Gilmore Girls: Lorelai og Emily
© Dorothy Parker Drank Here Productions/ Warner Bros. Television

Hjælp, min mor går mig på nerverne! Her er psykologens 10 bedste tips

Du elsker hende. Men NØJ, hvor kan hun også være træls!

22. oktober 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Vores mor er den bedste i verden! For det meste, altså... Andre gange kan hun faktisk godt være ret irriterende (og hun synes helt sikkert det samme om dig). Det er helt normalt, men i nogle tilfælde kan det godt tage overhånd, og det kan være svært at håndtere – især fordi det er din mor!

Vi har snakket med psykolog Gry Secher og bedt hende om hjælp til, hvordan vi håndterer 10 specifikke problemer, vi har med vores mødre. Måske kan du selv genkende nogle af problemerne? 

1. Hun retter hele tiden på mig, som om jeg stadig er et barn

“Du siger: ‘Mor, ville du også sige sådan til en af dine veninder, som er voksne, selvstændige mennesker, ligesom jeg jo er nu?’”

2. Hun blander sig i mit kærlighedsliv

“Du siger: ‘Jeg ved, at du ønsker det bedste for mig. Det, jeg har mest brug for, at du gør lige nu, er, at du bare lytter og prøver at forstå, hvorfor jeg gør, som jeg gør, uden nødvendigvis at give din egen mening til kende. Bare interesser dig for, hvad jeg oplever og lærer i den her relation.’” 

3. Hun er pinlig

“Fortæl hende, at du ikke bryder dig om, når hun opfører sig på en måde, som du synes er pinlig...

Eller bid det i dig, fordi du jo er blevet voksen og må lære at leve med, at mor også bare er et menneske.”

4. Hun er for omklamrende

“Sæt klare grænser. Forklar hende, at du elsker hende, og at du ved, at hun elsker dig, men at du får lyst til at trække dig fra hende, når hun opsøger dig for meget. 

Forklar hende helt konkret, at det er okay, hvis hun ringer eksempelvis en gang om ugen, og at hun stadigvæk gerne må komme på besøg, hvis hun først laver en aftale med dig om det. 

Du kan også prøve at spørge til, hvad hun egentlig selv tager sig til og fylder sit liv op med, nu hvor du er flyttet og eventuelt prøve at skubbe til, at hun engagerer sig i flere ting – ud over dig.”

5. Hun interesserer sig ikke nok for mig

“Fortæl hende, at hun betyder rigtig meget for dig, og at du ønsker dig, at hun ville spørge mere ind til, hvad der sker i dit liv. Så kan det være, at der følger en samtale om, at hun ikke vil snage og gerne vil respektere dit privatliv, eller at hun har svært ved at forstå de ting, der interesserer dig. 

Så forklarer du hende stille og roligt, at du gerne vil have, at hun spørger ind, at du nok skal sige stop, hvis det går for tæt på, og at hun altid kan spørge mere, hvis der er noget, hun ikke forstår.”

6. Hun er for svær at gøre tilfreds

“Du siger: ‘Mor, det virker næsten, som om du ikke synes, at det, jeg gør, er noget særligt. Jeg ønsker mig sådan, at du kunne blive begejstret over det, jeg gør, når jeg klarer noget, der er stort eller svært for mig. Det er, fordi du betyder så meget for mig, og fordi jeg elsker dig. Derfor vil jeg bare så gerne føle, at du er stolt af mig.’”

7. Hun lytter ikke, når jeg forsøger at forklare hende, hvad der går mig på

“Du siger: ‘Mor, det er vigtigt, at du forstår, at jeg siger de her ting til dig, fordi du betyder meget for mig, og vores relation er vigtig for mig. Det håber jeg, den også er for dig. 

Derfor vil jeg gerne have, at du virkelig prøver at forstå de her ting. Det er meget væsentligt for, at vi to kan blive ved med at have et godt forhold, og det ønsker jeg virkelig, for jeg elsker dig højt.’”  

8. Hun kommer med stikpiller

“Du siger: ‘Mor, jeg holder virkelig meget af dig, men jeg bliver virkelig såret og en lille smule vred, når du siger sådan, og så får jeg lyst til at have dig mere på afstand.

Jeg ved, at du nogle gange kommer til at være lige så kritisk over for dig selv. Det, synes jeg, er virkelig synd for dig og unødvendigt, og jeg synes, du fortjener bedre. Og især vil jeg ikke have, at du også er sådan over for mig. Det er simpelthen ikke i orden.’” 

9. Hun er for kontrollerende

“Du fortæller hende, at hun har givet dig så meget dejligt med i livet, så meget kærlighed, så meget engagement. Sig, hvor dyrebart det har været for dig og stadigvæk er. 

Men nu må hun slippe dig fri og holde op med at give sin kritiske mening til kende, med mindre du beder om den, fordi det gør, at du får mindre lyst til at dele tingene med hende – og det ønsker du ikke skal ske”

10. Hun bekymrer sig for meget

“Du siger: ‘Lille, dejlige mor. Jeg lover dig, at jeg kun går med fyre hjem, der ligner bankrøvere og ikke seriemordere...’ 

Prøv at lave lidt sjov med det. Sig, at du forstår det, men at hun jo også overlevede sin ungdom. Fortæl, at hun har afleveret sine budskaber, og de sidder derinde i dig og ikke er glemt, og nu må hun vise dig tillid: Du er mindst lige så god til at passe på dig selv, som hun var, da hun var ung, og at den ældre generation altid har ment, at verden var af lave og ungdommen fordærvet, helt tilbage til Sokrates, og at nu må hun altså give slip. Ellers får du pip!” 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori