De fleste børn fødes i uge 40 af graviditeten. Normalt siges det derfor også, at en graviditet typisk varer 40 uger, og det er her, din terminsdato ligger. Går der flere uger, går du altså over tid. Her i artiklen gør vi dig klogere på, hvad du kan forvente af at være gravid i uge 40, og du kan også læse om, hvilke faser en fødsel består af.
Fakta: Kort om uge 40 af din graviditet
- Dit trimester: Tredje trimester
- Antal gravide dage: 280 til 286 dage (40+0 – 40+6)
- Fostrets alder: 39 uger ved udgangen af uge 40
- Fostrets størrelse: En vandmelon
Læs også: Bliv klogere på uge 39 af din graviditet, som du lige har overstået.

Gravid uge 40: Det sker der med fostret i maven
Som nævnt er det de fleste graviditeter, der slutter her i uge 40. Fostret måler cirka 51 centimeter og vejer nu hele 3600 gram, og det er også gennemsnitsvægten for nyfødte. Som allerede beskrevet i artiklen om graviditetsuge 37, så består selve fødslen af tre forskellige faser. I den første fase, udvidelsesfasen, rykker fostret sig ned mod livmoderhalsen, som åbner sig på grund af veerne. I den næste fase, som kaldes uddrivelsesfasen, er livmoderhalsen helt åben, og fostret kan nu komme gennem fødselskanalen og gennem skedeåbningen ved hjælp af presseveerne, som kommer i denne fase. Den sidste fase kaldes efterbyrdsperioden, og her løsnes moderkagen, hvilket betyder, at fødslen er overstået.
Når barnet fødes, begynder det at trække vejret selv inden for det første minut. Her opstår der en kraftig vejrtrækningsrefleks, da den pludselige mangel på ilt fra dig som mor kan give barnet en fornemmelse af iltmangel.

Gravid uge 40: Det sker der med dig og din krop
Selvom de fleste børn altså fødes her i uge 40 af graviditeten, så er det rent faktisk kun op mod 10 procent af gravide, der føder på terminsdatoen (den kan du i øvrigt beregne ved hjælp af terminsberegneren her). Mange gravide føder også to uger før termin eller to uger efter termin – dog kan en graviditet aldrig vare mere end 42 uger. En graviditet kaldes for overbåren, hvis den varer i hele 42 uger. Det er dog kun omkring to procent af graviditeter, der varer så længe. Rådene er nemlig, at du som gravid bør sættes i gang senest cirka midt i uge 41, hvis du ikke har født af dig selv inden da.
Den dag, hvor der fødes flest børn, er efter 282 dages graviditet, det vil sige ved 40+2 uger. Hvis du er gravid for første gang, kan der ofte gå lidt flere dage end hos dem, der har født før.
Efter fødslen vil livmoderen blive mindre og mindre og blive mere normal i størrelsen – altså sådan, som den var før graviditeten. Efter omkring fire uger vil den have samme størrelse som før.

Det kan du forvente, hvis du rammer uge 41 af din graviditet
Hvis du ikke har født ved udgangen af uge 40, vil din læge og jordemoder tale med dig om de næste skridt. Det anbefales som tidligere nævnt, at gravide bliver sat i gang, når de er nogle dage inde i uge 41, hvis der ikke er tegn på fødsel. Måske har du allerede født, nu hvor du er igennem uge 40 af graviditeten og i så fald: Stort tillykke! Og hvis ikke, så håber vi, at du holder ud lidt endnu! Læs mere om at være gravid i uge 41.
Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.
Kilder: sundhed.dk, thebump.com, sundhed.dk