Gravid uge for uge, gravid uge 9
Bliv klogere på graviditetsuge 9 her. © Getty Images

Gravid uge 8: Maven bliver (måske) lidt mere synlig

Det er ved at gå op for dig, at du faktisk er gravid!

10. november 2022 af Henny Müller Dahl

Når du rammer uge 8 af din graviditet, vil du måske begynde at opdage en lillebitte baby bump – altså at din gravide mave bliver lidt mere synlig end tidligere. Hvis du indtil nu har haft held med at skjule din nye graviditet, så vil du i hvert fald opdage, at det snart bliver lidt sværere at gemme maven væk. 

I takt med at maven bliver mere synlig her i uge 8, vil det højst sandsynligt også begynde at gå mere og mere op for dig, at du faktisk er gravid – også selvom du allerede har vidst det i nogle uger. Det gør måske også, at du begynder at føle dig mere spændt og nervøs. Men alle følelser er helt naturlige, og dem skal du aldrig skamme dig over. 

Bliv klogere på det at være gravid i uge 8 i artiklen her. 

Fakta: Kort om uge 8 af din graviditet

  • Dit trimester: Første trimester
  • Antal gravide dage: 56 til 62 dage (8+0 til 8+6)
  • Embryoets alder: Syv uger ved udgangen af uge 8
  • Embryoets størrelse: Et hindbær

Læs også: Bliv klogere på uge 7 af din graviditet, som du lige har overstået.

Gravid uge for uge, gravid uge 8
Du er sikkert både spændt og nervøs i uge 8 af din graviditet. © Getty Images

Gravid uge 8: Det sker der med spiren i maven

Der sker rigtig mange ting inde i din mave, og i uge 8 af din graviditet vil de fleste organsystemer allerede være dannet. Nu dannes lever, lunger, mavesæk, smagsløg og bugspytskirtel. Skelettet udvikler sig hastigt, og alt lige fra arme til ben vokser hurtigt, samtidig med at albuer og håndflader bliver tydeligere. 

Der begynder at være mindre og mindre svømmehud tilbage mellem fingre og tæer, som derfor nu bliver meget mere synlige. Hjernen vokser hurtigt, og de dele af hjernen, der står for alt lige fra tanker, følelser og personlighed til balance og muskelbevægelser er ved at udvikle sig. Den lille spire i maven er på dette tidspunkt på størrelse med et hindbær. 

Gravid uge for uge, gravid uge 8
I graviditetsuge 8 udvikler spiren i maven sig meget hurtigt. © Getty Images

Gravid uge 8: Det sker der med dig og din krop

Som nævnt er det meget sandsynligt, at du i uge 8 af din graviditet vil begynde at kunne se en lille baby bump. Det betyder også, at dine trofaste jeans muligvis begynder at stramme en smule – og du får måske mere lyst til at finde flere bløde leggings frem. 

Du mærker sandsynligvis alle mulige følelser og sikkert også en vis grad af nervøsitet, nu hvor den gravide mave begynder at titte mere og mere frem, og du måske for første gang rigtigt fatter, at du er gravid. 

Du får muligvis også flere fysiske graviditetssymptomer. Et af disse kan være tæthed i næsen, der gør det sværere at trække vejret normalt. Slimhinderne i næsen hæver ofte op på dette tidspunkt i graviditeten, og det er også normalt at få lidt næseblod. Her anbefales det, at du sover i et koldt soveværelse eller ligger med hovedet højt for at mindske ubehagelighederne. 

Gravid uge for uge, gravid uge 8
Det kan blive lidt sværere at trække vejret om natten, når du rammer uge 8 af din graviditet.© Getty Images

Det kan du forvente, når du rammer uge 9 af din graviditet 

Når du går ind i uge 9 af din graviditet, vil den lille spire i maven være på størrelse med et kirsebær. Faktisk er den lille guldklump nu vokset til den dobbelte størrelse af det, den var i starten af graviditeten. 

Du vil stadig være fyldt med hormoner, og derfor kan du også stadig have tendens til lidt flere humørsvinginger end normalt.  

Læs også: Gravid uge for uge – bliv klogere på alle graviditetsugerne.