© iStock

Sådan tackler du dine forældres skilsmisse – som voksen

Det gør ondt, uanset hvor gammel du selv er

18. august 2016 af Redaktionen
Det er ikke nødvendigvis lettere at tackle dine forældres skilsmisse, bare fordi du er voksen, når det sker. For nu bliver du tvunget ud i nogle valg, som et barn ville været blevet skånet for. Mette Holm er psykolog, og giver dig råd til, hvordan du skal håndtere de nye udfordringer, som kan følge med en skilsmisse. Hendes kerneområder er selvværd, parforhold og trivsel i familien med fokus på, hvordan vi tackler de problemstillinger, vi står i.

1. udfordring: Fortrolighed

Telefonen ringer igen, men du kan næsten ikke overskue at svare. Du ved, det er din mor, og hun vil tale med dig om din far. Det har hun villet hver dag siden skilsmissen. Hun vil fortælle, hvor såret hun blev, da hun fandt ud af, at han havde en anden, og hvor tarvelig han er din far. Du har ikke lyst til at høre om alle de fejl, han har begået.

Løsningen: Tænk på, at betroelserne giver dig mulighed for at forstå, hvorfor de ikke er sammen, så du kan acceptere det og komme videre. Husk også på, at de står i en svær situation og har brug for din hjælp og støtte. Når det er sagt, skal du ikke lægge øre til tilsvininger. Gør det klart for dine forældre, at du er der for dem og gerne vil tale med dem. Men fokus skal være på dem selv – ikke på den anden.

2. udfordring: Dårlig samvittighed

Det er 1. december, men du har allerede ondt i maven. Hvem skal du holde jul hos? Både din mor og din far har inviteret, og du vil så gerne gøre dem begge glade.


Løsningen: Pak den dårlige samvittighed væk! De fleste mennesker er tættest med den ene forælder. Hvis du har en tættere relation til din far end din mor, er det hendes ansvar at gøre noget for, at I ses mere. Det er forældrene, som giver, og børnene, der tager – også selvom I alle er voksne.

3. udfordring: Loyalitet

Når du ser din mor, er hun glad og lykkelig: nyt hår, ny lejlighed, ny kæreste. Når du ser din far, er han nedtrykt, fordi din mor har svigtet. Det er tydeligt, at han gerne vil have, at du vælger side og støtter ham. Men du vil ikke miste din mor.


Løsningen: Det er vigtigt, at du melder klart ud til dine forældre, at du vil bevare et forhold til dem begge. Sig: ‘Jeg forstår godt, det er hårdt, men jeg er ikke vred på mor, fordi du er det’. Hvis du bliver ved med at markere din grænse, vil de snart respektere det.

4. udfordring: Troen på kærlighed

Du har hele dit liv spejlet dig i dine forældre. Men hvis ikke de kan få deres forhold til at fungere– hvordan skal du så kunne?


Løsningen: Tænk som en voksen. En skilsmisse er ikke en falliterklæring over for kærligheden. Den betyder, at dine forældre synes, kærligheden er værd at kæmpe for – også selvom de må søge den et andet sted. Sæt pris på, at du som voksen kan forstå det, for det kan børn nemlig ikke.

Artiklen er tidligere bragt i magasinet og skrevet af Cordelia Weber.


Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.