Bananfluer på en appelsin
© iStock

Sådan slipper du nemt af med de irriterende bananfluer

Vi har samlet 6 gode råd til at undgå bananfluerne

1. juli 2018 af Simone Overgaard Aaberg

Det er pænt irriterende, når køkkenet bliver invaderet af en sværm af små bananfluer, der cirkulerer i ring om deres nye yndlingsområde. Bananfluer angriber særligt frugter, der enten er eller begynder at blive dårlige – og de kan altså ikke just prale af at være blandt de mest nuttede husdyr. 

Vi har her samlet seks gode råd til både at undgå bananfluerne og til at slippe af med dem, når de først har meldt deres ankomst. 

1. Opbevar frugt i køleskabet 

Bananfluer er ikke fans af lave temperaturer, men temperaturen i en dejlig varm stue er tværtimod guf for dem! 

Læg eventuelt frugten i kolde omgivelser så snart, du kommer hjem fra supermarkedet. Du kan også lægge frugten i køleskabet. Så modner den langsommere, og der går derfor længere tid, før den går i forrådnelse og tiltrækker de små bæster. 

Du må endelig ikke lade bananfluerne forhindre dig i at købe frugt – der er nemlig mange gode grunde til at spise for eksempel bananer (vidste du, at bananer er gode imod tissetrangen?) Du skal bare huske at holde øje med frugterne, hvis du vil undgå bananfluer. 

Bananer, appelsiner, jordbær og en ananas i et køleskab
© iStock

2. Skyl drinks- og vinglas hurtigt af efter brug 

Sørg for, at resterne fra weekendens festligheder er godt skyllet af og ikke står fremme i for lang tid. Bananfluer tiltrækkes nemlig af gærceller, som alkohol også indeholder. Så udover at alkoholen påvirker din krop på en knap så god måde, så er det også en sand bananflue-invitation. 

Hvis dine brugte glas står fremme i for lang tid, så er der god chance for, at du får besøg af de små ubudne gæster. Er du ramt af bananflue-udbrud, så få skaffet gamle øl og vinflasker af vejen, og sørg for at vaske op efter dig. 

3. Anskaf dig en basilikumsplante

Bananfluerne elsker måske duften af rådden frugt, men er der noget, de ikke er glade for, så er det duften af basilikum. 

Prøv at købe en basilikumsplante, og lad den stå i dit køkken – det skulle meget gerne holde bananfluerne på afstand. Alternativt kan du også købe en eukalyptus-plante – den duft er de heller ikke glade for. 

Basilikum i vindueskarmen
© iStock

4. Smid frugten ud, når det bliver dårligt

Et godt tip til at slippe af med de irriterende kræ er simpelthen at smide den rådne frugt, som de sværmer omkring, ud – sådan HELT ud. Det er ikke nok bare at putte den i køkkenskraldespanden, for så vil bananfluerne blive hængende. Skaf derfor skraldespanden helt af vejen!

5. Frem med fluesmækkeren

Skulle dit køkken være invaderet af bananfluer, så kan du ty til en af de mere hårde metoder, der med garanti skaffer dem af vejen. Selvom bananfluerne er en meget lille størrelse, så kan du nemlig godt benytte dig af den klassiske fluesmækker. Sørg for at købe en, der kun har meget små huller, så de ikke bare flyver direkte igennem dem.

6. Brug æblecidereddike som lokkemad

Du kan med fordel lave din egen bananflue-fælde, der kan hjælpe på det irriterende problem. Det gør du ved at lokke de små fluer ned i et glas med æblecidereddike for efterfølgende at lukke dem inde, når du vurderer, at hele flokken er samlet. Herefter bør du sørge for at skaffe årsagen til problemet af vejen.

Kilder: Mercola.com

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.