To veninder snakker i sofaen
© iStock

Kan du ikke enes med din roomie? Eksperten guider dig til at få galskaben under kontrol

“Drømmen om et gnidningsfrit forhold til en roomie er ofte urealistisk, når det er en veninde”

14. maj 2018 af Helene Hyldgaard-Jensen

Hvis du er endt i et uheldigt roomiematch, kan det være meget svært at håndtere situationen. I bor trods alt sammen og er tvunget til at få en hverdag til at kunne fungere. Vi har søgt hjælp hos psykolog Maja Vain Gilbert, som arbejder med unge hos UngTerapi. Hun har en masse gode råd til at overleve hverdagen med din roomie og få galskaben derhjemme under kontrol!

1. Manglen på respekt, ingen rengøring eller ikke overholdte aftaler

Der er selvfølgelig ikke noget værre, end hvis du selv er et ordensmenneske og altid sørger for at rydde op efter dig selv – og du så kommer hjem til et rodet køkken og krummer i sofaen...

Maja mener, at det første, du bør gøre i sådan en situation, selvfølgelig er at hive fat i din roomie og tage en god snak omkring det. “De fleste mennesker er mest tilbøjelige til at gå længe og være irriterede, før de siger det. Men gør dig selv en tjeneste og få svesken på disken, så snart der er noget, du er irriteret over. Snageri, skjulte hentydninger og dårligt humør er gift for et godt fællesskab, når I bor sammen – så væk med det! 

I de fleste tilfælde aner den anden ikke, at vedkommende går og forstyrrer dig. Ofte er det småting, der skal til – som at tage opvasken og samle de sure sokker op. Husk nu, at det er dig, der har konkluderet, at det er manglen på respekt, hvilket din roomie nok ikke tænker, at det er.”

2. Hvis I er veninder på forhånd 

“Når du bor sammen med en veninde, som du er tæt med, skal du faktisk se det lidt som et parforhold,” fortæller Maja. Og parforhold er altså ikke altid liv og glade dage. Det er naturligt at blive irriteret på hinanden, når I bor sammen. Drømmen om et gnidningsfrit forhold til en roomie er ofte urealistisk, når det er en veninde. 

Hvis opvasken for eksempel begynder at gå ud over venskabet, er det på tide at tage snakken – for grunden til, at den gør det, er, at I begynder at tolke det, som andet end en opvask, men i stedet den manglende respekt og ligegyldighed. Så forventningsafstem inden, at I flytter sammen, så bliver det lettere at sige, når problemerne endeligt opstår!

3. Kommunikation er nøglen, men hvis hun nu ikke gider snakke?

Maja fortæller, at hvis du ikke kan snakke med din roomie, kan du foreslå, at der laves lister over, hvad der for eksempel skal laves rundt i huset. 

“Det er vigtigt, at du viser, at du også forpligter dig til det, og at I begge skal løfte opgaven. Ofte er det den, der gør mest rent, der får lov at definere rengøringsopgaverne i huset, og som begynder at udstikke ordrer. Det kan derfor være rigtigt svært, hvis I ikke har samme idé om, hvad der er rent, hvis den anden ikke er parat til at ændre sine synspunkter. Derfor er det super vigtigt, at du snakker med din roomie om dette, inden vedkommende skal flytte ind. Altså hvordan personen har det med rengøring,” fortæller Maja.

4. Gå på kompromis med hinanden  

“Når du har oplevet, at noget bestemt bliver ved med at gå dig på, så giv det lige noget tid i starten – måske kan du godt ignorere den andens uvane med tiden? Du skal også selv huske at kravle ned fra dit træ og komme den anden imøde. For er det virkelig så svært at sætte din roomies kaffekop i opvaskeren? Nogle gange er det også rigtigt godt at tænke i arbejdsfordeling – vi har jo naturlige styrker, svagheder og interesser. Måske elsker din roomie at købe ind eller slå græs? Se, om det ikke er muligt at gå kompromisets vej, før hammeren falder,” foreslår Maja. 

5. Hvis du gerne vil beholde venskabet, men det simpelthen ikke duer at bo sammen

Hvis det er kommet så langt, at du simpelthen ikke længere føler dig tilpas derhjemme, er der en der skal flytte. Punktum. “Det skal slet ikke komme så langt. Derhjemme er din base, og der skal du altid kunne føle dig tryg,” fortæller Maja. 

Men hvis I gerne vil bevare venskabet, kan I sagtens få det til at fungere. Det kræver måske en lille pause fra hinaden. Maja fortæller, at det handler om at genfinde det, som I syntes var fedt ved hinanden. I kan godt finde gnisten igen, men giv det tid.”

6. Er der en begrænsning på, hvor mange regler du må kræve? 

Der er ikke et særligt tal her. Alt handler om rimelighed. “I virkeligheden handler det om, hvilken standard du gerne vil have i hjemmet, og hvad der så skal til, for at du opretholder den standard. Fokusér hellere på det end på regler og krav til den anden. Det er et samarbejde om det, som I begge to gerne vil have. Derfor er det også rigtigt vigtigt at afgøre, om I er 100 procent ligeværdige, hvor I sammen former forventningerne til hinanden i starten, eller om den der boede der først ‘bestemmer’,” siger Maja. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori