Grønne planter til altanen
Der er både grønne planter og farverige blomster, du kan stille på altanen. © Getty Images

10 flotte planter, der er gode til altanen

Grønne planter og farverige blomster – der er noget for enhver smag

1. marts 2019 af Simone Overgaard Aaberg

Forår er lig fuglekvidder, solstråler og ikke mindst flotte planter! Det er ikke alle, der har en kæmpe have med mulighed for at gå amok i planter og farverige blomster, men en altan kan (uanset størrelse) være lige så god. 

Det handler bare om at vælge en plante i den rigtige størrelse (eller måske tænke kreativt og bruge hængepotter og altankasser til planterne). Derfor har vi her samlet 10 planter, der er gode til altanen. 

1. Potteroser 

Hvem elsker ikke synet af smukke roser? Som de fleste andre planter, foretrækker roserne at få så meget sol som muligt, men de kan også sagtens klare sig med lidt skygge. (De vil dog blomstre aller flottest, hvis de får sol.) 

2. Hortensia 

Den her plante vil pynte på enhver altan. Særligt hvis den kan stå i læ for vinden og samtidig få lidt sol, vil den stå flot i lang tid. Den kræver vanding et par gange om ugen for at trives bedst, da den ellers hurtigt kan se trist ud. 

3. Kalanchoe 

En plante, som er ekstra god til dig, der har tendens til at glemme at vande dine planter. Modsat mange andre blomster, så skal en kalanchoe kun vandes én gang ugentligt – selv i sommerperioden, hvor solen er stærkest. 

4. Krydderurter 

Hvor praktisk vil det ikke være at have sin helt egen køkkenhave? Det vil spare os penge på madlavningen, og samtidig vil det give en skøn duft af basilikum, mynte, citronmelisse og andre krydderurter, du vælger at have stående på altanen. 

Krydderurter er de oplagte planter til altanen, for de er ikke kræsne hvad angår skygge og sol, og så kan de bedre tåle at tørre lidt ud, end at blive vandet for meget. 

5. Citrustræer

Der findes en del forskellige citrustræer, som du kan have stående på altanen. Fælles for dem er, at de pynter gevaldigt! De er også blandt de fem populære frugttræer, du kan have stående indenfor – så når forår bliver til efterår kan de pynte videre i stuen. 

6. Oliventræ

Et oliventræ kan købes i forskellige størrelser, så selvom du ikke har verdens største altan, kan du stadig få glæde af det flotte træ. Et oliventræ er ret hårdført og behøver ikke meget vand (hellere for lidt end for meget, da det ikke kan tåle at blive overvandet). 

Det kan godt tåle vinterens frostgrader, men vil ofte stå flottest, hvis det tages ind, når frosten kommer. 

7. Fuchsia

Hvis du er ejer af en altan, der altid er i skygge (eller som i hvert fald ikke har meget glæde af solens stråler), så vil en fuchsia være et godt valg af plante til altanen. 

Fuchsiaen kommer i flere varianter, hvor flere af dem har bedst af ikke at stå i fuld sol, så forhør dig eventuelt det sted, du køber dine blomster. 

8. Lavendel

Lavendeler er en oplagt plante til altanen, hvis den ikke står i skyggen 24/7 – den foretrækker nemlig så vidt muligt fuld sol. Planten kan godt tåle at tørre ud (men den skal selvfølgelig stadig vandes en gang imellem). 

En bonus ved at have lavendler på altanen er, at de giver en dejligt duft af forår! 

9. Fløjlsblomst 

Den perfekte blomst til at sætte kulør på altanen. En fløjsblomst kan godt lide sol, men kan også overleve ret lave temperaturer. Vælger du selv at så din fløjsblomst, så skal temperaturen helst være omkring de 18 grader, når du gør det. 

10. Surkløver

Den her fine plante er ikke kun god til altanen – for når temperaturerne igen daler, så vil den også pynte indenfor. Sørg for at holde jorden fugtig og stil den et sted, hvor den får sol. 

En surkløver vil med sine lange farverige grene også være super flot i en hængepotte. 

Kilder: Plantorama.dk, Balconygardenweb.com

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori