Brudepar kysser
Der findes mange bryllupstraditioner – men du behøver ikke at følge dem. © iStock

17 bryllupstraditioner, du skal kende

Hvorfor skal bruden og gommen skære bryllupskagen sammen?

17. august 2018 af Rie Louise Kirkebjerg

Der findes utrolig mange forskellige bryllupstraditioner. Traditioner, som handler om alt lige fra bryllupsgæsternes tøj til brudeparrets måde at skære den lækre bryllupskage ud på. De fleste af traditionerne stammer fra gamle dage, men det kan være fint og sjovt at holde fast i nogle af dem. Heldigvis bestemmer brudeparret helt selv, om de vil følge dem – eller lave deres egne!

Vi har herunder samlet nogle af traditioner, du kan følge til dit eget bryllup, eller som er gode at kende, hvis du skal være bryllupsgæst.

Brudepar kysser
Brudeparret bestemmer helt selv, om de vil følge bryllupstraditionerne. © iStock

1. Manden spørger kærestens far om hendes hånd

Manden, som vil fri, bør ifølge traditionen spørge sin kærestes far om hendes hånd. Det er ret sødt (og det gør ham sikkert til et hit hos svigerforældrene!)

2. Forlovelsesringen skal sidde på venstre ringfinger

Der er meget delte meninger omkring, hvor ringene skal sidde, men der er tradition for, at forlovelsesringen skal på venstre ringfinger, fordi kærlighedens åre går fra hjertet og til denne finger. Årh! 

Vielsesringen skal på højre ringfinger, fordi troskabsløftet i kirken aflægges med højre hånd.

Der er også nogen, som vælger at få en bryllupstatovering til at vise kærligheden i stedet for en ring. 

3. Gæsternes tøj til brylluppet

De kvindelige gæster må traditionen tro ikke komme til brylluppet i hvid, da det kun er bruden, som må have denne farve på.

Nogen mener, at sort er sorgens farve og derfor ikke må bæres til et bryllup, men da mange af os kvinder (vær' nu ærlig) elsker at troppe op til fest i sorte kjoler, er det ofte ikke en tradition, mange brudepar følger. Det er god stil lige at spørge bruden og gommen, om det er okay, at du tager sort på, hvis du gerne vil det.

De mandlige gæster må ikke være finere end gommen, så hvis han ikke har smoking på, må gæsterne heller ikke.

Brudepar og bryllupsgæster
Det er kun bruden, som må bære hvidt på bryllupsdagen. © iStock

4. Bruden og gommen sover ikke sammen natten før brylluppet

Det er selvfølgelig helt op til parret, om de har lyst til at sove sammen natten før den store dag, men traditionen tro skal bruden og gommen ikke forlade samme sted, lige før de bliver gift. Det bringer uheld.

5. Brudens forældre betaler brylluppet

Ja, sådan var det (desværre kun) engang. I dag betaler mange par deres eget bryllup, men engang betalte brudens forældre datterens bryllup, fordi deres kommende svigersøn skulle spare på sine penge, så han senere hen kunne forsørge sin kone. 

Gæst til bryllup
I gamle dage var det meget normalt, at brudens mor og far betalte udgifterne til brylluppet. © iStock

6. Bruden skal have noget nyt, noget gammelt, noget lånt og noget blåt på

  • ‘Noget nyt’ symboliserer brudens helt nye liv.
  • ‘Noget gammelt’ skal minde bruden om, at hun ikke må glemme sin fortid.
  • ‘Noget lånt’ symboliserer, at bruden er en del af en helt ny familie.
  • ‘Noget blåt’ symboliserer troskab.

7. Gommen ankommer sammen med sin forlover

Når gommen ankommer til kirken sammen med sin forlover, er det tradition, at de sætter sig til højre helt oppe med alteret. Gommen skal stå tættest på alteret, hvor han skal giftes med sin (kommende) hustru. Her venter han i spænding på, at hun går op af kirkegulvet – og mon ikke, at han også kniber en lille tåre?

8. Bruden skal ankomme som den sidste i kirken

Vi har set det i ufatteligt mange film: Bruden kommer altid som den sidste til sit eget bryllup. Det er en tradition, at det er faderen, at hun ankommer sammen med, men hun kan selvfølgelig også vælge at komme sammen med sine veninder, brudepiger eller andre familiemedlemmer. 

Det er i kirken, at manden ser sin hustru i brudekjolen for første gang. 

Smuk brud i hvid brudekjole
Bruden har lidt længere tid til at hoppe i tøjet – hun skal nemlig ankomme som den sidste til vielsen. © iStock

9. Brudens familie sidder til venstre i kirken og gommens i højre

Traditionen omkring siddepladser i kirken til et bryllup stammer fra gamle dage, hvor kvinderne sad i nordsiden af kirken, og mændene sad i sydsiden. 

Det er helt op til jer selv, hvor I synes, jeres familier skal sidde, mens hvis I vil være traditionen tro, skal brudens familie altså sidde i venstre side, mens gommens familie skal sidde i højre side af kirken.

Kirke pyntet op til bryllup
Brudens familie sidder i venstre side af kirken, mens gommens familie sidder i højre side. © iStock

10. Brudens far følger hende op ad kirkegulvet

Det er en tradition, at brudens far tager hende under armen og følger hende op ad kirkegulvet til hendes mand. Denne tradition er et symbol på, at kvinden går fra at være fars datter til sin mands hustru. 

Hvis bruden har mistet sin far, ikke taler med sin far, bare hellere vil gå alene – eller sammen med sin kommende mand – op ad kirkegulvet, kan dette sagtens arrangeres med præsten.

11. Der kastes med ris efter vielsen

En gammel tradition siger, at der skal kastes med ris på brudeparret. Engang var det, når bruden og gommen forlod bryllupsfesten som de første – og et tegn på frugtbarhed. I dag kastes der meget ofte ris på brudeparret, når de er blevet viet og træder ud af kirken sammen, men det er dog ikke i alle kirker, at dette er lovligt.

Der kastes ris på brudepar efter vielse
Der kastes ris på brudeparret, når de er viet – det er dog ikke i alle kirker, at dette er tilladt. © iStock

12. Larmende dåser bag bilen

Det larmer helt vildt, når et brudepar kører væk i en bil med dåser bag. Men det er også meningen! Ifølge en gammel overtro skræmmer larmen fra dåserne mod asfalten nemlig de onde ånder bort.

13. Bruden kaster brudebuketten

En tradition, du helt sikkert kender, er, at bruden skal kaste sin fine brudebuket. Den kvinde, som griber buketten, bliver gift næste gang. Ja, det siger overtroen og traditionen i hvert fald!

Brudepar med smuk brudebuket
Bruden skal kaste sin brudebuket ud blandt de kvindelige gæster. © iStock

14. Gæsterne kysser brud og gom, når den ene har forladt sin plads

Hvis gommen rejser sig fra sin stol og forlader rummet under middagen, skal alle de mandlige gæster traditionen tro skynde sig op til bruden og kysse hende. 

15. Brudeparret skal kysse, når gæsterne slår bestikket mod glas og tallerkener

Det nygifte par får heldigvis også lov at kysse hinanden (mange gange) i løbet af aftenen, for hver gang gæsterne slår deres bestik mod deres glas eller tallerkener, skal brudeparret op på stolene og kysse hinanden. 

Når gæsterne tramper med fødderne i gulvet, skal brudeparret ned på knæ og kysse hinanden under bordet. Brudeparret kan altså godt få en del motion den dag!

16. Brud og gom skærer bryllupskagen sammen

Inden gæsterne til brylluppet får lov at sætte tænderne i den lækre bryllupskage (vi har samlet 16 sindssyge bryllupskager her), skal gommen hjælpe sin hustru med at skære for. Ellers kan parret nemlig risikere ikke at få børn ifølge overtroen.

Hvis bryllupsgæsterne ikke kan lide kage, er det ikke så godt, for ifølge traditionen skal alle smage kagen – ellers kan det betyde uheld for både parret og gæsterne. Det ville nu ikke være et problem for os...

Brud og gom skærer bryllupskagen sammen
Bruden og gommen skal skære bryllupskagen sammen. © iStock

17. Gommen bærer bruden ind af døren

Igen er det overhovedet ikke en tradition, som brudeparret er nødt til at følge, men en gammel skik siger, at når bryllupsfesten er overstået, og brudeparret er kommet hjem, skal manden bære kvinden over dørtærsklen som et symbol på brudens nye og spændende verden. 

Herefter venter dig sig (helt sikkert) en interessant bryllupsnat sammen – som ægtefolk!

Brudepar på bryllupsnatten
Bryllupsnatten kan være et evigt minde for brudeparret. © iStock

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kilder: Folkekirken.dk, Brullypsklar.dk, Drømmebryllup.dk

Læs mere fra samme kategori