Kvinde der er enebarn
Enebørn er ikke mere narcissistiske end dem, der har søskende. © Getty Images

Ny undersøgelse afkræfter fordom om enebørn

Er du enebarn? Så kan du bruge den her viden i diskussioner fremover

5. november 2019 af Simone Overgaard Aaberg

Hvis du er enebarn, er du med garanti ikke kommet udenom en fordom eller to om, at enebørn i langt højere grad er forkælede, selvoptagede og opmærksomhedskrævende. Men de to sidste kan der godt skydes en hvid pil efter (hvor forkælet du er, skal vi selvfølgelig ikke kunne sige noget om...). 

En ny undersøgelse fra Leipzig Universitet viser nemlig, at enebørn ikke er mere narcissistiske end dem, der har søskende. 

Enebørn er ikke mere selvoptagede end andre 

Forskerne bad en række personer om at give deres bud på, hvad der karakteriserer henholdsvis enebørn og folk med søskende, og her var der klart flest fordomme om, at enebørn er mere narcissistiske – men efter at have personlighedstestet både enebørn og folk med søskende, viste undersøgelsen, at det altså ikke var tilfældet.   

Det vil sige, at næste gang omverdenen kommer med frasen: “Det er, fordi du er enebarn”, som forklaring på, at du stædigt holder fast i, at jeres kat skal hedde Igor, du VIL bo i Klampenborg eller at rød altså bare klæder Christopher bedre end blå (som din veninde jo fejlagtigt mener), ja så har det altså ikke en dyt at gøre med, at du er enebarn. 

Med det sagt...

Så afhænger vores personlighed – og herunder hvor narcissistiske vi er – af en masse forskellige ting. Blandt andet hvor vi kommer fra, hvem vi omgås, hvordan vores forældre er og selvfølgelig den opdragelse, vi får som børn (og en masse andre faktorer). 

Derfor kan du godt støde på et enebarn, der virker utrolig narcissistisk – men ifølge undersøgelsen kan det lige så godt være din nabo med syv søskende, der er selvoptaget og opmærksomhedskrævende.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.