Kvinde, der er gravid i uge 39, sidder i sengen
Her i uge 39 af din graviditet er du nok mere end klar til babys ankomst. © Getty Images

Gravid uge 39: Det er nu, du skal føde, hvis du skal have et planlagt kejsersnit

Fostret er nu over omkring 50 centimeter langt

8. august 2023 af Henny Müller Dahl

Vi kan godt forstå, hvis du er ved at være træt af at være gravid her i uge 39. Du har nu været gravid i over 270 dage, og det er en stor bedrift i sig selv. Din baby kan ankomme når som helst, og det kan være, vandet pludselig går lige om lidt. Hvis du skal føde ved planlagt kejsersnit, vil det typisk også være her i uge 39 af graviditeten, at indgrebet vil finde sted. 

Her i artiklen gør vi dig klogere på, hvad du kan forvente som gravid i uge 39. Hvordan har din krop det – og hvad med fostret? Læs med herunder. 

Fakta: Kort om uge 39 af din graviditet

  • Dit trimester: Tredje trimester
  • Antal gravide dage: 273 til 279 dage (39+0 – 39+6)
  • Fostrets alder: 38 uger ved udgangen af uge 39
  • Fostrets størrelse: Et græskar

Læs også: Bliv klogere på uge 38 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, der er gravid i uge 39, sidder på sofaen med sin hund
Når du er gravid i uge 39, er fostret på størrelse med et græskar. © Getty Images

Gravid uge 39: Det sker der med fostret i maven

I uge 39 af graviditeten er fostret omkring 50 centimeter langt, og vægten er steget til 3500 gram. Hvis du bærer rundt på en dreng, vil vægten ofte være lidt højere end hos et pigefoster. Der sker ikke så forfærdelig mange ændringer med fostret her i uge 39, for den lille er helt klar til at komme ud i verden – det mest markante, der sker, er, at fostret vokser sig større og tungere. 

Lungerne er meget veludviklede her i uge 39 af graviditeten, så barnet kan nemt trække vejret, når det er født. De lanugo-hår, der tidligere dækkede hele fostrets krop, er nu væk, så når barnet fødes, vil det ikke være så dunet, som det tidligere har været inde i livmoderen. Den lille kan reagere på lyde, lys, berøringer og det kan nemt dreje hovedet og lignende – alle reflekser er på plads. 

Når barnet fødes, kan det se lidt specielt ud – det er normalt, at hovedet har en aflang facon, og at det er misfarvet, har en smule tør hud, udslæt og den slags. Dette går over af sig selv. 

Kvinde, der er gravid i uge 39, ligger i sin seng
Fostret vejer omkring 3500 gram, når du er gravid i uge 39. © Getty Images

Gravid uge 39: Det sker der med dig og din krop 

Det er ikke så underligt, hvis du føler dig meget træt, uoplagt og tung her i uge 39 af din graviditet. Du har været igennem mange graviditetsuger, og den lille i maven vejer mere end nogensinde. Det kan også være, at din mave føles lidt hård nu. 

De fleste gravide tager en del på under graviditeten, og det er helt naturligt – vægtøgningen skyldes fostrets vægt, mængden af fostervand og ekstra blod i kroppen, væskeophobninger og ikke mindst øgningen af bryster, moderkage og livmoder. Den ekstra væske, der er i kroppen, kommer ud med din urin de første dage efter, at du har født. 

Når du går i fødsel, er det meget normalt at miste en del blod – helt op til 500 milliliter. Men blødningen stopper typisk hurtigt igen. Tal med din læge eller jordemoder, hvis du har spørgsmål eller er nervøs om noget som helst.

Som nævnt vil det være her i uge 39 af graviditeten, at du skal føde, hvis du skal have et planlagt kejsersnit. Hvis det er tilfældet, har du fået en dato, hvor indgrebet skal ske, og på den måde ved du allerede barnets fødselsdag forinden. 

Kvinde, der er gravid i uge 39, står på badeværelset
Din mave kan føles meget tung og hård her i uge 39 af din graviditet. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 40 af din graviditet

Normalt siges det, at en graviditet varer 40 uger, og det er også i uge 40, at din terminsdato ligger. Det er dog meget normalt at føde enten inden eller efter terminsdatoen (prøv at beregne din terminsdato her). En graviditet kan være helt op til 42 uger, så hvis du ikke går i fødsel i uge 40, så vil det altså sige, at du er gået over tid. Hvis du er førstegangsfødende, er der strørre chancer for at gå over tid. Læs mere om at være gravid i uge 40

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.