Kvinde har født sit barn i uge 42 af graviditeten og ligger i hospitalseng med det nyfødte barn
Du kan ikke være gravid i mere end 42 uger. © Getty Images

Gravid uge 42: Tillykke – hvis du er gået over tid, så føder du i hvert fald i denne uge

I Danmark anbefales det, at ingen graviditeter varer længere end 42 uger

10. august 2023 af Henny Müller Dahl

Det er ikke alle, der når at være gravide i hele 42 uger. Hvis du er gravid i mere end 40 uger, betyder det nemlig, at din graviditet er overbåren – altså at du er gået over tid. Hvis du alligevel er nået til graviditetsuge 42, vil det altså være i denne uge, at dit barn fødes, for i Danmark anbefales det nemlig, at alle graviditeter afsluttes senest på dette tidspunkt, da alt andet kan være for risikabelt for både mor og barn. 

Her i artiklen kan du blive klogere på, hvad det vil sige at være gravid i uge 42, hvis du er en af de gravide, der når denne graviditetsuge. 

Fakta: Kort om uge 42 af din graviditet

  • Dit trimester: Tredje trimester
  • Antal gravide dage: 294 til 300 dage (42+0 – 42+6)
  • Fostrets alder: 41 uger ved udgangen af uge 42
  • Fostrets størrelse: En vandmelon

Læs også: Bliv klogere på uge 41 af din graviditet, som du lige har overstået.

Kvinde, som har været gravid i uge 42, ligger i hopsitalseng med sit nyfødte barn
I Danmark anbefales det, at graviditeter afsluttes senest i uge 42. © Getty Images

Gravid uge 42: Det sker der med fostret i maven

Her i uge 42 af graviditeten sker der ikke de store ting ved fostret, udover at det vokser sig endnu større i størrelse. I denne graviditetsuge skal du til et kontrolbesøg hos enten jordemoderen eller på fødeafdelingen, hvor I sammen skal finde ud af, hvad der skal ske herfra. Ofte vil du blive anbefalet at blive sat i gang, da forskning viser, at fostret kan begynde at trives dårligere inde i maven, når en graviditet går for mange dage over termin. En af grundene er, at moderkagen, hvor fostret får næring og ilt igennem, kan begynde at fungere værre. 

Det er uvist, hvorfor nogle gravide ender med at gå over tid. Det sker oftest for førstegangsfødende og andre, der i tidligere graviditeter har oplevet at gå over tid. 

Nyfødt barn efter 42 graviditetsuger
Efter maximum 42 graviditetsuger fødes barnet endelig! © Getty Images

Gravid uge 42: Det sker der med dig og din krop

Det giver virkelig god mening, hvis du som gravid i uge 42 er virkelig utålmodig efter ikke at være gravid længere. Du har snart været gravid i hele 300 dage (wow!), så du har ventet i utrolig lang tid på at møde dit nye familiemedlem. Din krop kan føles enormt tung og øm på dette afsluttende tidspunkt i graviditeten, og det vil være bedst for både dig selv og fostret, at du nu bliver sat i gang, hvis der stadig ikke er tegn på, at nogen spontan fødsel nærmer sig. Som tidligere nævnt er moderkagens funktion ikke optimal så sent i graviditeten, og derfor vil de fleste fødsler blive sat i gang omkring uge 41 + 3-5 dage. 

Hvordan sættes en fødsel i gang? 

Ved du ikke helt, hvad det vil sige at sætte en fødsel i gang? Det sker typisk på to måder. Enten kan der blive prikket hul på fosterhinderen, så at vandet kan gå. For at dette kan lade sig gøre, kræves der dog, at livmoderhalsen er moden nok. Er den ikke det – og det er ofte tilfældet gos førstegangsfødende – kan der i stedet blive brug for tabletter, der kan sætte fødslen i gang. I sjældnere tilfælde bruges der såkaldte vestimulerende drop. 

Babyhånd i voksenhånd efter 42 graviditetsuger
Efter hele 42 graviditetsuger føles det fantastisk at møde barnet! © Getty Images

Efter 42 ugers graviditet – hvad skal barnet hedde? 

Du har nu været igennem en hel (og lang) graviditet og kan nu endelig kalde dig mor (muligvis endnu engang). Kæmpe tillykke! Med den lille ny følger der en masse glæde og en hel del nye ting, du som mor eller I som forældre skal vænne jer til og ikke mindst tage stilling til. En af de mest spændende opgaver for nybagte forældre er helt klart at finde frem til barnets navn. For hvad skal det nye vidunder egentlig hedde – og vil I egentlig holde barnedåb eller ikke? Er I bare helt vilde med nordiske navne, engelske navne eller måske gamle, danske navne? Hvis det skal være endnu mere unikt, kan det være, I hælder mere til japanske navne eller italienske navne. Mulighederne kan nærmest virke uendelige, men der er masser af inspiration at hente i hele Womans navne-kategori. Vi håber, I finder jer godt tilrette i den nye baby-tilværelse! 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.