Gravid uge for uge, gravid uge 6
Når du rammer uge 6, er du allerede en del uger inde i din graviditet.© Getty Images

Gravid uge 6: Endnu flere graviditetssymptomer

Morgenkvalmen fortsætter!

27. oktober 2022 af Henny Müller Dahl

Hvis du er kommet til uge 6 af din graviditet, betyder det, at du allerede har båret rundt på din lille spire i maven i hele fire uger. Hvis du synes, at dette lyder forvirrende, hænger det sammen med, at din graviditet regnes fra ugen, hvor du har din sidste menstruation og altså stadig ikke er gravid. 

I uge 6 af din graviditet sker der en masse ting med det lille embryo i maven. Du oplever muligvis en masse graviditetssymptomer som en ny del af din hverdag. Få bedre forståelse for graviditetsuge 6 lige her. 

Fakta: Kort om uge 6 af din graviditet

  • Dit trimester: Første trimester
  • Antal gravide dage: 42 til 48 dage (6+0 til 6+6)
  • Embryoets alder: Fem uger ved udgangen af uge 6
  • Embryoets størrelse: En ært

Læs også: Bliv klogere på uge 5 af din graviditet, som du lige har overstået.

Gravid uge for uge, gravid uge 6
Embryoet i din mave er en måned gammel i uge 6 af din graviditet. © Getty Images

Gravid uge 6: Det sker der med spiren i maven

Embryoet i maven er nu fire uger gammelt, og faktisk har du ramt en milepæl, for nu er du allerede halvvejs igennem første trimester. På dette tidspunkt sker der ting og sager med den lille guldklump i maven. 

Udviklingen af alle de små organer er i gang, og den udvikling vil fortsætte i mange uger endnu. Fordøjelsessystemet forbedres også, og størrelsesmæssigt er embryoet nu på størrelse med en ært – omkring syv til ni millimeter langt. 

Hjertet pumper blod, men kun to ud af fire hjertekamre fungerer på dette tidlige stadie. Gennem navlestrengen tilføres der ilt og nærig til embryoet. 

Den lille spire har allerede en krop og et hoved, men arme og ben dannes først senere. Der er heller ingen øjne eller ører endnu, men alle disse små dele begynder nu at udvikle sig. 

Gravid uge for uge, gravid uge 6
Selvom du ikke selv ser det endnu, udvikler spiren sig hastigt i uge 6 af din graviditet.© Getty Images

Gravid uge 6: Det sker der med dig og din krop

Du har måske allerede døjet med de første graviditetssymptomer, og de fortsætter med stor sandsynlighed her i uge 6. Du oplever muligvis træthed, hovedpine, morgenkvalme og lignende ubehageligheder. Du kan også få et større behov for at tisse og opleve lidt humørsvingninger. Det er heller ikke så underligt, for der sker virkelige mange ændringer i din krop. 

Det er en god idé at undgå dehydrering, så du kan slippe for noget af hovedpinen – så må det blive til lidt flere toiletbesøg i stedet for. Du får måske også lyst til at spise lidt mere, hvilket hænger fint sammen med, at dit energibehov bliver større. Du er trods alt i gang med at vokse en guldklump i maven! 

Gravid uge for uge, gravid uge 6
Du oplever stadig mange graviditetssymptomer i uge 6 af din graviditet. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 7 af din graviditet 

Den lille spire i maven vokser fortsat, og ansigtet er i gang med at udvikle sig. I uge 7 af din graviditet vil du måske opleve, at dit humør daler en smule – men det er selvfølgelig ikke tilfældet for alle gravide! Snart bør du også orientere din læge om, at du er gravid. 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.