Kvinde har fået foretaget en scanning
Der er flere forskellige slags scanninger, du kan få, når du er gravid.© Getty Images

5 scanninger, du kan få, når du er gravid

Du kan få en kønsscanning allerede i uge 14

28. juni 2019 af Simone Overgaard Aaberg

Er du gravid, eller håber du på at blive det? Så kan du garanteret ikke vente til den dag, du for første gang skal høre det lille hjerte slå og se (og dele) de utrolig fine billeder, du får til en scanning.

Men har du egentlig helt styr på, hvor mange former for scanninger du kan få som gravid? 

Du bliver tilbudt to scanninger som gravid

Som gravid bliver du som udgangspunkt tilbudt at få foretaget to scanninger, som du ikke selv skal betale for. 

Den første scanning er en nakkefoldsscanning, som skal foretages i uge 11-13. Den næste er en misdannelsesscanning, der foretages i uge 18-21. 

Hvis alt forløber, som det skal, så har du altså minimum to scanninger i vente (hvis du vil have dem – det er ikke et krav). Men du kan også betale dig til en række forskellige scanninger, hvis du ikke kan holde ventetiden ud af bare spænding. 

Vi har samlet fem forskellige former for scanninger, du kan få som gravid – men i realiteten kan du betale dig til endnu flere, hvis du ikke kan få nok af at se den lille i maven.

Uge 5-11: Tidlig scanning

Hvis du er iver efter at se den nye beboer i maven, så kan du faktisk allerede få foretaget en scanning fra uge 5. De scanninger, der ofte går under navnet ‘tidlig scanning’, er som regel selvbetalte. Det vil sige, det er ikke en, du får tilbudt af lægen (der er dog undtagelser, hvis lægen vurderer, at en tidlig scanning er en god idé).

En tidlig scanning kan blandt andet vise, om graviditeten er uden for livmoderen, og om alt ser ud, som det skal på æggestokkene. Desuden kan den vise, om der er et eller flere fostre (hvis nu du går med en drøm om tvillinger). 

I de fleste tilfælde kan du allerede høre hjertelyd fra midten af uge 6 – mens fosteret kun er på størrelse med en grøn linse!

Kvinde har fået foretaget en scanning
En tidlig scanning kan fortælle, om fosteret ligger, hvor det skal.© Getty Images

Uge 11-13: Nakkefoldsscanning

Den første scanning, du bliver tilbudt af lægen, når du bliver gravid, er en nakkefoldscanning (1. trimester-scanning). Scanningen ligger mellem 11. og 13. uge af din graviditet, og her kan du blandt andet få at vide, om fosteret har en kromosonafvigelse. 

En kromosomafvigelse kan betyde, at babyen vil blive født med mentale eller fysiske handicap, som for eksempel Downs syndrom. Jordemødrene vurderer sandsynligheden for det ved at sammenligne scanningen med en blodprøve og din alder. 

Det er også ved nakkefoldscanningen, at der bliver fastsat den præcise terminsdato og undersøgt, om der er et eller flere fostre samt om der er hjertelyd (hvis du allerede har fået foretaget en tidlig scanning, kan du få tingene be- eller afkræftet her). 

Det er frivilligt, om du vil have foretaget scanninger som gravid – og det gælder også en nakkefoldscanning.

Uge 14: Tidlig kønsscanning

Bliver det mon en dreng eller en pige? Det spørgsmål har du formentlig stillet dig selv et hav af gange (både når snakken har faldet på fremtidsplaner med veninderne, og da graviditeten endelig var en realitet). Og det er et spørgsmål, du kan få rimelig tidligt svar på!

Allerede når du er 14 fulde uger henne, er det nemlig (i de flestes tilfælde) muligt at få kønnet at vide på det lille vidunder, der ligger godt gemt inde bag mavemusklerne. En tidlig kønsscanning skal du selv betale for, men du kan også sagtens vente til misdannelsesscanningen, som du bliver tilbudt af din læge.

Jo længere henne du er, jo nemmere vil det være at se kønnet. Nogle gange kan fosterets måde at ligge på gøre det sværere at se – men mange steder tilbyder de en ny scanning, hvis de ikke kan se kønnet på den første.

Kvinde til kønsscanning
Du kan få en kønsscanning allerede i uge 14.© Getty Images

Uge 18-21: Misdannelsesscanning

Den anden scanning, lægen tilbyder dig, når du bliver gravid, er en misdannelsesscanning, der ligger i 2. trimester. Her vil jordemoderen kigge nærmere på fosteret og se, om det vokser, som det skal, og om alt er, som det skal være. Det er også her, at de kan undersøge din babys organer og se, om der er misdannelser eller kromosomafvigelser. 

Hvis ikke du har fået kønnet at vide i en tidligere scanning, så har du også mulighed for at få det at vide her (hvis du vil, selvfølgelig). 

Uge 26-30: 3D scanning

Udover de fire scanninger, vi har listet ovenover, så kan du også vælge at betale dig til en 3D scanning. En 3D scanning kan du i få gennem hele graviditeten, men den udføres bedst mellem uge 26 og 30 – her kan du få et realistisk billede af, hvordan din baby ser ud (og måske endda fornemme, om han eller hun arver dine eller farens træk). 

Ekstra scanninger som gravid

I nogle tilfælde kan der være behov for en tidligere scanning – det kan for eksempel være, hvis der er mistanke om, at det kan være en graviditet uden for livmoderen. 

Gemmer dig sig to ekstra familiemedlemmer i maven, så bliver du også tilbudt flere ultralydsscanninger. Det får du blandt andet for at se, om fostrene har fælles moderkage eller hver deres – deler de moderkage, kan der være øget risiko for komplikationer, og så vil du blive tilbudt scanning hver anden uge. Hvis ikke de deler moderkage, bliver du tilbudt scanning hver fjerde uge.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Herlevhospital.dk, Lilleliv.dk

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.