Afskårne tulipaner i vase
Afskårne blomster pynter i ethvert hjem – få dem til at holde længere.© Getty Images

Sådan holder du dine afskårne blomster pæne i længere tid

Syv simple tricks, der forlænger blomsternes liv

9. marts 2019 af Simone Overgaard Aaberg

Ah... Duften af friske, nyindkøbte blomster. Perfekte til at give liv i stuen – og hvem elsker ikke synet af en buket smukke, afskårne blomster? 

Lige så vilde vi er med, at stuen er prydet med flotte buketter, lige så ærgerlige bliver vi, når vi allerede efter få timer kan se, at blomsterne begynder at hænge med mulen. Der sker nemlig ofte det, at vi kun lige når at sætte dem i vand, før de enten ser trætte ud eller står i fuldt flor. 

Derfor har vi her samlet syv tips til, hvordan du kan holde dine afskårne blomster pæne i længere tid. Scroller du lidt længere ned, så får du også tips, der er særligt gode til tulipaner (som du på den her årstid ikke kan undgå at se i samtlige blomsterbutikker). 

Tips til at forlænge holdbarheden på afskårne blomster

 • Sæt blomsterne i rent vand. Sørg for, at blomsterne sættes i en ren vase (der ikke er fyldt med sæberester), og hæld rent vand i.
 • Brug lunkent vand. Det gælder for de fleste blomster, at de har bedst af at stå i lunkent til varmt vand. Men blandt andet tulipaner skal have koldt vand.
 • Brug altid posen med blomsterpulver. Det er nemlig en erstatning for den naturlige næring, som blomsterne mister, når de klippes fra deres rødder. Hører der ikke pulver med til din buket, kan du som regel købe noget hos blomsterhandleren. Du kan også købe det her.

 • Giv de afskårne blomster et diagonalt snit i enden. På den måde kan blomsterne suge så meget vand som muligt. Det er altid bedst at bruge en skarp kniv fremfor en saks, da det skader blomsten mindst muligt.
 • Fjern bladende i bunden af stilken. For ikke at forurene vandet med de bakterier, som bladende kan indeholde, så skal de nederste blade fjernes.
 • Skift vandet hver anden-tredje dag. Og tilføj gerne nyt blomsterpulver. Når du skifter vandet, så kan du med fordel også skære lidt ekstra af stilken af.
 • Stil ikke blomsterne direkte i solen. Blomsterne er ikke glade for overdreven varme (og skal derfor helst heller ikke stilles ved en radiator). 
Afskårne blomster i vase
Forskellige blomster kræver forskellig pleje. © Getty Images

Sådan holder du tulipaner pæne i længere tid 

Som nævnt i starten af artiklen, så er der til nogle blomster lidt ekstra fif, du kan gøre brug af, hvis du vil have dem til at holde i længere tid. Det gælder blandt andet tulipaner. 

Er der en blomsterbuket, som virkelig kan se trist ud, kort efter den er kommet i vasen, så er det tulipaner. Den lumre stuetemperatur får tulipanerne til at hænge, og derfor har de brug for en lidt anden pleje for at holde sig pæne.

Her får du seks tips til at holde tulipaner i live:

 1. Vælg den rigtige vase. Tulipaner forsætter med at vokse og strække sig, når de sættes i vasen. Sørg derfor for, at de sættes i en vase med god plads, så de ikke klumper sig sammen.
 2. Skær enderne diagonalt. Brug en kniv fremfor en saks – på den måde skader du stilkene mindst muligt.
 3. Sæt tulipaner i koldt vand. Modsat mange blomster, så har tulipaner bedst af at stå i koldt vand. Fyld gerne godt med vand i, da tulipaner er nogle tørstige blomster.
 4. Skift vand regelmæssigt. Gerne hver anden dag, så tulipanerne hele tiden har friskt vand.
 5. Stil dem ikke i direkte sollys. Det vil blot få tulipanerne til at springe hurtigere ud og dermed holde sig pæne i kortere tid.
 6. Put en 50-øre i vandet. Et simpelt trick til at holde tulipaner stående er at putte en kobbermønt i vandet. Kobberet udskiller eftersigende nogle stoffer, der holder dem oprejste (eller får hængende tulipaner til at rejse sig igen).  
Afskårne tulipaner i vase
Tulipaner har det ofte med at hænge kort tid efter, at de er sat i vasen.© Getty Images

Kilder: Growerdirect.com, Realsimple.com.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.