Stor gravid mave
Har du haft dårlig samvittighed som gravid?© Getty Images

Disse 10 ting må du aldrig få dårlig samvittighed over, når du er gravid

Både du og din krop er vildt seje – også under din graviditet!

18. januar 2022 af Rie Kirkebjerg

Har du haft følelsen af dårlig samvittighed under din graviditet? Det kan der være flere forskellige grunde til, og vi forstår dig godt: Alt er nemlig nyt, og der er meget, du ikke ved! Dog må det aldrig være en grund til, at du føler dig forkert, så hvis du har haft dårlig samvittighed over en (eller flere) af disse 10 ting, håber vi, du kan gemme den følelse LANGT væk igen. 

1. Din krop ændrer sig

Kroppen er så smart, at den helt selv ændrer sig, når du er gravid. Hvor sejt er det ikke lige, at din krop vitterligt bygger en baby og gør klar til at føde den – helt automatisk – imens du går på arbejde, sover, ses med veninderne og ser alt det nye på Netflix på sofaen!? Det er vist endnu et tegn på, at vi kvinder er eksperter til at multitaske. 

Selvom du skal tænke på, at det altså er ret vilde sager, din krop kan klare, kan det stadig være grænseoverskridende at opleve alle de ændringer, der følger med en graviditet. Din mave og dine bryster bliver større, dine bryster kan være ømme, du kan opleve at få mere udflåd, du kan få svamp i underlivet, og du har måske dagligt kvalme. Alt dette kan ske, fordi din krop gør sig klar, og det er helt almindeligt, selvom det kan være svært at forstå, hvad det skal være til gavn for.

Prøv at huske dig selv på, at det er okay, at du synes, at alle disse gener til tider er irriterende, men samtidig give din krop et kæmpe klap på skulderen for helt selv at kunne finde ud af at lave en baby til dig! Din krop gør det så godt!

Gravid kvinde har ondt
Din gravide krop gør det så godt!© Getty Images

2. Du har humørsvingninger

Nogle dage er røv, andre dage er fantastiske. Sådan er det altid okay at have det – uanset om du er gravid eller ej. 

Det er HELT normalt at opleve humørsvingninger, når du er gravid. Det er altså virkelig værd at huske på, at der sker mange hormonændringer i din krop, samtidig med at du sandsynligvis er ufatteligt træt og har mange tanker kørende rundt i hovedet. 

Derfor er det helt forståeligt, at dit hoved nogle gange ikke helt kan finde ud af, om du skal græde eller grine over, at din kæreste kommer hjem med æblejuice i stedet for appelsinjuice, når du har sendt din bedre halvdel i Netto mandag aften... for at hente APPELSINJUICE... og ja, du har et screenshot af jeres samtale som bevismateriale... men lad nu det ligge. 

3. Du har mange spørgsmål

“Hvad betyder første trimester?”, “Hvad betyder ‘uge 6+2’?”, “Hvornår skal jeg til scanning?”, “Hvad er en nakkefoldsscanning?”, “Hvad er bækkenløsning?”, “Hvad må jeg ikke spise som gravid?”, “Hvordan planlægger jeg barsel?”.

Spørgsmålene er MANGE, og hey, det er helt forståeligt, for hvis det er første gang, du er gravid, har du jo aldrig prøvet det før, så hvordan i alverden skulle du vide, at du skal undgå tunbøffer, men gerne må spise opdrættet laks?

Det er helt okay at have mange spørgsmål, og heldigvis kan både Google, dine veninder og din jordemoder hjælpe dig med svar på dem. Så frygt ikke at spørge for at blive klogere! Det må du aldrig føle dig dum eller have dårlig samvittighed over.

Gravid kvinde med telefon
Det er helt okay at spørge Google, din jordemoder eller dine veninder til råds. © Getty Images

4. Du kan blive i tvivl, om du kan klare din nye rolle

Hvis du starter på et nyt job som cafémedarbejder, går du ikke ind ad døren og direkte hen til kaffemaskinen for at lave den ene latte med imponerende latteart efter den anden for derefter at svinge kopperne over disken.

Igen: Hvis du ikke allerede har et barn, så husk på, at det her altså er allerførste gang, og sådan er det for alle førstegangsfødende. Vi er alle i samme båd, og ingen af os ved, hvad vi går i møde, selvom vi sikkert har en forventning til det. 

5. Du lytter ikke til alle andres gode råd

Der er naturligvis nogle klare retningslinjer, som du skal følge som gravid. Sundhedsstyrelsen anbefaler eksempelvis, at du ikke ryger, hvis du er gravid, og at du tager nogle bestemte kosttilskud som folsyre, D-vitamin og jern. Du kan læse om alle Sundhedstyrelsens anbefalinger til gravide lige her

Dog kan du også opleve, at folk omkring dig giver dig gode råd på vejen i din graviditet. Og det er (til dels) dejligt! For råd gives i bedste mening, men alligevel kan de sætte dig i en ubehagelig situation, hvis du ikke vælger at følge dem. Og det må de ikke, for du skal huske, at det er DIG, DIN graviditet, og DIN baby, det handler om, så hvis du ikke kan se fidusen i at vælge en bedside crib i stedet for den krybbe, du selv lå i som barn, er det altid helt okay at sige “Tak for dit gode råd, men vi har faktisk en anden løsning, som vi er rigtig glade for!”.

Gravid kvinde og veninde
Et råd kan være givet i bedste mening, men det er helt okay ikke at følge det. © Getty Images

6. Du får mere eller mindre lyst til sex

Din krop og dit sind ændrer sig ufatteligt meget under din graviditet, og det kan for nogen betyde, at de får mindre lyst til sex. Især i første trimester kan du kæmpe med kvalme, og det er bare ikke lige så sjovt at have sex, hvis du hvert femte minut er nervøs for at skulle kaste op... 

Du kan senere i din graviditet også opleve ømhed i livmoderen, når barnet sparker eller bevæger sig, og det er måske heller ikke den mest behagelige form for et forspil. 

Det kan også være, at din manglende sexlyst skyldes, at du er bange for, om det kan skade babyen at have sex, og dertil vil vi bare sige, at det kan det ikke. Hvis du og din partner får følelsen af, “at I støder på noget”, er det din livmor og ikke babyen. 

Dine slimhinder bliver mere følsomme, når du er gravid, og derfor kan det også omvendt være, at du får mere lyst til sex under din graviditet. Måske det endda kan betyde, at du får flere og bedre orgasmer under din graviditet – skønt!

7. Din partner skal gøre mange ting for dig

Du må aldrig få dårlig samvittighed over at spørge om hjælp, og heller ikke når det gælder i dit parforhold. I takt med at du bliver større og større og nærmer dig din terminsdato, sætter det klart nogle begrænsninger for, hvad du kan lave. En omgang støvsugning kan måske føles som et halvmaraton, og hvis du har kvalme, kan det føles som tortur at skulle stege kødet til aftenens lasagne! 

Husk, at din partner er kommende forælder lige så meget som du, og han eller hun helt sikkert er forståelig for, at du ikke kan gøre de samme ting, som du plejer. 

Lesbisk par og gravid kvinde
Din partner synes helt sikkert bare, du er sej, selvom du ikke kan det samme som før. © Getty Images

8. Du kan ikke være aktiv på samme måde som tidligere

Motion anbefales under din graviditet, men det er klart, at du i ottende måned ikke kan løbe et maraton eller deltage i et udfordrende forhindringsløb på samme måde, som du (måske) tidligere har gjort.

Din puls stiger, når du er gravid, og derfor kan selv en lille gåtur eller trapperne op til første sal føles hårdt. Det er helt sikkert noget, du skal vænne dig til, for det er altid irriterende ikke at kunne gøre, som du altid har gjort. Husk dog ikke at få dårlig samvittighed over det – din krop bygger en baby, og det er hårdt arbejde i sig selv!

9. Din appetit ændrer sig

Serverer din mor altid tarteletter, når du besøger hende? Din appetit kan ændre sig utrolig meget, når du er gravid, og selvom du normalt ELSKER din mors tarteletter og glædeligt tager et par stykker med hjem til frokosten dagen efter, må hverken du eller din mor tage det personligt, at tarteletter bare ikke lige var det, du og din baby havde lyst til i dag... 

Husk på, at det ikke er uhøfligt at takke nej!

Gravid kvinde spiser
Det er ikke uhøfligt at takke nej til mad, du ellers plejer at kunne lide!© Getty Images

10. Du kan ikke overskue sociale arrangementer

En kaffeaftale med din kollega efter arbejde, en fest lørdag aften eller en løbetur med din veninde søndag morgen kunne måske sagtens have stået i din kalender, inden du blev gravid. Trætheden (og alle dine andre graviditetsgener) kan helt forståeligt sætte en stopper for alle dine ellers elskede aftaler. Og det er helt okay! 

Det er altid i orden at sige nej til en aftale, du ikke kan overskue. Uanset om aftalen er planlagt endnu eller ej. Dine veninder vil selvfølgelig forstå det, hvis du forklarer dem, hvorfor du er nødt til at aflyse eller bare ikke kan overskue at finde en ny dato i kalenderen. Det må du ikke få dårlig samvittighed over. 

Kilder: Sundhed.dk, MST.dk, Regionshospitalet-Horsens.dk, Jordemoderforeningen.dk

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.