Gravid kvinde
Føles ventetiden lang? Så kast dig ud i en af disse otte ting!© Getty Images

8 ting, du kan lave på barsel (inden baby melder sin ankomst)

Hvad i alverden skal du bruge tiden på, mens du stadig er gravid?

1. april 2022 af Rie Kirkebjerg Kastberg

Dagen er kommet, hvor du har indkaldt dine kollegaer til et kom-og-få-en-croissant-og-sig-på-gensyn-til-mig-møde, og i morgen vågner du op til en helt ny hverdag: Der er du på barsel! 

Du har hørt fra dine veninder med børn, eller ved måske selv allerede, at der er nok at se til, når du endelig ligger med din baby i dine arme, men hvad i alverden skal du få tiden til at gå med, inden den kommende arving melder sin ankomst?

Føles ventetiden lang?

Det er naturligvis meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvad hendes krop giver hende lov til i graviditeten (og ikke mindst op til termin), men herunder har vi samlet en række forslag til, hvad du kan prøve at kaste dig ud i, hvis du synes, at ventetiden er lige lovligt kedelig.

1. Lav en to do-liste

Er du en af dem, der får en tilfredstillende følelse i hele kroppen, når du streger et punkt over, som du har klaret? Så er det helt sikkert noget for dig at lave en to-do-liste med små opgaver, du kan løse, mens du er på barsel (og inden baby kommer). 

Det kunne være at få ryddet op i jeres rodeskuffe, få givet jeres gamle, støvede hvidvinsglas til Røde Kors, gjort køleskabet ordentligt rent, købt et par nye planter til stuen eller en helt femte opgave, som vi (helt ærligt) aldrig rigtig får taget os sammen til...

To do liste
Måske du endelig får ryddet op i jeres rodeskuffe!© Getty Images

2. Sælg ud i dit tøj

Har du en t-shirt fra gymnasietiden, du vitterligt ALDRIG bruger, men alligevel ikke har smidt ud? Eller en kjole, der intet er i vejen med, men som du bare syntes var flottere, da du købte den for fire år siden?

Det er tid til at rydde op i dit klædeskab!

Lav tre bunker: En bunke med tøj, du vil beholde, en bunke med tøj, du vil donere i en tøjcontainer, og en bunke med tøj, du vil sælge. 

Herefter er det simpelthen bare at gå i krig med at tage billeder af hvert stykke tøj og sætte det til salg på enten Trendsales, DBA eller Facebook Marketplace. 

3. Fyld fryseren op med mad

Lasagne, butterchicken, falafler, frikadeller, suppe, pizzasnegle – fyld fryseren op med dine yndlingsretter, og vi lover dig, at du kommer til at takke dig selv, når du en dag (med minus overskud) kan fiske en lækker, indisk ret eller et par pølsehorn op ad fryseren og kunne nyde ved kun at skulle tænde for mikroovnen. 

Meal prep
Tag en hel dag i køkkenet – den er godt givet ud!© Getty Images

4. Kast dig ud i en kreativ hobby

Kigger du misundeligt på din venindes hjemmestrikkede vest, hver gang hun har den på? Eller mangler der lidt pynt til væggene derhjemme (eller måske på børneværelset?). 

Der findes mange kreative hobbyer, du kan øve dig på derhjemme: Du kan lære at strikke, hækle, sy, male, tegne, og hvis ikke nogle af de bud falder i din smag, kan du læse om 20 kreative hobbyer, du kan fordybe dig i, lige her

5. Book en graviditetsmassage, eller gør noget andet godt for dig selv

Hvis der venter en familieforøgelse rundt om hjørnet, har du sikkert taget stilling til vanvittigt mange praktiske (og lidt kedelige) ting, og selvom det naturligvis er vigtigt at have styr på barnevogn, børneseng og stofbleer, er det altså også vigtigt, at du forkæler og passer på dig selv!

Det kan eksempelvis være en klipning hos frisøren eller – den ultimative forkælelse, hvis du spørger os – en graviditetsmassage. Her får du lov til at ligge på maven på en briks, hvor der er hul til din fine mave, og blive masseret på din (måske ømme) ryg og dine (måske vandfyldte) ben. Fantastisk!

6. Få rørt kroppen på en måde, du kan, og som du synes er sjov!

Gravide får ofte at vide, at det er vigtigt at bevæge sig og motionere, og det kan du sagtens gøre på en sjov eller hyggelig måde! 

Det er naturligvis meget individuelt fra kvinde til kvinde, hvordan kroppen har det under graviditeten, men en gåtur med en latte to-go i hånden og en veninde under armen, en cykeltur ud i det blå, en tur i svømmehallen i en nyindkøbt, farverig badedragt eller yoga på stuegulvet med skøn musik i baggrunden kan klart booste dit humør og få ventetiden til at gå (lidt) hurtigere. 

Gravid kvinde træner
Hvis du synes, det er rart at røre dig, vil du sikkert synes det samme under din graviditet. © Getty Images

7. Se en serie, hvor du får indblik i andres graviditet og mor-liv

Det er altid sjovt at følge andre, som er i samme situation som dig selv – uanset om du studerer, lige har fået en hundehvalp, købt et hus eller er gravid. 

Der findes mange serier, film og dokumentarer, der på den ene eller anden måde handler om graviditet, og herunder har vi samlet nogle af de danske serier, du kan kaste dig ud i:

  • Petra får en baby (DR). Her følger vi tv-vært Petra Nagel i sin graviditet med lille Pelle Emil. En meget ærlig og fin, dansk serie!
  • Remee og Mathilde sæson 4 (discovery+). Her får vi et indblik i Mathildes graviditet nummer to, som er noget anderledes end graviditeten med storesøster Kenya.
  • Wozniacki & Lee (Viaplay). Tennisspiller Caroline Wozniacki venter sit første barn, og selvom det stjernerige par bor i de vildeste penthouselejligheder og har råd til blandt andet en babynurse, der skal bo hos dem i et halvt år efter fødslen, er det sjovt at følge med alligevel!
  • Hjælp, vi skal føde (DR). Dansk dokumentarserie følger livet på Danmarks største fødegang på Hvidovre Hospital. I serien møder vi en række meget forskellige familier, der står overfor det mirakel det er at sætte liv i verden.
  • De Unge Mødre (discovery+). Et program, der har kørt i VIRKELIG lang tid, så der er nok sæsoner at kaste sig ud i, hvis du vil følge med i både medgang og modgang hos de kommende, unge mødre.

8. Fordyb dig i en god bog

Har du brug for en pause fra graviditetssnak, kan vi anbefale dig, at du i stedet fordyber dig i en spændende krimibog, men hvis fødslen, det kommende morliv og graviditeten generelt bare fylder rigtig meget og er noget, du gerne vil sætte dig endnu mere ind i, kan du kaste dig over bøger som Fårking gravid af Sofie Linde, 40 uger inden eller 40 ting du skal vide om din fødsel af Cana Buttenschøn. 

Der findes vanvittigt mange bøger om graviditet, fødsler og moderskab, så det er bare om at smutte ned i din lokale Bog & Idé og finde en, der fanger dig!