Kvinde holder sig for ørerne pga. støj
Støj i boligen er ikke altid sjovt, men sådan er det at bo tæt på andre mennesker. © Getty Images

Hvilke regler om støj i dit boligområde bør du egentlig kende?

Åh, nej... Nu hører din nabo endnu en gang Lady Gaga på fuld drøn

10. april 2019 af Rie Louise Kirkebjerg

Larm fra naboer er uundgåeligt, medmindre du... ja, ikke har nogle naboer. Hvis du ikke er typen, der synes, det er hyggeligt at kunne høre, når et barn i lejligheden over dig trisser rundt med en gåvogn, eller når Hr. Jensen har gang i plæneklipperen igen, kan det være, du skal tage tingene op til overvejelse, for sådan er det at bo tæt på andre mennesker.

Når du vil klage over nabostøj

Dog findes der scenarier, hvor du rent faktisk kan klage over nabostøj, men hvis du indebrændt sidder klar til at ringe til politiet, fordi din overbo endnu en gang holder technofest til klokken seks om morgenen, bør du lige læse med her inden. 

Kvinde holder sig for ørerne
Hvordan klager du over nabostøj? Læs med i artiklen her. © Getty Images

Tal med din nabo om støjen i boligområdet

Det allerførste skidt, du med fordel kan tage, når en nabo larmer meget, er at gøre ham eller hende opmærksom på det. Måske ved din nabo simpelthen ikke, at det nærmest lyder, som om du har privatkoncert med Lady Gaga i soveværelset, fordi din nabo for tiende gang har sat Shallow til at drøne ud ad højtalerne.

Kontakt din udlejer, hvis du bor i en privatudlejningsbolig

Hvis din nabo ikke opfanger, hvor træt du er af at høre med på hans eller hendes høje musik, kan du prøve at kontakte din udlejer, hvis du bor i en privatudlejningsbolig. 

Udlejeren har til opgave at sikre, at der er god stemning i ejendommen, og hvis din nabo ikke reagerer på din klage og udlejerens krav om ordentlig opførsel, kan din udlejer opsige din nabos lejemål. 

Unge mennesker holder fest
Hvis naboen holder fest igen, kan du skrive til din udlejer angående nabostøj. © Getty Images

Kontakt beboerklagenævnet, hvis du bor i et alment boligbyggeri

Hvis du i stedet bor i et alment boligbyggeri, kan du kontakte din kommunes beboerklagenævn, da det har til opgave at afgøre uoverensstemmelser mellem beboerne.

Kontakt grundejerforeningen, hvis du bor i ejerbolig

Hvis du bor i en ejerbolig, er det grundejer-, ejerlejligheds- eller andelsboligforeningen, du skal have fat i, hvis du vil klage over støj i boligområdet.

Lille dreng spiller på trommer på gryder og pander
Sødt ser det ud, men hvis det larmer meget, kan du forsøge at fortælle det til din nabo. © Getty Images

Hvornår må du ringe til politiet ved støj?

Politiet kan gribe ind over for slagsmål, skrigen, råben eller anden støjende, voldelig, fornærmelig eller lignende opførsel, der forstyrrer den offentlige orden. 

4 gode råd til, når du selv larmer i boligen

  • Overhold husordenen i din bolig- eller grundejerforening. 
  • Fortæl dine naboer i god tid, hvis du skal holde fest, bygge køkken, slibe gulve eller andet larmende. Du kan eksempelvis skrive en seddel og hænge den op i opgangen. 
  • Hvis du bor i lejlighed, bør du tjekke, hvornår der skal være stille i din boligblok. Hvis du ikke ved det, kan du skrive til udlejer- eller ejerforeningen. Hvis boligblokken har en Facebook-gruppe, kan du også spørge derinde. 
  • Luk vinduer og døre, når du hører høj musik. På den måde generer det ikke dine naboer lige så meget. 

Kilde: Borger.dk

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori