Gravid uge 7
Læs om gravid uge 7 her. © Getty Images

Gravid uge 7: Tid til dit første gravidlægebesøg

Du begynder måske at mærke de såkaldte gravid-cravings

4. november 2022 af Ida Hagsholm Jonassen

Du er nu gravid i uge 7. Hvis du pludselig får en enorm trang til mad, du aldrig før har synes var lækkert eller en pludselig afskyning til mad, du ellers plejer at elske, så bare rolig – det er helt normalt. 

Du begynder at mærke de såkaldte graviditets-cravings, som faktisk er naturens måde at holde dig væk fra mad, som potentielt kan være farligt for din gravide krop. 

Der er derudover også heromkring, at det er tid til dit første lægebesøg, som du kan læse mere om i denne artikel. Få bedre forståelse for graviditetsuge 7 lige her. 

Fakta: Kort om uge 7 af din graviditet

  • Dit trimester: Første trimester
  • Antal gravide dage: 49 til 55 dage (7+0 til 7+6)
  • Embryoets alder: Seks uger ved udgangen af uge 7
  • Embryoets størrelse: Et blåbær

Læs også: Bliv klogere på uge 6 af din graviditet, som du lige har overstået.

Gravid uge 7
I graviditetsuge 7 er din lille spire på størelse med et blåbær. © Getty Images

Gravid uge 7: Det sker der med spiren i maven

Din lille blyp har nu vokset sig på størrelse med et blåbær. Embryonet er stadig i fuld gang med sin udvikling. I hjertet dannes yderligere to hjertekamre, så det nu har fire, som er det antal, et færdigudviklet hjerte har. Også hjernen arbejder på højtryk og danner (hold nu fast) hele 100 nye hjerneceller i minuttet.

Det lille embryon begynder så småt at udvikle flere menneskelige træk. Anlægget til ansigtet formes med plads til mund, næsebor og øjne, og små udvækster viser, hvor arme og ben er under udvikling. 

Embryonet er efterhåndende omgivet af fosterhulen, som fyldes med fostervand. Det sørger for, at fostret senere i graviditeten kan bevæge sig rundt i fostervandet. En anden vigtig funktion er, at det beskytter den lille mod bump og stød udefra. 

Gravid uge 7
I graviditetsuge 7 kan du opleve cravings. © Getty Images

Gravid uge 7: Det sker der med dig og din krop

Du er nu gravid i uge 7, og det betyder, at det er tid til dit første lægebesøg. Lægebesøget er til for at undersøge, om enten du eller den lille spire i din mave er udsat. 

Lægen vil typisk stille dig spørgsmål om tidligere aborter, sygdomme, allergier, sociale forhold og psyke. Derudover vil lægen foretage en blog-og urinprøve samt en undersøgelse af blodtryk, højde og vægt. 

Du vil begynde at opleve flere gravidsymptomer. Det kan være, at du oplever morgenkvalme, som er meget almindeligt i uge 7 af graviditeten. Derudover begynder du måske også at få de famøse gravid-cravings. Det kan være en enorm trang til mad, du aldrig før har synes lækkert eller en pludselig afskyning til mad, du ellers plejer at elske. 

Din krop er på overarbejde, og det samme er dine hormoner. Så måske oplever du også, at dit humør har sine opture og nedture. 

Gravid uge 7
Læs hvad der sker i graviditetsuge 8. © Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 8 af din graviditet 

I uge 8 af din graviditet begynder dine go to-jeans muligvis at stramme en smule, og måske kan du allerede nu se en lille baby bump titte frem. 

Din lille spire i maven fortsætter sin udvikling og vil nu være på størrelse med et hindbær. Der sker hele tiden nye ting med embryonet, som nu er ved at danne smagsløg. 

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.

Kilder: Sundhed.dk, thebump.com, sundhed.dk