Gravid uge for uge, gravid uge 5
Der sker mange ting i den gravide krop i uge 5. © Getty Images

Gravid uge 5: Du begynder (måske) at føle dig gravid

Morgenkvalme og træthed bliver en del af hverdagen

27. oktober 2022 af Henny Müller Dahl

Når du rammer uge 5 af din graviditet, vil du have oplevet, at din menstruation er udeblevet, og derfor har du på dette stadie af din graviditet måske haft den første mistanke om, at du muligvis er gravid. I hvert fald vil en graviditetstest nu kunne overbevise dig, da du højst sandsynligt vil få et positivt resultat. 

De allerførste graviditetssymptomer begynder højst sandsynligt at røre på sig her i din 5. graviditetsuge, hvilket vil forstærke den mulige mistanke, som du måske allerede går rundt med. Her kan du blive klogere på, hvad du kan opleve som gravid i uge 5. 

Fakta: Kort om uge 5 af din graviditet

  • Dit trimester: Første trimester 
  • Antal gravide dage: 35 til 41 dage (5+0 til 5+6) 
  • Embryoets alder: Fire uger ved udgangen af uge 5
  • Embryoets størrelse: En æblekerne

Læs også: Bliv klogere på uge 4 af din graviditet, som du lige har overstået.

Gravid uge for uge, gravid uge 5
Når du er gravid i uge 5, vil du have oplevet, at din menstruation ikke er kommet. © Getty Images

Gravid uge 5: Det sker der med spiren i maven

I uge 5 af din graviditet sker der ting og sager med spiren i maven. Hjertet begynder at slå for første gang, og fosterblod bliver pumpet rundt. 

Navlestrengen udvikles, og derfor bliver det lettere for den lille spire at få næring og ilt. På dette stadie af din graviditet er spiren på størrelse med en æblekerne og omkring fire til seks millimeter lang. Selvom den lille ny altså stadig er lillebitte, så begynder der allerede at blive dannet væsentlige organer som hjerte, lever og nyrer. Også fordøjelsessystemet begynder at udvikle sig. Ved en scanning på dette meget tidlige stadie, vil det blandt andet allerede kunne ses, om alt ser rigtigt ud i livmoderen, om mængden af fostervand er normal, om der er mere end ét foster i maven. Uge 5 er det tidligste tidspunkt, du kan blive scannet – og normalt skal du vente helt til uge 12-14. 

Gravid uge for uge, gravid uge 5
Du kan allertidligst blive scannet, når du er gravid i uge 5. © Getty Images

Gravid uge 5: Det sker der med dig og din krop

Når du er gravid i uge 5, vil du måske begynde at opleve de første symptomer på din graviditet. Du kan komme til at opleve morgenkvalme, som ikke nødvendigvis kun holder sig til om morgenen. Oppustet mave og øget træthed bliver måske en del af hverdagen, og du kan få ømme bryster og ømme brystvorter, fordi dine mælkekirtler påvirkes af den øgede mængde af hormoner i kroppen. 

Nu hvor du er gravid, bør du også tage visse forbehold. Du bør selvsagt undgå alkohol og rygning, da disse vaner kan medføre misdannelser. Har du en kat i hjemmet, anbefaler Sundhed.dk, at du nu begynder at få andre til at skifte kattebakken for at undgå parasitten Toxoplasma gondii. Af samme grund bør du også undgå håndtering af råt kød og være forsigtig med havearbejde, da langt fra alle gravide har antistoffer mod parasitten. 

Gravid uge for uge, gravid uge 5
Når du er gravid i uge 5, begynder du typisk at få flere graviditetssymptomer. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 6 af din graviditet 

Når du går ind i uge 6 af din graviditet, vil du faktisk allerede være halvvejs i dit første trimester. De fysiske graviditetssymptomer, som du måske allerede oplever nu, vil typisk fortsætte, og der vil ofte gå lidt tid, før du slipper af med morgenkvalmen og trætheden. 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.