blevet planlagt et kejsersnit. 

Kvinde, som er gravid i uge 39, er til picnic
Hvad sker der egentlig med din krop, når du er gravid i uge 38? © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 39 af din graviditet

Det, du kan forvente, når du rammer uge 39 af din graviditet, er en mulig fødsel. Det er selvfølgelig ikke sikkert, at du føder i graviditetsuge 39, men chancerne for, at det sker, er ret store. Du må nemlig ikke være gravid i mere end 42 uger, så lige om lidt sidder du altså med en lille ny i favnen. Hvis du skal føde ved planlagt kejsersnit, vil det typisk være i graviditetsuge 39, at du vil blive sat til at føde. Vi håber, at du får nydt den sidste tid af din graviditet, hvis du har haft det godt som gravid, for lige om lidt er det slut – og glæder du dig bare, til at det er overstået, kan vi også godt forstå dig

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.