Alix Sharp er grundlægger af Alix and the Pack og har i mange år hjulpet hundeejere med deres opdragelse. Hun har derfor svaret på uendelig mange spørgsmål om hundeadfærd- og træning.
Der er dog ét spørgsmål, hun har fået lidt flere gange end andre: “Hvad er hemmeligheden bag opdragelsen af en god hund?”. Hun fortæller os, at der desværre ikke findes en tryllestav, der bare kan give dig en lille, velopdragen hvalp (du ved, sådan én, der er lige så sød, som den ser ud).
Men fat mod! Hun har givet os seks råd, der tilsammen kan hjælpe dig med at opnå en velopdragen, glad og tryg hund. Læs hendes gode råd herunder.

1. Hundeburet er din bedste ven
Altså, udover din lille nye hund selvfølgelig! Hundetræner Alix Sharp fortæller, at træning med hundeburet er et afgørende skridt for flere essentielle erfaringer, hunden skal gøre sig tidligt i livet.
Mere konkret handler det om, at din hund skal lære at sove i hundeburet både om dagen og natten. Når hvalpen lærer, at hundeburet er et trygt sted, har den et safe space, hvor den kan søge hen, når det hele bliver for meget for den. Dette gør sig særligt gældende, hvis der ofte er børn eller gæster i hjemmet, da de ikke på samme måde kan se, hvornår din hvalps grænser er nået. Husk, at hvalpe har brug for op til 20 timers søvn i løbet af et døgn – så det er altså godt at have et roligt sted, den kan trække sig hen, når den skal lade op.
Derudover kan hundeburet hjælpe med at gøre din hund stueren – og gøre overgangen til at skulle være alene hjemme lettere. Når hvalpen forstår, at det er i buret, den skal sove, kan du nemlig bedre holde øje med, hvornår den skal besørge. Tommelfingerreglen er, at den skal tisse før og efter en god lur. Øvelsen giver dermed hvalpen en solid rutine, så den forstår, hvor og hvornår den kan komme af med dét, den skal.
Selvom vi helst ikke vil tænke på det, når vi får en lille hvalp, kan der altså ske ting og sager, som gør, at din hund skal til dyrlægen. Her bruger de også typisk hundebure, og så det er jo bare fedt, hvis du har lært din hund, at buret er for nice – frem for, at den bliver (endnu mere) bange for at være til dyrlægen.

2. Forbered aktivitetslegetøj med mad i
Det er hårdt at komme i gang med alene-hjemme-træningen. Først og fremmest fordi du er bange for at gøre din lille søde hvalp ked af det, og så fordi det kræver enorm tålmodighed. Men en eller anden dag skal du altså ned for at handle, på arbejde eller et andet sted hen, hvor du desværre ikke kan have din hund med.
Alix Sharp kommer her med et godt råd, der kan gøre alene-hjemme-træningen mere komfortabel for både dig og din hvalp:
Anskaf dig tre til fem aktivitetslegetøj (det er den slags, hvor der kan være mad indeni). Du fylder dem med mad og putter dem i fryseren. Inden du forlader hvalpen, tager du sådan en op af fryseren og giver den til hvalpen. Så har den noget sjovt og lækkert at give sig til, mens du er væk – OG den forbinder dét med at være alene hjemme med noget rart og ikke farligt.
Alix fortæller desuden, at alene-hjemme-træningen skal starte så snart, din hvalp er tryg ved at være “alene”, mens du er til stede. Det kan eksempelvis være, når den fint kan være i et andet rum eller hundeburet, mens du er hjemme. Herefter kan du begynde at forlade hjemmet uden din lille vovse.

3. Redefinér socialisering
Alix påpeger, at socialisering ofte bliver misforstået. Mange tror nemlig, at det er godt for hvalpen at hilse på alle, den møder – både mennesker og andre hunde. Hun opfordrer til, at du fokuserer på at belønne hvalpen, hver gang den retter opmærksomheden mod dig frem for andre. Den gode socialisering sammenligner hun med fortællingen om Guldlok – det skal være de helt rigtige, din hund får lov til at hilse på. Du kan nemlig være uheldig med de hunde og mennesker, I møder på jeres vej – og så er det bare vildt irriterende med en hund, der trækker for at komme hen til andre!
Alix fortæller, at de hos Alix and the Pack har gratis, ugentlige møder, hvor du og din hvalp kan øve socialisering.
4. “På plads!”
Alix fremhæver Place work som en af de mest centrale øvelser for dig og din hvalp. Det handler om at lære din hvalp om kunsten at lave ingenting. Hvalpe er oftest ikke bevidste om, hvornår de har brug for at forholde sig roligt. Derfor er det, ifølge Alix, dit job at guide den til det.
I øvelsen handler det om, at hvalpen skal blive ved din side. Dette trænes bedst ved at have et tæppe, en hundekurv eller et hundebur med udenfor. Tæppet, eller hvad du ender med at anvende til øvelsen, placerer du tæt på dig (for det er jo dig, hvalpen er mest tryg ved). Din hvalp skal være iført snor til denne øvelse.
Alix fortæller, at du skal begynde med at få din hvalp til at falde til ro på tæppet – og beløn, når den gør det! Hvis din hvalp prøver at forlade tæppet, guider du den tilbage dertil, og sådan fortsætter I øvelsen.
Når din hvalp lærer denne øvelse, bliver det altså meget lettere at træne gåture i snor og indkald.

5. En lille smule af det hele
Alix fortæller, at opdragelse af en hvalp dækker over en liste af øvelser og erfaringer, der kan virke uendeligt lang: eksponering for den store verden, dagligt samarbejde, alene-hjemme-tilvænning, ro ved besøg af gæster, faste rutiner, hensigtsmæssig adfærd over for udefrakommende stimuli, indkald og at gå pænt i snor.
Alixs råd til dig som ny hundeejer er at træne det hele på én gang dagligt (i maksimum 10 minutter). På den måde bliver træningen en hyggelig og konsistent del af hverdagen for både dig og din hvalp.
6. Gå til professionel hundetræning
Din nye hvalp er måske ikke din første hund, så derfor kan du være overbevist om, at du ved, hvad du laver. Men Alix slår altså fast, at enhver hund er forskellig, og det som måske virkede for din tidligere hund, passer ikke nødvendigvis til din nye hund – uanset om det er samme race. Det er derfor godt givet ud at henvende sig til en lokal og anbefalet hundetræner (eller investere i et online hundetræningsprogram).
Med professionel hundetræning kan du få de rette øvelser og et bredere kendskab til din specifikke hunds adfærd og personlighed.
