Ung kvinde krammer sin mor
© iStock

Sådan løsriver du dig fra dine forældre

Det kan faktisk være en fordel for dig at vaske dit eget tøj og selv betale telefonregningen!

17. september 2017 af Sarah Lyster Nielsen

Eksperten i denne artikel er autoriseret psykolog Gry Secher, som har specialiseret sig i kognitiv psykologi, schematerapi og coaching. Du kan besøge Grys hjemmeside her.

Når du flytter hjemmefra, kan det være fristende lige at hive en gang vasketøj med hjem til mor og far, når du besøger dem eller at lade dem betale din telefonregning, selv om du egentlig selv har råd… Det kan være fint med lidt hjælp, og selvfølgelig er det dejligt at blive forkælet, men det kan også tage overhånd.

Men hvornår ved du, om det er for meget – og hvad kan du gøre ved det? Det har vi talt om med psykolog Gry Secher, som mener, at afhængigheden særligt kan være et problem for to typer unge kvinder:

“Afhængigheden bliver problematisk blandt dem, som er forkælede og dem, som har svært ved at finde deres egen identitet og selvstændighed,” fortæller Gry Secher og uddyber:

“For dem, som er lidt eller meget forkælede, kan der opstå flere problemer: De kan ende med at have en idé om, at de har særlige rettigheder, som andre mennesker ikke har. Altså, de antager, at livet altid skal være lidt lettere for dem end for andre.” 


“De kan blive meget svære at have med at gøre socialt samt på studiet og arbejdspladsen. De kan også blive meget sårbare overfor modstand, fordi de har den her idé om, at tingene bare helt naturligt kommer til dem, selvom de ikke gør noget særligt eller mere end andre for det,” siger Gry Secher. 

“For dem, som har svært ved at finde egen identitet og selvstændighed, gælder ofte, at de kommer fra familier, som er det man kalder ‘sammenfiltrede’ eller ‘overinvolverede’. Her har den unge kvinde i løbet af sin opvækst ikke fået dækket sit behov for autonomi i tilstrækkelig grad.”

“Nogle gange skyldes det forældre, som har haft utilstrækkelige forældre under deres egen opvækst og nu af et godt hjerte forsøger at gøre det bedre, men ender med at være alt for meget inde over deres barn – ofte gennem hele opvæksten og nu også efter barnet er fløjet fra reden,” fortæller psykologen. 

Hvornår er jeg for afhængig af mine forældre?

Giver dine forældre dig bare en hånd hist og her, eller har du svært ved at stå på egne ben uden deres hjælp? Det er ikke altid til at vurdere selv, men der er nogle tegn, du kan kigge efter:

“En god tommelfingerregel er, at hvis du ikke selvstændigt kan gøre ting, som dine gennemsnitlige jævnaldrende kan, så er du for afhængig. Men også hvis dine forældres vurdering af og meninger om dine valg bliver meget afgørende for dine beslutninger,” mener eksperten.

“Du skal også overveje, om mængden af ting og tjenester, du får fra dine forældre, er så meget større end dine jævnaldrende, at du risikerer at få en antagelse om, at du har særlige rettigheder i forhold til andre mennesker. Eller om du halter bagud i forhold til dine jævnaldrende med hensyn til at kunne yde meget for at opnå noget. Hvis det er tilfældet, er du for afhængig af eller for forkælet af dine forældre,” siger Gry Secher.

Hvordan kan jeg løsrive mig fra mine forældre uden at såre dem?

Det kan være svært at tage hul på emnet og få formidlet dit budskab til dine forældre på en god måde, men her har Gry Secher et bud på, hvordan du kan gribe det an:

“Du må tale med dem om, at du ved, at de gør det af et godt hjerte og sikkert ikke tænker over det, fordi det virker, som om de bare gør gode ting for dig. Og så fortælle dem om de konsekvenser, det har for dig, og hvordan det ikke går længere.”

“Hvis du er i den situation at have forældre, der selv er afhængige af en overinvolveret relation til dig, er opgaven vanskeligere. Der kan du blive nødt til at udpege, at for en forælder skal den højeste prioritet være barnets behov, og at det derfor ikke er acceptabelt, at de får ondt at sig selv, når du beder om privatliv og om at få lov til at bestemme selv.”

“Du må fortælle dem, at du ønsker dig et rigtig godt forhold til dem, og at det kun er muligt med noget mere privatliv til dig og mere afstand mellem jer.”

Hvad kan fordelen være ved at løsrive mig mere?

Det er fristende fortsat at lade dine forældre give et økonomisk tilskud hver måned eller at ringe til dem, hvis du lige vil vende, hvad du skal have til aftensmad, men det kan faktisk godt holde dig tilbage - og samtidigt kan det sætte dig mere fri, hvis du giver lidt slip:

“Fordelen er kort sagt, at du kan leve et fuldt liv. Det er tilfredsstillende og skaber stolthed at klare sig selv. Relationer er mest balancerede, hvis der ikke er afhængighed og sammenfiltring i dem. Det betyder ikke, at vi ikke skal have brug for hinanden, men alt med måde,” mener Gry Secher. 

“Hvis du klarer dig selv, bliver oplevelsen af dig selv og din omverden stærkere og mere intens, og det bliver tydeligere, hvad verden rummer af muligheder, og hvad du har lyst til.”

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.