Brudepar slapper af til deres bryllup
Det kan være stressende at planlægge drømmebrylluppet. © iStock

Skal du giftes? Disse 11 tips gør bryllupsplanlægningen til en fest i sig selv

Hvornår bør du finde ringene? Få svaret her!

29. juni 2022 af Helene Hyldgaard-Jensen

Hurra, du skal giftes! En af de største dage i jeres liv venter, og det skal der en masse planlægning til! Vi har samlet en liste til dig her, som giver dig et overblik over, hvad der skal planlægges – og nogenlunde hvor lang tid inden. 

Det er selvfølgelig op til jer, hvor lang tid I kan og vil bruge på planlægningen, men det vil helt klart gøre det meget mere overskueligt for din kommende mand og dig. Og så vil I kunne more jer undervejs i planlægningen!

1. Find en dato – et år før

Et bryllup er en meget begivenhedsrig dag og ikke mindst en stor fest. Så allerede omkring et år før, at I skal giftes, bør I finde en dato, så I hurtigst muligt kan danne jer et overblik over, hvor lang tid I har at planlægge.

2. Stedet – et år før

Når datoen er fastlagt, bør I beslutte, hvilket slags bryllup I er interesserede i at holde. Traditionelt i kirken eller på rådhuset? Det kan også være, at I vil rejse væk og blive gift eller leje et forsamlingshus herhjemme? Og hvor skal selve festen foregå?

Sæt jer ned sammen, og snak om hinandens forventninger og størrelsen på festen – for det skal jo også stemme overens med det budget, som I også skal lægge. 

3. Save the date – et år før

Når stedet og datoen så er på plads, er det tid til at sende save the date-informationer ud til gæsterne. Hele gæstelisten behøver nødvendigvis ikke være på plads endnu, men de tætteste venner og familie bør vide besked i rigtigt god tid på denne måde.

Det kan enten bare være over en sms, eller når I ses – men hvis I er kreative sjæle, kan det også være en mulighed at lave kortene selv eller bestille over nettet.

Brudepar krammer hinanden på en mark, mens brud holder brudebuket
Sæt gang i planlæggelserne mindst et år før.© Getty Images

4. Ringene – seks måneder før

Et ægteskab kan symboliseres med ringe, som parret sammen har været ude at finde. Så tag en dag ud af kalenderen, hvor du og din forlovede kan rende rundt i byen og kigge efter de perfekte ringe. 

Sådan en dag kunne jo også sagtens indeholde en lækker frokost og hyggelig kvalitetstid med din kommende partner. 

5. Bryllupstøjet – fem måneder før 

Yes! Så kommer den fantastiske tid, hvor brudekjolen skal findes (og brudepigekjolerne, hvis det er noget, som I ønsker). Denne dag er perfekt at lave en tøsetur ud af med veninderne. De kan hjælpe med at finde din perfekte kjole, og så kan dine veninder også få inspiration til, hvilken kjole til brylllup de skal gå efter. I kan eventuelt nyde et koldt glas vin efterfølgende. Husk også at tænke over ‘noget blåt’, du kan have på til brylluppet

Din forlovede kan samtidig holde en mandedag, hvor han også kan få hjælp af gutterne til at vælge det perfekte jakkesæt.

6. Gæstelisten – fire måneder før

Gæsterne fylder meget til et arrangement, da det er dem, som skal fejre jer. I kan eventuelt hver især lave en liste over, hvem I synes, der skal med, og til sidst slå listen sammen. På den måde bliver I begge glade for den endelige gæsteliste. 

7. Mad og drikke – tre måneder før

Til jeres bryllup vil I jo gerne have smækket en superlækker menu sammen og sørge for, at der er drikkevarer nok til hele dagen og natten. Aftal, om I skal køre buffetstilen, en tre-retters menu, tapas eller noget helt andet. 

I kan sammen tage ud at prøve forskellige menuer eller retter og se, om det kan inspirere jer til, hvordan maden skal være til brylluppet. Derudover skal I også undersøge, hvilken slags bryllupskage I skal have, og om den skal være speciallavet eller helt normal. 

Herunder kan I få et overblik over, hvor mange drikkevarer sådan et bryllupsselskab cirka indtager på et aften. 

Kvinder i brudekjoler står udendørs
Forsøg at få styr på bryllupstøjet i rimelig god tid. © Getty Images

8. Underholdning – tre måneder før

Den rette underholdning til brylluppet kan skabe en (ekstra) festlig stemning. Det kan eventuelt være et live-band eller en form for tryllekunstner (hvis der er mange børn til arrangementet, er dette jo oplagt), og ellers kan det også være noget simpelt som at slå en piñata ned ude i haven fyldt med slik, synge karaoke eller noget helt andet. I kan jo bedømme, hvad der passer bedst til jeres fest.

9. Invitationer – to måneder før

Gæsterne skal have besked, og det vil I nok gerne have, at de får i god tid, så de fleste har mulighed for at komme. Hvis I er kreative kan det være enormt hyggeligt at lave invitationer. Du kan også få hjælp af dine veninder, hvis du synes, at det er en mere tøset ting at bruge tid på.

Der er tonsvis af inspiration eller skabeloner på nettet – og ikke mindst på Pinterest – til at lave nogle rigtigt fine bryllupsinvitationer. 

Når I vælger invitationer, kan I også allerede begynde at tænke på hvilken type takkekort til brylluppet, I vil sende ud efter den store dag. Så kan I slappe meget mere af efter brylluppet. 

Bryllup i det fri
Hvordan planlægger I, at jeres bryllup skal se ud?© Getty Images

10. Pynt og blomster – to måneder før 

Lokalet, eller hvor I nu vælger at holde festen, skal selvfølgelig stå helt skarpt, og stemningen skal være perfekt, så det passer lige præcis til jer. Der er mange måder at pynte op på, men det er altid en god idé med levende lys, lyskæder udendørs, blomster eller et farvetema. Brug også tid på at finde ud af hvilke blomster, din brudebuket skal bestå af. 

11. Bryllupsrejsen – en måned før

Til sidst, men ikke mindst... skal I endelig planlægge jeres bryllupsrejse! Er der et sted, som I altid har drømt om at besøge sammen? Eller vil I gerne ud på eventyr. Uanset hvad I vælger, skal det nok blive ultraromantisk efter sådan et brag af en bryllupsfest.