Kvinde og kat
Er din kat glad? Lær at forstå dens kropssprog her!© Getty Images

Hvad fortæller din kat dig? Her er 9 tips til at forstå din kats kropssprog bedre

Gør dit pelsede familiemedlem nogle af disse ting?

22. april 2022 af Rie Kirkebjerg Kastberg

Hvis du er den heldige ejer af en kat, kan du helt sikkert ikke lade være med at smile, når din firbenede ven lægger sig på din mave og begynder at spinde. Et helt klart tegn på kærlighed!

Men hvad betyder det, når din kat spontant vælter sig om på ryggen? Eller når dit pelsede familiemedlem virker helt fraværende?

Katteekspertens bedste tips 

Katte er meget mere selvstændige end hunde (og ikke lige så opmærksomhedskrævende), og derfor kan du nemt komme til at overse noget af det, din kat prøver at fortælle dig. Heldigvis kan du lære at forstå din kat endnu bedre, end du allerede gør, ved at kigge godt på dens kropssprog. 

Herunder har Anna-My Olausson, som er katteekspert hos Royal Canin, samlet sine bedste tips til at forstå din kat bedre. 

1. Hvorfor vælter min kat sig spontant om på ryggen?

Hvis katten spontant vælter sig om på ryggen, er den tilfreds og glad. Den sætter sig selv i en sårbar position, uden at være bange, og ønsker måske lidt opmærksomhed. Hvis du i sådan en situation kniber eller blinker med øjnene, er der en god chance for, at katten gør det samme tilbage. Sødt!

2. Hvorfor står min kats ører lige op og peger fremad?

Generelt har din kat det godt, hvis ørerne står lige op og peger fremad. Et andet tegn på tilfredshed er, at halen er opadgående og har en normal form (måske endda med en let bøjet halespids).

3. Hvorfor trækker min kat ørerne ud til siderne?

Hvis katten spidser ører og trækker dem ud til siderne, kan det betyde, at den er bekymret. 

4. Hvorfor vifter min kat med sin hale?

Hvis katten sidder eller ligger ned, kan den vise ængstelighed ved at piske med halen.

Kat bliver aet
Katte er meget selvstændige, og derfor kan du godt overse nogle af deres behov. © Getty Images

5. Hvorfor lægger min kat sine ører bagud?

Hvis ørerne lægges bagud langs med hovedet, tyder det på, at katten er aggressiv eller bange. 

6. Hvorfor holder min kat sin hale mellem benene?

Hvis din kat er bange eller sur, kan den holde halen mellem benene og gøre sig lille eller puste sig op og forsøge at gøre sig stor. 

Hvis din kat er bange, er øjnene ofte vidtåbne med store pupiller, og hvis den er aggressiv, er blikket ofte stirrende.

7. Hvorfor er min kat fraværende?

Hvis en kat virker fraværende, er den som regel i fuld gang med at observere sine omgivelser. (Du har sikkert fanget din kat i at kigge intenst på fugle ud ad vinduet, og i denne situation kan det eksempelvis være VIRKELIG svært at få kontakt til din pelsede ven.) 

Husk på, at hvis en kat trækker sig, kan det være, fordi den er syg eller utryg.

Kvinde krammer kat
Ifølge en undersøgelse fra 2021 af Københavns Universitet og Danmarks statistik har 14% af de danske familier mindst én kat© Getty Images

8. Hvorfor er min kats hale pjusket og vibrerer?

Hvis halen er pjusket, står lige op og vibrerer, er katten oftest i gang med at markere sig. Den kan også markere sit territorium med urin.

9. Hvorfor stryger min kat sig op ad mine ben?

Katte stryger nogle gange hinanden venligt med både kroppen og hovedet, og de kan gøre det samme mod dig. Når din kat gør dette, viser den ikke kun hengivenhed og entusiasme – den markerer også sit territorium. Fra kirtler på hovedet udsender katten en duft og markerer, hvad der “tilhører den”. Sødt (og lidt dominerende, må vi bare sige!).