Kvinde, som er gravid i uge 41, står ved blomsterhæk
Snart vil du blive sat i gang, hvis du ikke har født her i uge 41 af graviditeten. © Getty Images

Gravid uge 41: Nu er du sikkert meget træt og utålmodig

Nu vil du snart blive sat i gang, hvis fødslen ikke går i gang af sig selv

8. august 2023 af Henny Müller Dahl

Hvis du stadig ikke har født og er nået helt til uge 41 af graviditeten, så kan vi godt forstå, hvis du er træt og utålmodig. De fleste børn fødes i løbet af graviditetsuge 40, hvor terminsdatoen også ligger, men især for førstegangsfødende er det meget normalt at gå over tid. Din læge og jordemoder vil holde nøje øje med dig på dette tidspunkt, og hvis du ikke går i fødsel af dig selv, vil du blive tilbudt at blive sat i gang. En graviditet varer aldrig mere end 42 uger, da dette ikke er forsvarligt for hverken mor eller barn. 

Her i artiklen kan du læse mere om, hvad du kan forvente, når du er gravid i uge 41. 

Fakta: Kort om uge 41 af din graviditet

  • Dit trimester: Tredje trimester
  • Antal gravide dage: 287 til 293 dage (41+0 – 41+6)
  • Fostrets alder: 40 uger ved udgangen af uge 41
  • Fostrets størrelse: En vandmelon

Læs også: Bliv klogere på uge 40 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, som er gravid i uge 41, sidder i køkkenvindue
Hvis du når helt til graviditetsuge 41, vil din læge og jordemoder holde endnu mere øje med dig. © Getty Images

Gravid uge 41: Det sker der med fostret i maven 

Er du gravid i uge 41, betyder det, at du har passeret din terminsdato, som er en nogenlunde beregnelse af, hvornår fødslen vil ske. Terminsdatoen fastsættes ud fra en ultralydsskanning meget tidligere i graviditeten, hvor det er muligt at fastslå, hvor gammelt fostret er. Det er dog meget normalt at gå over tid, og det er typisk førstegangsfødende og andre, der i tidligere graviditeter er gået over tid, der ender med at blive sat i gang. 

Skal du sættes i gang, vil dette blive aftalt en uge efter termin, cirka omkring 41+0 eller 41+3. Her vil du blive kaldt ind til kontrol af fostrets hjertelyd, og det er også muligt at måle fostervandet. Herefter vil der blive lagt en plan om enten at sætte sig i gang eller at afvente en såkaldt spontan fødsel, der sker af sig selv. 

Inden for forskningen vides det faktisk stadig ikke, hvad det er der helt præcist gør, at en fødsel går i gang. 

Kvinder, der er gravide i uge 41, laver yoga
Du vil blive kaldt ind til kontrol i graviditetsuge 41, hvis du ikke har født endnu. © Getty Images

Gravid uge 41: Det sker der med dig og din krop 

Hvis du endnu ikke har født, så er meget naturligt, hvis du føler dig trættere end nogensinde tidligere i graviditeten her i uge 41. Det kan være enormt hårdt for kroppen at gå rundt med al den vægt, du bærer inde i maven på dette tidspunkt, og det kan også være følelsesmæssigt hårdt at gå og vente og vente. Det er en god idé at tale med de professionelle om, hvordan du har det, og en eventuel partner bør også kunne støtte dig i denne tid. 

Som nævnt tidligere her i artiklen vil du typisk blive tilbudt igangsættelse af fødslen inden længe. Det sker på stedet, hvor du skal føde, hvor du kommer til en ambulant kontrol. 

Kvinde, der er gravid i uge 41, ligger i hospitalseng
Du skal til en ambulant kontrol, når du skal sættes igen, hvis du ikke har født i eller efter uge 41 af graviditeten. © Getty Images

Det kan du forvente, hvis du rammer uge 42 af din graviditet 

Uge 42 af gravidteten er den uge, hvor graviditeten skal afsluttes. Sådan lyder vurderingen i Danmark, hvor det ikke anbefales, at en graviditet varer i længere tid. Derfor vil du nu med garanti blive sat i gang, hvis der intet er sket på naturligvis hidtil. Det vil altså sige, at du meget snart kan se frem til at møde den lille guldklump, du har båret rundt på inde i maven i rigtig mange måneder nu. Det er stort! 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.